Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto filo (phyllo pastry)

Ciasto bez którego nie istniałaby znaczna część greckich deserów. Pamiętam wakacje podczas których większość tawern zapewniała w swoim menu słodkości jedynie z wykorzystaniem filo. Do tego mnóstwo słodkiego syropu, aromatycznej skórki cytrusowej i orzechów. Niewielki kawałek pozwalał na zaspokojenie glukozowego głodu na kilka godzin.

Filo jest trudniej dostępne w polskich sklepach* niż znacznie bardziej znane i lubiane ciasto francuskie. Uchodzi również za trudne, może nawet niemożliwe do przygotowania w warunkach domowych. Jednak ja po pierwsze lubię założenie "impossible is nothing" a po drugie miałam ochotę wypróbować kilka przepisów, dlatego postanowiłam spróbować. Ciasto optymalnie jest przygotować z pomocą robota kuchennego, ponieważ początkowo jest bardzo lepiące i dopiero po dwugodzinnym leżakowaniu gluten wiąże wilgoć ciasta na tyle, że znacznie łatwiej się z nim pracuje. Fajnym sposobem jest również wałkowanie ciasta za pomocą maszynki do makaronu, ale oczywiście ręcznie również odpowiednio je rozciągniecie. I jeszcze mała wskazówka - jeśli chcecie upiec austriackiego strudla ciasto zostawcie nieco grubsze, jeśli ma być to turecki lub grecki deser z mnóstwem warstw filo - musi być jak najcieńsze. Poniższy przepis jest naprawdę dobry, dlatego jeśli macie ochotę to polecam.

*filo można kupić w Kuchniach Świata za 17,90zł lub w Almie za 14,90zł. W obu przypadkach firma '7days' 450g ciasta (14-15 płatów).

składniki:

  • 400g mąki pszennej (użyłam '00')
  • 6g soli
  • ok. 300-330ml ciepłej wody (o temp. 50st.C)
  • 30ml oliwy
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, do podsypywania

Mąkę i sól przesiać do miski miksera. Dolać wodę (dałam trochę mniej) i mieszać na wolnych obrotach aż składniki dobrze się połączą. Następnie wlać oliwę cienką strużką, nie przerywając miksowania. Gdy ciasto będzie już jednorodne, zatrzymać mikser i łopatką zeskrobać ciasto z końcówki i ścianek miksera. Włączyć miksera na średnie obroty i wyrabiać ciasto jeszcze 3-4 minuty. Powinno niemal odchodzić od ścianek, być dość miękkie i nieco lepkie. Przenieść ciasto na stolnicę. Podzielić na części, po 60g każda. Nadać im kształt kuleczek i rozmieścić w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce oprószonej mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (14-16st.C) na co najmniej 2h.

Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek - podsypywać mąką w czasie wałkowania. Gdy osiągnie grubość 0,5mm umieścić go na pergaminie i przykryć wilgotną ściereczką by ciasto nie wyschło. Ciasto można również rozwałkować za pomocą maszynki do makaronu - ja zlepiałam 3 rozwałkowane kulki w jeden duży prostokąt. Kolejne płaty ciasta przygotować w ten sam sposób. Układać je na sobie, ale po wcześniejszym przesypaniu mąką ziemniaczaną/kukurydzianą. Trzymać pod wilgotną ściereczką by nie obeschły.

Ciasto można przechowywać do 24h w lodówce, jeśli będą szczelnie owinięte by nie wyschły.

Ja 3/4 ciasta zamroziłam. Należy upewnić się, że płaty ściśle do siebie przylegają, a następnie owinąć je bardzo szczelnie w folię plastikową, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Można je przechowywać do 2 tygodni. Po wyjęciu rozmrażać 6-8h.

Buon Appetito! :)

przepis M. Rouxa 'Ciasta słodkie i pikantne'

niedziela, 16 września 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2012/09/16 20:39:15
Wow, podziwiam za chęci i wynik ! Ja chyba jednak pozostanę przy kupnym, chociaż takie domowe to pewnie sto razy lepsze!
-
2012/09/16 20:56:23
Nie, takie samo w smaku. Może tylko tańsze ;)
-
2012/09/17 09:28:54
Witam. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award izyciezesmakiem.blogspot.com/ Zapraszam do zabawy.
-
2012/09/17 10:13:21
O wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem, że podjęłaś to wyzwanie i jak widać, wspaniale się udało. Bez pomocy tak wspaniałego sprzętu to już chyba tak gładko nie pójdzie...
-
2012/09/17 18:52:02
Iwonko dziękuję !!

Dominiko próbowałam rozciągać ręcznie - da się oczywiście :) Ale płaty nie są tak profesjonalnie równe jak z maszynki ;)
-
Gość: chrupka, *.internetia.net.pl
2012/09/17 19:04:40
Ciasto rozwałkowujesz na 0,5 cm? Nie pół mm?
Kusi... ;) Może kiedyś się skuszę
-
2012/09/17 19:29:15
Oczywiście to błąd! Dzięki - już poprawiłam :)
-
2012/09/18 09:42:43
Oj jak się kiedyś Kiciusia dorobię to i się na filo skuszę ....tymczasem musze pamietać, zeby kupić je we Wrocławskiej Almie:) pozdrawiam
-
2012/09/18 19:01:49
Drogi, ale przyjaciel z niego przedni :D
-
Gość: mimi, *.pools.arcor-ip.net
2012/09/19 21:19:58
o tak, ja tez mam , a mama dostala ode mnie na okragle urodziny - w zyciu bysmy tego nie zamienily na cos innego :)