Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z musem jabłkowym

Proste, ucierane, maślano-mleczne ciasto z jabłkowym musem i delikatnym zapachem wanilii. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Jeśli próbowaliście już ciasta czekoladowego z czerwonym winem klik lub irlandzkim piwem klik, to na pewno Wam posmakuje, ponieważ to podobna wersja - oczywiście o innym smaku. Polecam!

składniki na mus:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny

składniki na ciasto:

  • 300g masła
  • 170g cukru
  • 55g białej czekolady
  • 4 jajka, średniej wielkości
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 45g jogurtu naturalnego
  • 305g mąki pszennej
  • 65g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 250ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Do miski nalać ok. 1 szklanki wody, dodać sok z 1/2 cytryny. Jabłka obrać i wydrążyć. Pokroić w kostkę, wrzucić do wody z sokiem by nie ściemniały. Gdy już wszystkie będą pokrojone, odsączyć i włożyć do garnka z cukrem. Dusić pod przykryciem aż jabłka nieco zmiękną, ale wciąż będą trzymały kształt.

Dużą foremkę z kominkiem* nasmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170st.C. Masło ubić z cukrem do momentu aż się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z cukrem waniliowym na gęsty krem. Suche składniki przesiać. Do masła dodać ubite jajka, potem czekoladę i jogurt, wymieszać. Następnie dodawać na zmianę mleko i suche składniki. Część ciasta przełożyć do foremki, nałożyć mus owocowy, nakryć kolejną częścią ciasta i musem, na koniec równomiernie rozsmarować pozostałe ciasto. Piec 40-50 minut do suchego patyczka. Ostudzić w foremce na kuchennej kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

*moja ma średnicę 25cm, kominek 6cm.



poniedziałek, 24 września 2012, viridianka

Komentarze
2012/09/24 20:36:18
Jak zwykle poziom najwyższy zachowany, piękne ciasto, oj piękne i z składu widać ,że pychotka

p.s Asia zdradź szczegóły tych powideł , plisssssssssss
-
2012/09/24 20:48:51
Wygląda naprawdę smakowicie... Ja jakoś nigdy nie mam czasu na desery, bardzo rzadko zdarza mi się je robić.
-
2012/09/24 21:04:22
Bardzo smakowicie to wygląda! Zdjęcia piękne :)
-
2012/09/24 21:29:37
Przepiękne zdjęcia! Prawie czuję zapach tego cudownego ciasta. Uwielbiam Twoje propozycje. Pozdrowienia:)
-
2012/09/25 06:25:08
Wygląda idealnie. Wilgotnie, tak... słodko, po prostu :) Skusiłabym się na kawałek.
-
2012/09/25 07:12:04
Zachwycające...
-
2012/09/25 08:15:51
Interesujące ciacho :)
-
2012/09/25 09:55:38
bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)
-
2012/09/25 15:05:32
Mięciutkie, wyrośnięte jak chmurka.. czaruje smakiem i zapachem? :)
Wygląda pysznie!
-
2012/09/25 16:50:45
wygląda naprawdę pysznie ...i widać, zę jest wilgotne ..a to w ciastach uwielbiam:) pozdrawiam
-
2012/09/25 20:13:17
kooooochaaam takiee ciasaaaa:)
-
Gość: emgieka, dlg118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/26 14:59:45
Ciasto dobre, ALE... chyba jest tu za dużo masła, co powoduje, że spód kapie od tłuszczu (robiliśmy w formie babkowej z kominkiem i po wyciągnięciu "do góry nogami" ciasta z formy, taki był właśnie ów wierzch).
Według mnie wystarczyłaby "normalna" kostka, tj. 200 g.
-
2012/09/26 16:40:12
U mnie nic takiego nie miało miejsca. Wystudziliście je dobrze przed wyciągnięciem z foremki?
-
2012/09/27 08:08:34
są jabłka, pachnie jesienią :)
-
Gość: wszystkiebylyjuzzajete, 89-67-128-208.dynamic.chello.pl
2012/12/16 19:36:35
-
2012/12/17 13:01:08
Dziękuję za informację. Napisałam wczoraj do administracji Bloksa więc mam nadzieję, że coś z tym zrobią..
-
2013/08/21 21:16:18
zrobiłam 3 godziny temu..a połowy ciasta już dawno nie ma..szok!!!:)))proste w wykonaniu,składniki zawsze dostępne w domu..pychota!!!nie zmieniłam nic w przepisie-no może oprócz ilości jajek-dałam 3 duże zamiast 4 średniej wielkości,i wyszło bezbłędnie:)pozdrawiam
-
2013/08/23 12:16:55
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Ithilia, 159-205-27-168.adsl.inetia.pl
2014/03/15 13:31:31
Czy można czymś zastąpić mleko w proszku?
-
2014/03/15 14:13:48
Pomiń i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej w to miejsce :)
-
Gość: Ithilia, 159-205-27-168.adsl.inetia.pl
2014/03/16 16:27:02
Dziękuję, za wskazówkę ;) ciasto pięknie pachnie masłem i jajkami. Nie wiem dlaczego te ostatnie nie chciały się ubić, choć jak robiłam podobne ciasto z Twojego bloga z czerwonym winem i malinami wszystko było ok. Może przez roztargnienie za szybko wsypałam cukier? Na szczęście wszystko dało się uratować.
Dodatek białej czekoady bardzo fajnie podkręca smak! Zwiększyłabym jednak odrobinę ilość owoców.
Ale apetycznie pachnie w domu ;)
-
2014/03/16 22:19:49
Często ubijam jajka i wsypuję do nich cukier od razu, więc to raczej nie to. Może wina samych jajek? :) Cieszę się, że smakowało i pachniało! Pozdrawiam!
-
Gość: Andrzej, afie76.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/16 23:47:45
Na mnie wrażenie i to ogromne robi kolor ciasta- co do smaku nie mam najmniejszych wątpliwości - że to rajskie odczucia -
-
Gość: Ithilia, bwm160.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/18 00:32:02
... i kolegom z wydziału smakowało ;)
-
2014/03/18 20:19:56
To wspaniale :D