Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Strudel z ciasta filo z jabłkami i żurawiną

Strudle są dwa. Pierwszy (przeze mnie bardziej znany) austriacki, z ciasta cienkiego jak chusteczka, bardzo popularny na narciarskich stokach, obowiązkowo oprószony cukrem pudrem i polany sosem waniliowym. Must-eat podczas alpejskich wyjazdów. To nie jest najbardziej reprezentacyjne ciasto na Czekoladowym Kocie, ale na pewno.. jedno z najmniej kalorycznych ha! :) Dzisiaj bardzo je Wam polecam. Na drugiego strudla - tyrolskiego z kruchego ciasta - może zaproszę Was za jakiś czas, bo wczorajsza dostawa jabłek zobowiązuje!

składniki:

  • duży płat ciasta filo*
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • garść żurawin
  • 3-4 łyżki likieru wiśniowego
  • 1-2 łyżki masła, roztopionego (opcjonalnie)

Żurawiny namoczyć w likierze wiśniowym, najlepiej dzień wcześniej. Cukier rozpuścić w soku cytrynowym. Jabłka wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać je z sokiem cytrynowym i cynamonem do smaku. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, posypać odsączonymi żurawinami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dociskając i formując rulon. Posmarować roztopionym masłem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 35-45 minut aż ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Polecam podawać z sosem waniliowym.

Buon Appetito! :)

*z filo wykonanego domowym sposobem z 1/4 tego przepisu


wtorek, 18 września 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2012/09/18 19:02:22
Viri co Ty nas tutaj kokietujesz:)? To naprawdę wspaniały strudel, zjadłabym kawałek (spory) z wielką, wielką przyjemnością:)
-
2012/09/18 19:19:37
Uwielbiam Twojego bloga... zdjęcia bajeczne a wypieki pierwsza klasa:)
-
2012/09/18 19:59:20
mmm zjadłabym taki strudel, kusisz kusisz. a podpowiesz jak zrobic taki domowy sos waniliowy?:)
-
2012/09/18 20:10:38
Jolu no szału nie ma :) Ale smaczny jest bardzo!

Madle dziękuję!!

Apple ok. szklanki śmietanki 30% podgrzewasz z rozciętą laską wanilii. W miseczce ubijasz ręcznie 2 żółtka z 1-2 łyżkami cukru (można potem też dosłodzić, co kto lubi). Gorącą kremówką zalewasz żółtka, cały czas mieszając żeby się nie ścięły. Przelewasz wszystko z powrotem do garnka i podgrzewasz aż zgęstnieje.

Pozdrawiam!
-
2012/09/18 20:24:46
mmm :) ten sos idealnie do niego pasuje, dzięki za przepis!
-
2012/09/18 20:59:35
Wygląda bardzo dobrze :)
-
2012/09/18 21:56:15
Bo Viri to straszna kokieta :) Cudo i już.
-
2012/09/18 23:17:40
Olu polecam, prosty a bardzo dobry!

Kamciss :)

Kabuś ej! moim zdaniem wyglądowo to tu szału nie ma ;) ale bardzo dobre jest, dlatego zasługuje na miejsce tutaj.
-
2012/09/19 06:44:51
O mamo, ale cudooooo Viri!!!
Cóż za nadzienie boskie.
Mniam!
-
2012/09/19 13:53:23
Uwielbiam żurawinę, więc na pewno zrobię :P
-
2012/09/19 19:45:36
Daj znać jak smakuje ;)
-
Gość: culinarypassion, 79.162.141.*
2012/09/27 14:02:06
będę musiała w końcu zrobić prawdziwego austriackiego strudla... może uda mi się zasięgnąć porad Austriaków, bo mieszkam w Wiedniu :)
zapraszam na mojego bloga culinary-passion.blogspot.com