Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chutney jabłkowy

Pozostając w temacie domowych przetworów - chutney. Znacie? Lubicie? Dla niewtajemniczonych chutney (czyt. czatnej) to gęsty sos/konfitura (w zależności od konsystencji) będący doskonałym dodatkiem do wielu potraw, a wywodzący się i serwowany przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu, znalazłam dziesiątki różnych pomysłów proponowanych smaków i składników. Łącząc całą masę wiadomości i ciekawostek podaję Wam przepis, który wydaje mi się bardzo trafia w polskie gusta. Jest tu dużo jabłek, cebuli, przełamujący słodycz ocet, a dla aromatu przyprawy korzenne tj. cynamon, imbir, goździki, kardamon, liść laurowy. Chutney wspaniale pasuje do mięs, pieczywa i serów - polecam spróbować grzanek pełnoziarnistego chleba z serem z niebieską pleśnią i sporą łyżeczką czatneja - pyszne!

Z podanego przepisu możecie również przygotować doskonały chutney śliwkowy. Najlepiej zmniejszyć ilość cebuli i cukru oraz dodać garść posiekanych śliwek wędzonych.

składniki:

  • 1,2kg jabłek
  • 600g cebuli
  • 125ml wody
  • 80ml octu jabłkowego
  • 275g cukru
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • po 2 szczypty soli i pieprzu

Jabłka i cebulę obrać. Cebulę drobniutko poszatkować, jabłka wydrążyć i pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki wraz z pozostałymi wrzucić do szerokiego garnka, nakryć pokrywką i dusić ok. 35-45 minut. Ściągnąć pokrywkę, smażyć tak długo aż osiągnie odpowiednią konsystencję (u mnie ok. 30 minut). Można pasteryzować.

Buon Appetito! :)

środa, 10 października 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2012/10/10 20:21:46
Asiu cudny i już. Ja jakoś chutney'a nie robiłam jeszcze, ale kiedyś na pewno.
-
2012/10/10 21:23:37
W zeszłym roku robiłam chutney na bazie jabłek - był wyśmienity. Twój z pewnością też takimusi być :)
-
Gość: mia cucina- sofieta, *.wifi4all.it
2012/10/10 21:55:53
po prostu pyszny!!- Musze i ja sprobowac! w tym roku robilam chutnej sliwkowo cebulowy, z octem balsamicznym.
-
2012/10/11 06:48:54
Asiu, chutney wygląda wspaniale! Nigdy jeszcze zadnego nie jadłam, nie stosowałam do niczego, tym bardziej mnie ciekawi.:)
Pozdrowionka:*
-
2012/10/11 14:04:50
Nigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować chutneya ...ale kusi mnie coraz bardziej ...zwłaszcza, ze ten można zrobic przez cały rok:)
pozdrawiam ciepło:)
-
2012/10/11 14:28:22
Nie miałam okazji spróbować, ale bardzo kuszące:)
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/13 14:02:53
do czatneja to ja lubię ciapati www.youtube.com/watch?v=jD4o_Lmy6bU
można też kupić gotowe tortille w biedronce i przypiec na patelni. Pasuje chyba najlepiej:-)
-
2012/10/13 22:31:08
Uwielbiam chuyneye, a jabłkowego nigdy nie robiłam. Twoj wygląda wspaniale i mam wielką ochotę go zrobić. Czy rodzaj jabłek ma znaczenie? Pozdrawiam!
-
2012/10/13 22:47:39
Użyj swoich ulubionych (ja tak zrobiłam:)), byleby nie były za miękkie.
-
2012/10/14 15:39:00
to musi dobre:) a w takim zestawie jak prezentujesz na zdjeciu to wrecz pyszne:)
-
2012/10/14 23:58:22
swego czasu upolowałam chutney jabłkowy i zjadłam go z serem pleśniowym. genialne połączenie!
:)
-
2012/10/21 12:53:32
Przekonałaś mnie Króliczku. Zrobię go! :)
-
2012/10/21 21:25:59
:)) cieszę się Oczku!
-
Gość: ryjek, 83.230.68.*
2012/11/08 00:10:00
A gdzie nabyłaś taki fajny słoiczek? :)
-
2012/11/08 16:57:09
Chyba w sklepie ScandiConcept.