Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Krucha szarlotka z budyniem marcepanowym

Nieco odmieniona wersja mojego ulubionego ciasta tego lata klik. Wypróbowane już kilkakrotnie z różnymi owocami i dodatkami. Za każdym razem smakowało tak samo świetnie, dlatego na blogu nie mogło zabraknąć jesiennego wydania - z jabłkami, odrobiną cynamonu i grubą warstwą marcepanowego budyniu. Polecam.

składniki na kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu (lub więcej jeśli lubicie)
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany

składniki na budyń:

  • 625ml mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 duży budyń śmietankowy (64g)
  • 175g marcepanu
  • 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

składniki na kruszonkę:

  • 80g mąki pszennej
  • 60g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • duża szczypta cynamonu (lub więcej jeśli lubicie)
  • 50g marcepanu, startego na tarce o dużych oczkach

oraz:

  • 400g jabłek - waga po obraniu i wydrążeniu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 75g marcepanu

Przygotować ciasto. Foremkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, cynamon i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz śmietanę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Schłodzić 1h w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 minut w temp. 175st.C na złoty kolor. Ostudzić.

Przygotować budyń. 500ml mleka zagotować z cukrem i marcepanem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem. Gdy marcepan się rozpuści a mleko będzie gorące, powoli wlewać masę budyniową, mieszać aż wyraźnie zgęstnieje. Zestawić z ognia, następnie dolać likier. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Przygotować jabłka i kruszonkę. Jabłka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym*. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na kruszonkę. Wymieszać z marcepanem.

Na ostudzony spód rozłożyć równomiernie odsączone owoce i pokruszone 75g marcepana, przykryć budyniem, posypać kruszonką. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Ostudzić przed krojeniem. Przechowywać w lodówce.

Buon Appetito! :)

*jeśli jabłka są bardzo twarde polecam poddusić je 3-4 minuty.

piątek, 19 października 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2012/10/19 20:05:20
Dla mnie - rewelacja!
-
2012/10/19 20:08:04
Piękna i na pewno pyszna :)
-
2012/10/19 20:29:44
Kolejne arcydzieło! Piękna!
-
Gość: milena, *.bestgo.pl
2012/10/19 20:46:25
za marcepanem nie przepadam, więc może wyszłoby np. z chałwą?
pozdrawiam
-
2012/10/19 21:13:31
Może wyszłoby ;)
A tak na serio to na pewno!
Chałwa bardzo dobrze się roztapia - ostatnio próbowałam.

Pozdrawiam!
-
2012/10/19 21:35:10
Nie dość, że ukochana szarlotka to jeszcze w towarzystwie budyniu i to migdałowego! Zakochałam się w tym przepisie i tych zdjęciach :)
-
2012/10/19 21:35:41
Taka szarlotka to sama rozkosz dla podniebienia :)
-
2012/10/19 22:10:11
Viri jesteś niesamowita! Szarlotka wygląda przesmacznie! :-)
Piękne zdjęcia:)
-
Gość: apucia, *.ip.netia.com.pl
2012/10/20 11:30:09
Skąd są te przepiękne talerzyki i łyżeczki? (:
-
2012/10/20 15:15:41
Apucia talerzyk i miska z TK Maxx, a łyżeczki dostałam to nie wiem:]

Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
-
2012/10/20 17:30:26
Przepysznie wygląda;)
-
2012/10/21 07:59:03
Z marcepanem nie jadłam, sama jestem ciekawa smaku, wygląda obłędnie ...
-
2012/10/22 12:26:39
Kochana szarlotka pod każda postacią jest pyszna ....Cudownie wygladają te kwadraciki, ma się ochotę sięgnąć po choć jeden:)
-
2012/10/22 21:40:11
To musi być wspaniałe!!a ja MUSZE spróbować, dziękuję za przepis. Ma wszystko to, co kocham: kruche ciasto, jabłka i marcepan:)
-
2012/10/22 22:19:30
Szarlotka z marcepanem, to brzmi ciekawie! :)
-
Gość: ironisch, *.szczecin.mm.pl
2012/10/26 22:17:56
Chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie mam wystarczającej ilości marcepanu (200gram), a w moim mieście nie mogę go dostać:(. Czy można jakoś zmienić proporcje, aby ciasto mimo wszytko wyszło?
-
2012/10/26 22:31:15
Rozumiem, że masz 200g marcepanu?
Jeśli tak to dodaj 150g do budyniu i 50g do kruszonki. 75g marcepanu w jabłkach po prostu musisz pominąć.
-
2012/10/27 20:11:31
Ślinka cieknie!
-
Gość: karolciap, *.internetia.net.pl
2012/10/28 16:25:14
Wypróbowałam i rzeczywiście jest bardzo smaczna:) Następnym razem obsypałabym jabłka troszkę bułką tartą i dodała koks, ale to już jak kto lubi :)

Przepis super
-
2012/10/28 17:42:45
ladne zdjecia, maja taki swoj urok:)
-
2012/10/30 21:28:55
Karolciu bardzo się cieszę!
-
Gość: Patsy_watsy, *.homenett.pl
2012/10/31 12:48:49
Wygląda fenomenalnie:) czy przejdzie, jeśli jabłka zetrę na tarce i odpuszczę sobie marcepan zupełnie (mam na myśli, czy sam budyń wystarczy:))?
-
2012/10/31 13:10:12
Myślę, że tak, ale może trzeba będzie zmienić czas pieczenia.
-
2012/10/31 14:48:57
Piękne zdjęcia! :)
-
2012/11/05 15:24:05
Pięknie wygląda. Jak z bajki i kusi budyń marcepanowy!!
-
2012/11/17 23:56:42
6 osob probowalo trzy na tak trzy na nie ale podobno nie zostalo wykonane tycka w tycke wg przepisu:)
-
2012/11/18 20:31:08
A co było nie tak? ;)
-
Gość: meggi, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/12/18 20:53:45
jaką konsystencję ma ten budyń? wymarzyłam sobie na święta torcik na czekoladowym biszkopcie z marcepanowym budyniem - czy będzie on dostatecznie zwarty do tortu? :)
-
2012/12/18 21:09:36
Raczej nie, do tortu jest zdecydowanie za rzadki. Przyznaję, że nigdy nie robiłam masy budyniowej do tortu, ale tak mi się kojarzy że najczęściej łączy się budyń z masłem, także ja bym w tym kierunku kombinowała. Dla przykładu podaję stronę Pauliny, Ona często prezentuje tego typu kremy, o proszę: kotlet.tv/budyniowy-krem-do-tortow
-
Gość: Miik, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/05/11 11:03:03
Jest to pierwsze ciasto jakie wykonałem z Pani strony i muszę powiedzieć, iż jestem zachwycony. Miałem trochę problemów z budyniem jednak wbrew przewidywaniom wszystko wyszło idealnie. Nawet trochę przypomina ciasto ze zdjęć. Niestety nie dodałem marcepanu, jednak następnym razem na pewno go nie pominę. Ciasto świetne!
-
2013/05/11 11:53:06
Miik cieszę się, że Ci smakuje i dziękuję za komentarz :)
W linku, który wklejam dla Ciebie poniżej znajdziesz bardzo podobny przepis, bez marcepanu a z czekoladą w budyniu: cioccolatogatto.blox.pl/2012/07/Kruche-ciasto-z-budyniem-i-owocami.html Spróbuj, bo też bardzo pyszne ;)