Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z gorzką czekoladą, czerwonym winem i gruszkami

Jestem pewna, że takiego sernika jeszcze nie jedliście! Ba! całkiem możliwe że również nie widzieliście. Zabrzmi to pewnie zabawnie, ale ja po raz pierwszy zobaczyłam go.. we śnie. Po obudzeniu wiedziałam, że muszę zrealizować ten przepis, a na wakacjach fajne jest to że każdy kolejny lepszy/gorszy pomysł mogę od razu wypróbować i zaprezentować na blogu. 

Trzy smaki - gorzka czekolada, czerwone wino i gruszki. Trio idealne. Bardzo dobrze zgrało się w moim serniku, dlatego w 100% jeszcze do niego wrócę. Ciasto jest bardzo kremowe, czekoladowe i cudownie rozpływające się w ustach. Zupełne przeciwieństwo naszego polskiego sernika, zwartego i konkretnego. Jednak jakie pyszne... Zatopione w serowej masie gruszki są bardzo aromatyczne i winne, polecam przygotować je dzień przed pieczeniem - dzięki temu zarówno czerwone wino jak i przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, czarny pieprz oraz sok i skórka pomarańczowe) będą miały więcej czasu, by odpowiednio doprawić owoce.

Sernik jest wyjątkowo elegancki, oryginalnie się prezentuje i jest oczywiście przepyszny, dlatego to cudowny deser by komuś zaimponować, a jednocześnie za bardzo się nie narobić ;) Może skusicie się by zaserwować go na niedzielny obiad? Gorąco polecam!

składniki:

  • 5 gruszek*
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • przyprawy - laska cynamonu, kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
  • mała pomarańcza
  • butelka czerwonego wina
  • 100g ciasteczek Oreo, u mnie połowa z i połowa bez kremu
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. Owoce obrać ze skórki. Do garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc .

Dno tortownicy 24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą a cukier rozpuści, następnie dolewać lekko ciepłą czekoladę, wbijać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując by składniki się połączyły, na sam koniec przesiane kakao i mąkę ziemniaczaną. Masę serową przelać na ostudzony spód.

Gruszki osuszyć na papierowym ręczniku. Przyciąć odrobinę spody - na równo, by prosto stały. Włożyć do masy serowej. Sernik piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i śmietanki. Ciasto najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.

Buon Appetito! :)

*najlepsze są te mniej dojrzałe, twarde.

**jeśli masz niską tortownicę użyj takiej o większej średnicy.


czwartek, 20 września 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/20 19:11:13
Rewelacja. Mi raz się przyśnił sernik waniliowy. Znalazłam nawet przepis na jednym z blogów, tylko potem mi zupełnie nie wyszedł :(
-
2012/09/20 19:23:27
wygląda przepysznie! a na sam opis ślinka cieknie :D oby jak najwięcej takich snów ;)
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/20 19:27:27
niesamowity:) zrób jeszcze coś takiego, zanim odjedziesz do Łodzi;)
-
2012/09/20 19:27:28
Oj, dzięki tym zdjęciom mi też będzie się śnił! Ląduje na szczycie listy "do upieczenia" :)
Pozdrawiam!

PS. Jakiego (jakich) obiektywu używasz?
-
2012/09/20 19:28:19
Zadziwiający;) Ty to masz pomysły ;)
-
2012/09/20 19:36:37
Mm.. jak pięknie podany :3
-
2012/09/20 19:49:11
Mniam ... aż dech zapiera... pięknie Ci on wygląda!!!
-
Gość: Lui, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/20 19:52:19
cos pieknego. a gniazda nasienne usunac???
-
2012/09/20 19:56:16
Kabuś :*

N_zak Canon 50mm /1.4

Lui ja nie usuwałam, ale można. Byleby jakoś od dołu żeby nadal ładnie góra wyglądała ;)

Dzięki! Fajnie, że się Wam podoba. Koniecznie go zróbcie i się pochwalcie :)
Pozdrawiam.
-
2012/09/20 20:02:43
Wow... CUDOWNY! :)
-
2012/09/20 20:09:00
Za pewnością nigdy nie widziałam i nie jadłam takiego sernika. Jest nieziemsko piękny Viri!!!
To cudownie, że CI się wyśnił i cudownie ,że mogłaś taki serniczek zrobić.
Pozdrawiam :)
-
2012/09/20 20:12:04
Ładnie się prezentuje, gruszek w winie jeszcze nie próbowałam, ale z czekoladą są obłędne :)
-
2012/09/20 20:25:16
Viri, Ty zawsze wymyślisz coś specjanego!
-
2012/09/20 20:52:09
nie jadłam, nie WIDZIAŁAM - tak! masz rację :)

Bardzo wykwintny, elegancki - burżuazja wśród serników ;)
-
Gość: ryjek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/20 21:10:55
Ślicznie wygląda! Może jeszcze zdąże zrobic przed wyjazdem na studia:) Tymczasem potrzebuje twojej pomocy: robilam tartę z kremem bazyliowym z twojego przepisu. Smak super tylko krem był tragicznie rzadki...może dlatego że był mega upał:) Jak mogę go zagęścic? Więcej mascarpone, żelatyna? Pozdrawiam:)
-
2012/09/20 21:26:59
Możesz dzień wcześniej przygotować śmietankę tak by przez noc porządnie się schłodziła. Potem ubij ją, do sztywnej dodaj serek i jeszcze raz zmiksuj. Żelatyna? oczywiście też, ale najpierw spróbuj tak jak napisałam :) Mój krem miał idealnie gęstą konsystencję, ale to na pewno też zasługa miksera. Zaraz dopiszę adnotację do tamtej notki.

Pozdrawiam !
-
2012/09/20 22:15:54
Pięknie wygląda ten sernik
-
2012/09/20 22:42:41
wygląda cudnie:)))nie mogę oderwać oczu:)))
-
2012/09/20 22:50:42
ależ ten sernik jest elegancki!
-
2012/09/20 23:17:23
Ja zrobię na pewno!
-
2012/09/21 07:57:35
piękny.
muszę go zrobić jeszcze w trakcie wolnych dni!:D
-
2012/09/21 08:30:01
Proszę tylko żebyście dawali potem znak jak smakuje i jak wyszło :)
Miłego dnia wszystkim, lecę do kuchni !
-
2012/09/21 08:57:40
Masz talent do wypieków :) Piękne ciacho :)
-
Gość: Zussska, *.cyf.gov.pl
2012/09/21 09:06:16
Czadzior!!!
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/21 09:19:33
wspaniały! i zdjęcia przepiękne.
ukłon
-
2012/09/21 09:27:17
Zachwycający!
-
2012/09/21 11:05:42
Coś oszałamiającego ...a zdjęcie ...no cóż z chęcia zrobiłąbym sobie taką fototapetę na scianę:)
-
2012/09/21 11:31:55
rewelacyjne! z pewnością zrobię na jakąś specjalną okazję - to chyba będą urodziny mojego czekoholika ;)
-
Gość: Marta, *.toya.net.pl
2012/09/21 13:34:54
:O Asia nie wiem jak Ty to zrobiłaś, wygląda obłędnie!:D
-
Gość: yohanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/21 14:21:49
wspaniały :)
-
2012/09/21 14:23:26
genialne!
-
2012/09/21 15:41:14
Ten sernik rzeczywiście wygląda jak senne marzenie. To jedne z najpiękniejszych zdjęć, jakie widziałam...
-
Gość: Lila, *.29.243.34.coditel.net
2012/09/21 18:45:40
Po prostu dzielo sztuki!
-
2012/09/22 02:05:53
Chyba setny raz oglądam pierwsze zdjęcie... coś niesamowitego, te gruszki są takie odrealnione, cukiernicze Twin Peaks po prostu ;) Żeby nie było - to komplement, i to wielki! ;)
-
Gość: ewinka, *.adsl.inetia.pl
2012/09/22 13:10:26
Fantastyczne zdjęcia!. A sernik też pewnie pyszny :-)
-
2012/09/22 18:27:19
Wow! Twój sernik wygląda zachwycająco!
-
2012/09/23 11:10:16
Mi też ślinka cieknie ;), sernik wygląda obłędnie
-
2012/09/23 17:20:13
rozkoszne gruszki
jak Ty to robisz dziewczyno, że wszystkie, wszyściusieńkie słodkości wywołują takie ochy i achy? :-)))
-
2012/09/24 17:57:38
Asiejko staram się troszkę ;)

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za miłe komentarze!
-
2012/09/26 18:49:17
przesyłam pokłony...
-
2012/09/26 20:04:06
Odkłaniam się :)
-
Gość: ryjek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 14:21:24
Zastanawiam się tylko, jak to zmiescilas w formie 21cm, bo mnie zostało dużo ciasta...
-
2012/09/28 17:42:44
Może masz niską tą tortownicę? U mnie po brzegi, ale jednak spokojnie całe ciasto zmieściło się w foremce. Nie napisałabym średnicy, której sama bym nie wykorzystała :) - na zdjęciach widać, że sernik jest wysoki + podałam większe gdyby ktoś np. dał 6 gruszek, a nie 5. Wtedy wiadomo poziom ciasta się podnosi.

Mam nadzieję, że sernik jednak smakował. Pozdrawiam.
-
2012/09/29 00:36:49
O matko! Rozpłynęłam się niczym czekolada w kąpieli wodnej. Nawet nie ważne jak to cudo smakuje, bo wyglądem po prostu powala.
Podziwiam, pozdrawiam, pa
Ewa
-
2012/09/29 07:38:11
noooo,rewelacja!!!!ja wymyslilam raz czekoladowe ciasto z zatopionymi calymi gruszkami nadziewanymi zurawina
emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2011/11/gruszki-w-czekoladowym-ciescie.html

ale sernik!!!!! z winem i gruszkami.....extra!!!! wyglada nieziemsko!!!
Usciski :)
-
2012/09/29 08:45:51
Minty cieszę się, że CI się podoba :))

Gosiu jest fantastyczne! Mam podobny pomysł, ale oczywiście z gruszką winną + jeszcze dwa takie też wydaje mi się, że fajne :))
-
2012/10/01 11:08:48
wypróbowany, wygląda bardzo efektownie!myślę, że sprawdziłby się w okolicach Bożego Narodzenia też. dziękuję za przepis, pozdrawiam
<a href="daleka-droga.blogspot.com/>życie & podróże</a>
<a href="lakomymokiem.blogspot.com//>gotowanie</a>
-
Gość: Małgosiak87, *.ip.netia.com.pl
2012/10/02 13:26:03
Robię jutro (gruszki) i pojutrze (sernik). Napiszę, jak poszło :)
-
2012/10/02 18:30:01
Ola super!

Małgosia czekam z niecierpliwością :)
-
Gość: Małgosiak87, *.ip.netia.com.pl
2012/10/03 14:41:37
Ok, a w jakim winie gotować te gruszki? półwytrawne? półsłodkie?
-
2012/10/03 16:56:26
Ja gotowałam w półwytrawnym, ale słodsze może lepiej pasować.
-
Gość: , *.net.meganet.net.pl
2012/10/03 20:06:14
a ja chcialabym pominąć gorzką czekoladę i kakao.. bo mój narzeczony nie lubi czekoladowych ciast... co myslisz na ten temat?
-
2012/10/03 20:30:39
Możesz skorzystać z przepisu na masę serową do sernika Oreo (oczywiście pomijając ciasteczka w masie) cioccolatogatto.blox.pl/2012/09/Sernik-Black-White-sernik-z-ciasteczkami-Oreo.html#k11523768 - ale zaznaczam, że w porównaniu do sernika z oryginalnego przepisu będzie jej mniej. Możesz też pominąć czekoladę, kakao i wino (sam winny sernik mi się nie widzi, ale to kwestia gustu :) ), zmniejszyć ilość cukru i dodać 3-4 jajka + mały kubek śmietany 22%. Polecam również jakiś fajny aromat przypraw, cytrusów etc.
-
Gość: Waleria, *.play-internet.pl
2012/10/04 20:49:59
Uwielbiam takie przepisy!! Widać zamysł artystyczny, odwagę. Jak oglądam takie przepisy szczerze się wzruszam...mam gęsią skórkę.
Serdecznie pozdrawiam. Waleria
-
2012/10/04 22:03:06
Dziękuję i również pozdrawiam!
-
Gość: Małgosiak87, *.ip.netia.com.pl
2012/10/08 15:46:43
no to tak: zrobiłam 2 - mniejszy bez spodu oreo i większy ze spodem. Oba przepyszne. Naprawdę połączenie gruszki, wina i czekolady jest zniewalające. Tak naprawdę w pierwszej chwili ciężko odgadnąć, że to sernik - masa jest bardzo kremowa i czekoladowa, kojarzy się trochę z musem czekoladowym. Myślę też, że spore znaczenie ma to, w jakim winie gotujemy gruszki, ja robiłam w 2 garnkach, użyłam 2 rodzajów wina - jedno to jakieś takie stołowe chorwackie niedobre, a drugi był Shiraz i szczerze mówiąc te marynowane w Shirazie były znakomite.
Naprawdę świetne ciasto na jakąś okazję, wygląda baaaaaardzo efektownie.
-
2012/10/10 20:21:42
Dziękuję za komentarz i uwagi :)
Bardzo cieszę się, że Ci smakuje!
-
2012/10/15 22:20:16
Zrobiłam już jakiś czas temu, właściwie to od razu :). Gruszki gotowałam w winie wytrawnym, dodałam nieco więcej jajek. Bardzo kremowy, też myślę, że to raczej mus. Po rozkrojeniu jeszcze trochę stał w lodówce i niestety mokre gruszki nie trzymały masy, ale i tak go zjedliśmy. Polewa wyszła mi bardzo gęsta, ale użyłam do niej czekolady 85%. Na pewno powtórzę na jakąś specjalną okazję. Pozwoliłam sobie umieścić u siebie. Bardzo dziękuję!
-
2012/10/16 13:45:38
Pisałam w notce, że to zupełnie coś innego, że znaczne bardziej różni się od typowego sernika. Mam nadzieję, że się nie zawiodłaś ;) A co to znaczy, że gruszki nie trzymały masy? Odchodziły od masy sernikowej? U mnie nic takiego miejsca nie miało.
A co do polewy to jak piszesz może być to kwestia czekolady, najlepiej więc robić na oko i już :)
-
Gość: Jadeit, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/17 13:58:47
Ten sernik to absolutny HIT, wszystkim, którzy kosztowali baaardzo smakował. Niech Pani więcej takich wyśni.
-
2012/10/18 17:12:55
:))!
-
Gość: Ola, 94.42.176.*
2013/05/17 18:03:51
Widzę, że sporo osób robiło już ciasto.. Kochane, te gruszki to do lodówki w garnku z winem chowacie na noc? czy same gruszki?
dziękuję za odpowiedź :)
wygląda OBŁĘDNIE!
-
2013/05/17 20:28:17
Razem z winem schowaj do lodówki, przejdą wyraźniej kolorem i aromatem.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Ola, 94.42.176.*
2013/05/18 15:04:36
tak zrobiłam, przeszły pięknie.. (wino co zostało wypiłam z mamą duszkiem takie pyszne!) natknęłam się na inny problem, już z tych poważniejszych.. ciasto po czasie jaki podałaś, nie ścięło mi się.. podkręciłam temperaturę, dodałam 30min i.. chciałam wyciągnąć ciasto a tam coś z niego wypłynęło.. coś bezbarwnego- smakuje- tłuszcz. (na ok. 1cm dookoła blaszki). Masz pomysł, co mogło pójść nie tak? na co to jest reakcja? dodam, że nie jestem amatorką w pieczeniu, chociaż serniki to moja pięta achillesowa..
jak już go schłodzę, pokroję to pewnie wszystko się okaże.. na pewno napiszę :)
-
2013/05/18 18:33:30
Może ja mam jakiś mocniejszy piekarnik niż Twój? sama nie wiem naprawdę. Ale dobrze zrobiłaś, skoro nie był ścięty - przedłużyć czas pieczenia i w końcu się upiecze, dużo zależy od składników jakich się użyje. Tłusty, gęsty twaróg albo bardziej delikatny i kremowy; czekolada gorzka 70-85%, wielkość jajek, no jest tego trochę.
Co do tłuszczu to najprawdopodobniej jest to masło z ciasteczek, ew sok z sernika, ale piszesz że był to tłuszcz. Może ciasteczka których użyłaś były mocniej maślane, i w czasie pieczenia nie wciągnęły dodanego masła. U mnie też czasami pojawia się kilka kropelek na papierze do pieczenia, zależy od firmy ciasteczek, bo np. piekąc z biszkoptami (takimi do tiramisu np firmy San) nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło.
Napisz jak Wam smakował, mam nadzieję że na smaku się nie zawiedziesz :)
Pozdrawiam!
-
Gość: Ola, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/19 11:57:53
Masz rację co do tego tłuszczu, właśnie go rozkroiłam i to faktycznie ciasteczka. Użyłam oreo, może ze względu na długość pieczenia tak się z nimi stało, że były mokre. Bo spód był tak mokry i tłusty, że nie dało się przenieść na talerzyk.. :( także wizualnie rozpadał się ale w smaku nie zawiódł nikogo.. (mi ciężko się wypowiadać, bo za sernikami ja nie bardzo- ale cała reszta się zachwycała:)) a i jeszcze coś- polewa: ze składników co podałaś mi wyszła za tłusta masa- może mniej kremówki powinnam dać, bo czekoladę używam tą samą od dawna- prawdziwa gorzka.. myślę, że wprowadzę wszystkie te uwagi i następnym razem będzie idealnie. Kolejne ciasto do wypróbowania to z gruszkami w białym winie :)
-
Gość: Ola, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/19 12:04:19
jeszcze coś.. myślisz, że zamiast masy z twarogu sprawdziłby się mus z czekolady? nie trzeba by było piec nieszczęsnych oreo (w moim przypadku:). a mus to bym rozpuściła w kąpieli wodnej 4tabliczki czekolady gorzkiej ze szklanką kremówki, 1,5szklanki kremówki ubiła na sztywną piankę i dodała przestudzoną czekoladę.. zastanawiam się tylko czy taki mus utrzyma gruszki??
-
2013/05/19 21:43:52
Co to znaczy tłusta masa? ;) Czekolada + kremówka = polewa czekoladowa. Może być płynniejsza i wtedy chłodzisz kilka chwil zanim ozdobisz sernik, lub za gęsta i dolewasz odrobinę więcej śmietanki, mleka lub masła.

Odpowiednio sztywny mus czekoladowy jak najbardziej utrzyma gruszki, ale nie odpowiem Ci czy Twoje proporcje będą ok bo musiałabym sama spróbować.
Pozdrawiam!
-
2014/01/12 12:33:36
Bardzo podoba mi się pomysł na zatopienie gruszek w cieście!
-
Gość: Patis, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/12 09:58:03
Viri! Dostałam zadanie upieczenia czegoś z truskawkami, a na ten sernik czaję się już chyba od roku. Myślisz, że dałoby się jakoś zastąpić gruszki truskawkami? :)
-
2014/06/12 12:09:50
Możesz go przygotować tak jak tutaj cioccolatogatto.blox.pl/2013/05/Sernik-waniliowo-czekoladowy-z-truskawkami.html z konfiturą i na wierzchu z truskawkami.