Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki czekoladowo-marcepanowe ze śliwkami

Podobno to już ostatnie dni sezonu na węgierki. Co w tym roku przygotowaliście? Puszyste drożdżowe? Słodkie powidła? Kruchą tartę? Wiem na pewno, że część z Was upiekła sernik z konfiturą klik (co bardzo mnie cieszy), dla drugiej to już naprawdę najwyższy czas! A na zakończenie śliwkowych wypieków polecam Wam również babeczki. Tak, znowu :) Czasami zastanawiam się czy nie ma ich u mnie za dużo.. Jednak każde kolejne mają w sobie coś wyjątkowego, a ja nie potrafię ich sobie odmówić, dlatego blog radośnie się nimi zapełnia. Te są bardzo miękkie, choć zwarte i wilgotne, pachnące czekoladą oraz marcepanem, z karmelową śliwką na spodzie.. wierzchu?

składniki na babeczki:

  • 22-24 śliwki węgierek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g cukru
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 150g masy marcepanowej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 65g masła
  • 75ml mleka
  • 85g mąki pszennej
  • 80g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • po dużej szczypcie (1/8 łyżeczki) proszku do pieczenia, sody i soli
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

Śliwki wypestkować. Na patelnię wsypać cukier i dodać miód. Gdy powstanie karmel dodać masło, potem śliwki rozcięciem w dół. Poddusić 3-4 na małym ogniu aż odrobinę zmiękną. Ostudzić w karmelu.

Dwie foremki na muffinki wyłożyć papilotkami*. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać. Do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać na gładką masę, ostudzić. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać masę marcepanowo-czekoladową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Na dno papilotek nałożyć po dwie połówki śliwki, łyżeczkę karmelowego soku z duszenia śliwek, a potem dopełnić ciastem, można posypać płatkami migdałowymi. Piec 12-15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

*przepis na ok. 22-24 babeczki.


 

poniedziałek, 15 października 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/10/15 19:51:36
Jejku, jakie piękne ! A smak sobie wyobrażam :)
-
2012/10/15 20:23:55
zdjecia sa zachwycajace i mysle, ze babeczki rowniez zachwycaja smakiem:)
-
2012/10/15 22:46:22
Za dużo? Tego nie może być za dużo. Cudne Asiu i już.
-
2012/10/16 09:20:33
Wspaniałe babeczki! Ze śliwkami wypieki są pyszne. Ja robiłam ciasto kakaowe ze śliwkami,a także powidła. I to właściwie wszystko w tym roku ze śliwkami. Coś mało nie?
A Twoje babeczki są pyszne, więc się poczęstuję.
Uściski:*
-
2012/10/16 09:22:28
Jak zwykle przepiękne zdjęcia. Świetna jesienna stylizacja :).
-
2012/10/16 10:24:10
Fajnie się prezentują takie odwrócone;)
-
2012/10/16 11:21:42
Wspaniałe babeczki a zdjcie zachwycające, wprowadziło mnie w cudowny nastrój aż marzy mi się teraz siedzieć przed kominkiem z kawką i tymi muffiinkami u boku tym bardziej ze u mnie dziś deszcz za oknem :) Mam pytanko.Jakiego aparatu używasz ? bo planuje zakup i robię rozeznanie.
-
2012/10/16 13:47:03
Dziękuję za miłe komentarze!

Majanko u mnie też szału nie było ;)

KuchenneFascynacje Canon EOS 7D. Obiektyw 50mm f/1.4.
-
2012/10/16 14:24:05
urocze a jakie piękne zdjęcie
-
2012/10/16 15:24:56
Kochana już sam opis powoduje u mnie wzmożoną pracę slinianek:) ....wyszło Ci coś naprawdę cudownego, a zdjecia magiczne:)
-
2012/10/16 19:17:42
wspaniałe połączenie smakowe, oooj tak!
-
2012/10/17 17:53:20
piękne :)
-
2012/10/18 14:12:07
piękne babeczki i fajny blog:)