Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Black & White (sernik z ciasteczkami Oreo)

Czarno-biały sernik z ciastkami Oreo oraz.. miiiliooonem kalorii :)

Niektórzy uważają, że Oreo można albo kochać, albo nienawidzić. Słynne amerykańskie ciasteczka to jedne z tych niewielu słodyczy, które kupować lubię, więc jeśli macie podobnie dzisiejsze ciasto zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Delikatnie waniliowy i bardzo kremowy sernik wypełniony po brzegi (i z każdej strony!) ulubionymi ciasteczkami to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Ale żeby nie było.. dla przeciwników Oreo mam propozycję - wystarczy, że podmienicie je innymi markizami, pieguskami lub pierniczkami z marmoladą ♥ Otrzymacie najlepszą wersję dla siebie i każdy Ciasteczkowy Potwór w ramach słów zachwytu powie tylko: om nom nom nom nom.. :)!

Sam sernik to jeden z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych przepisów. Na tyle plastyczny, że z łatwością skorygujecie poziom słodkości dodając więcej/mniej skondensowanego mleka w zależności od dodatków. To mogą być owoce (również mrożone), skórka cytrusowa, aromatyczne przyprawy lub posiekana czekolada. Dowolność jak najbardziej wskazana! Polecam.

składniki:

  • 90g ciasteczek Oreo (u mnie bez kremu)
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 650g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 250g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki śmietankowego budyniu lub mąki ziemniaczanej
  • 150g ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki (lub tyle ile chcemy)
  • bita śmietana, kilka ciasteczek Oreo (na wierzch sernika)

Dno tortownicy 21cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolewać mleko skondensowane, po jednym jajku, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na koniec pokruszone ciasteczka Oreo. Masę serową przelać na ostudzony spód. Piec 10 minut w 170st.C, następnie 35-45 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem boki można udekorować pokruszonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi Oreo.

Buon Appetito! :)

 

wtorek, 04 września 2012, viridianka

Komentarze
2012/09/04 20:47:41
o matko ześliniłam się !!!!!!
-
2012/09/04 20:48:08
O jezu... wygląda jak moje najskrytsze marzenie!
-
2012/09/04 20:54:04
Jaki cudowny *.*
-
2012/09/04 20:58:26
A ten krem, co go nie użyłaś wyjadać i wyjadać i wyjadać. A potem taki sernik i wszystko idzie w boczki. Ale przecież raz się żyje, prawda?
-
2012/09/04 21:00:25
Jest cudowny!
Taki mroczny.. ale zarazem tajemniczy.. no i taki.. hm.. uroczy!
Na pewno pyszny:)
-
2012/09/04 21:06:13
ktoś docenił mój ulubiony sernik <3
-
2012/09/04 21:13:49
Świetny pomysł, muszę kiedyś wypróbować;)
-
2012/09/04 21:14:17
Bajeczny!
-
2012/09/04 21:23:05
Wspaniały! Wiem,jak smakuje, bo robiłam sernik z Oreo z przepisu Dorotus. Był wspaniały. My lubimy te ciasteczka,więc serniczek bardzo nam smakował.
Piękne zdjęcia Viri!
Pozdrawiam.:)
-
2012/09/04 21:26:44
Sernik świetny, ale nie zgadzam się z początkową tezą- ja do Oreo mam absolutnie neutralny stosunek. Nie są dla mnie jakieś fantastyczne, ale zjadłabym gdybym miała pod ręką:) Za to uwielbiam ich czarno-białe kontrastowe kolory:) Pozdrawiam
-
2012/09/04 21:28:21
jaki elegancki :)
-
2012/09/04 21:33:57
b&w szaleństwo! :-)) i moje ulubione proporcje sernika, czyli ser, mascarpone i mleko skondensowane! pycha!! :-))
-
2012/09/04 21:54:58
oreowa rozkosz
-
2012/09/04 22:04:03
Burczymiwbrzuchu dlatego napisałam 'niektórzy' ;)

Dzięki i pozdrawiam!
-
2012/09/04 23:38:30
wykwintny co tu mówić
-
2012/09/05 01:03:29
oj tam, oj tam, można przecie tylko jeden kawałeczek uszczknąć, resztę zostawić bardziej potrzebującym, a później z workiem kartofli na plecach (w ramach kary) truchtać przez 2h żeby jakoś spalić te 1000kcal.
-
2012/09/05 09:41:06
O jejku !!!!
Jakie PIĘKNE !!! :) Proszę kawałeczek :D
-
2012/09/05 10:28:57
O przepisie nawet się nie wypowiadam, bo zaślinię klawiaturę ;) Ale ta tortownica, aaa! Cudo, cudeńko :)
-
2012/09/05 11:08:58
aż mi dech zaparło!
-
2012/09/05 11:58:17
Obłędny wypiek:) .... cudowne to zdjecie z dłonią:) pozdraiwam
-
2012/09/05 18:10:56
Jak amarykanskie ciasteczka, to tylko slowo "wow" tutaj pasuje Asia ;-) "Kolory" obledne, on naprawde jest czarno-bialy, jeszcze raz wiec wow!!
-
2012/09/05 21:51:00
Aga patera? ;) Moja ulubiona he he.

Pozdrawiam Was!
-
2012/09/06 09:05:36
Piękne, czarne z wierzchu - białe w środku.... i ta garść oreo... aż nie mogę patrzeć bo ślinka cieknie! ;)
-
2012/09/06 13:22:22
Jeżu, jasne, że patera! ;) Przez to śmiganie po Allegro gdzie pater trzeba szukać też wśród tortownic słownictwo mi się poprzestawiało ;)
-
2012/09/06 22:51:14
O rany! Wygląda przepysznie! :) Wygląda jak torcik, i to dużo ładniejszy, niż te z cukierni i na pewno i niebo smaczniejszy! Z chęcią kawałek takiego cudeńka bym zjadła :)
-
2012/09/07 15:05:41
Aga też masz takiego fioła paterowego jak ja? :D Szkoda tylko, że większość tych najśliczniejszych jest taka droooga.. Patery, talerzyki i szmateczki - my love

Ślinka cienkie tort oreo to byłaby dopiero rozpusta;)
-
2012/09/09 01:45:19
No ba! Ale na razie mam tylko jedną taką z prawdziwego zdarzenia, ceny powalają... Chociaż ostatnio zmontowałam do zdjęć paterę z odwróconego świecznika z IKEA i talerzyka ;) Jakby to tak permanentnie posklejać nikt by się nie poznał ;)
-
2012/09/21 14:07:34
Właśnie wsadziłam go do piekarnika :) Zapowiada się pysznie!
-
2012/09/21 14:46:56
Aga to i mój sposób ha ha :D

CzytelniaKasi daj koniecznie znać jak Ci smakuje :)!

Pozdrawiam!
-
2012/09/22 19:20:39
Sernik jest przepyszny! Fenomenalny! Genialny :) Aksamitny, kremowy! Nie za słodki! Przepyszny! Z pewnością będzie częściej :) Pozdrawiam serdecznie :)
-
2012/09/22 21:32:57
Super, super! Bardzo Ci dziękuję za komentarz, no i oczywiście cieszę się, że tak Ci posmakował :)

Pozdrawiam.
-
Gość: Jadeit, jub138.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/22 20:21:55
U mnie wszyscy szaleją na jego punkcie. Polecam!
-
Gość: Milena, aaux202.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/03 01:32:03
Mam zamiar zrobic ten sernik w najblizszym czasie.
Chciałabym zadać kilka pytań:
1. Czy te ciastka na spod sa ważone bez kremu?
2. Czy odbędzie sie bez bitej śmietany na wierzchu?
3. Nie mam dostepu do ekstraktu waniliowego, a smaku i aromatu esencji nie znoszę - mozna go zastąpić cukrem waniliowym? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Ps. Sernik wyglada pięknie!
-
2012/11/03 15:13:50
1. Tak.
2. Jasne!
3. Możesz dodać 2-3 łyżeczki cukru.

Pozdrawiam i napisz jak Ci smakuje :)
-
Gość: Olga, abnr105.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/04 21:13:20
Przymierzam się i przymierzam do tego sernika, bo wygląda obłędnie. :) Mogę go upiec w kąpieli wodnej? No i co zrobiło tą biel sernika, mleko skondensowane? Robiłam kilka dni temu sernik z białą czekoladą i był bardzo jaśniutki, myślisz, że jakby tu wmanewrować jedną do środka, np kosztem połowy mleka, to coś by się stało? Jestem tego ciekawa.
I jakiego twarogu użyłaś, półtłustego czy tłustego?
-
2013/01/05 08:40:14
Możesz go upiec w kąpieli wodnej, ja tego nie lubię bo zawsze u mnie znajdzie się jakaś mini dziurka która namoczy mi za bardzo spód sernika, ale jeśli u Cb się to nie zdarza to oczywiście - jak najbardziej.
Co do bieli sernika to spójrz wszystkie składniki są białe :) są tylko 2 żółtka a ja dodatkowo starałam się wybrać jak najjaśniejsze. Możesz dodać białą czekoladę, serniki tego typu raczej są dość proste w obsłudze więc nie sądzę by czekolada zaszkodziła sernikowi.
Użyłam półtłustego sera, 3-krotnie zmielonego.
-
Gość: Olga, adch235.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/05 10:25:06
Pytam o kąpiel, bo w kąpieli nigdy mi nie pękł, ale jeśli w tradycyjnym pieczeniu też ok, to co się będę męczyć. :) Dziękuję za odpowiedź, w przyszłym tygodniu chyba się zabiorę. :)
-
2013/01/05 16:00:48
Aaa o to chodzi :) To ja zamiast typowej kąpieli wodnej na najniższą półkę piekarnika kładę naczynie z gorącą wodą, też zapobiega przed pęknięciem, choć pewnie w mniejszym stopniu.
-
2013/04/10 17:30:09
piękne to drugie zdjęcie!
-
2013/04/11 17:31:44
:)
-
Gość: , edl207.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/12 19:26:46
Pomocy!! piekłam tyle ile było napisane (nawet parę minut dłużej) ale się upiekł... przy poruszaniu tortownicą wszystko lata. czy da się to jakoś uratować?? chyba że konsystencja zmieni się po schłodzeniu?
-
2013/04/13 19:31:13
Tego typu serniki piecze się do momentu aż boki są wyraźnie sciete i nie ruszajace się a środek choć lekko ruszajacy się to tez widocznie zgestnialy. Nie ma opcji by w przepisie był błąd bo pieklam go już trzy razy. Po schlodzeniu stezeje mocno mimo ze środek tuż po lekko się rusza.
-
Gość: nelcia, 109.78.7.6*
2013/04/14 22:49:49
tez mialam ten sam problem i myslalam ze sernik jest jeszcze surowy, tzn nie dopieczony , bo ruszal mi sie w srodku (a jak sprawdzialam patyczkiem to wogole sama woda). wylaczylam piekarnik (po czasie ktory byl podany w przepisie) i troche bylam sceptyczna ale wlozylam go do lodowki na cala noc i rano bylam zaskoczona smakiem i konsystencja. nie przypomina tych polskich suchych sernikow tylko rozplywa sie w ustach. to samo jest jak sie piecze sernik w kapieli wodnej, genialnie. teraz uwielbiam tylko takie serniki i nigdy nie podjadam po upieczeniu, tylko na drugi dzien.
wiec nie martwcie sie, bo wyjdzie na pewno. aha. dodam jeszcze ze zawsze pieke z termoobiegiem i zawsze kupuje ser z wiaderka, i zawsze wychodzi. poza tym sama konsystencja masy serowej na poczatku mnie zdziwila, bo byla bardzo wodnista. teraz juz wiem, ze takie serniki wychodza najlepsze i najdelikatniejsze w smaku. pozdrawiam
-
2013/04/15 13:52:23
Dzięki za komentarz! Ja najbardziej lubię piec w parze wodnej, bo w kąpieli jakkolwiek szczelnie owinęłabym foremkę to i tak woda choć trochę dostanie się do ciasta.
Pozdrawiam również.
-
Gość: nelcia, 109.76.75.8*
2013/04/18 12:29:53
a to ja tez pieke na parze. boje sie troche w tej kapieli bo nie chce zeby sie woda dostala. para jest bezpieczniejsza dla sernika i wychodzi mniam...
-
Gość: Padzia, 178-36-62-175.adsl.inetia.pl
2013/04/26 16:45:35
o mamusiu! najlepszy sernik ever! <3 zrobiłam go na spotkanie ze znajomymi, powiedzieli że jestem ich mistrzem pieczenia i to najlepszy sernik jaki w życiu jedli. i do tego oreo <3
-
2013/04/26 17:07:39
Też go uwielbiam :) Bardzo się cieszę, że posmakował Tobie i Twoim znajomym!
Pozdrawiam!
-
2013/08/14 08:20:38
zrobiłam!:) nie dość że efektowny to jeszcze bardzo dobry, dzięki za przepis. A tak wygląda u mnie niebieskapistacja.blox.pl/2013/08/Czarno-bialy-sernik-Oreo.html
-
2013/08/17 20:46:53
Super! Dzięki za linka:)
-
Gość: Anulek, 37.31.43.32.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/06 11:45:46
Viri,
Na pierwszym zdjęciu sernik ma nie tylko spód, ale i boki ciasteczkowe. W opisie podajesz, że ciasteczkowy jest tylko spód. Czy jeśli boki mają być również z oreo - powinno się podwoić ilość ciasteczek i masła ?
-
2013/09/06 13:45:42
Boki obsypałam już po upieczeniu, wystarczy wtedy znacznie mniejsza ilość ciasteczek niż przed pieczeniem. Jak chcesz mieć boki takie jak spód to tak - musisz zwiększyć ilość składników by ciasteczek mieć ok. 200-250g.
-
2013/09/06 13:46:35
W ostatnim zdaniu przepisu napisałam jak udekorowałam sernik :)
-
Gość: Anulek, 178.180.152.160.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/06 20:33:05
Dziękuję :-)
Już mi się chłodzi w lodówce - jutro do kawy będzie jak znalazł :-)
-
2013/09/07 12:42:26
Daj znać czy Ci smakuje! :)
-
2013/12/18 08:53:29
Witam,

chcę upiec ten sernik na Święta. Czy lepiej użyć twarogu w kostkach i go zmielić czy użyć sera w wiaderku zmielonego?

Pozdrawiam :)
-
2013/12/18 13:15:21
Myślę, że w tym serniku wiaderkowy będzie lepszy. Byleby jak najlepszy ;)
Daj znać po Świętach jak Wam smakował!
-
2013/12/18 13:18:16
A czy polecasz jakąś firmę szczególnie? :)
-
2013/12/18 14:33:30
Nie, sprawdzam skład :)
-
2013/12/19 08:19:03
A czy ten ser z wiaderka ma być bardziej zbity (twardy) czy taki kremowy? Przepraszam, że tak dopytuje, ale nie wiem który będzie najlepszy do tego przepisu :)
-
2013/12/19 16:15:42
Ja zawsze używam tych twardszych, zbitych - tutaj chyba użyłam Lidlowego, dawniej był właśnie taki jak lubię, kilka tyg temu coś czytałam że się popsuł, ale ostatnio nie kupowałam to nie wiem :) Za kremowymi nie za bardzo przepadam, ale jak napisałam wcześniej skład! Skład się liczy najbardziej :) Ma być twaróg, po prostu, a nie dodatki typu śmietanka, masełko, cukier itd. ;)
-
Gość: www.MagiczneWypieki.pl, rh-0-7.tsi.net.pl
2013/12/19 19:27:39
Rozumiem, dziękuję bardzo za odpowiedź :) Mam nadzieję, że wyjdzie mi pyszny :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
-
Gość: www.MagiczneWypieki.pl, rh-0-7.tsi.net.pl
2013/12/29 16:57:04
Zgodnie z obietnicą wracam z moją opinią :)
Sernik po prostu pyyszny :) Wszystkim bardzo smakował :) Szwagier powiedział, że robi na swoje urodziny :) Także za tydzień znów będę się nim delektować :D
-
2013/12/29 18:49:14
Bardzo, bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz :)
Rozumiem, że mam nowego fana - Szwagra ;)

Pozdrawiam.
-
2014/01/03 09:49:08
hehe na pewno :) przepis już przekazałam :D
-
Gość: Asia, nat10.net06-g2.isko.net.pl
2014/01/06 10:26:42
Wczoraj robiłam, dziś jadłam... Mmmm pyszota superancki przepis
-
2014/01/06 12:12:56
Bardzo się cieszę :)) Dzięki za komentarz!
Pozdrawiam.
-
Gość: , 88.208.106.6*
2014/06/05 20:08:33
wlasnie czekam na efekty :P serniczek w piekarnikuu :)
-
2014/06/05 22:08:02
To czekam razem z Tobą :)