Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rose Cupcakes (babeczki różane)

Jedno z lepszych połączeń - róża i świeże figi. We wspaniałych babeczkach z figowo-różanym nadzieniem oraz kremem, aromatyzowanych różaną wodą i konfiturą. By dodatkowo podkreślić ich główny składnik polecam ozdobić babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki oraz płatkiem róży i ewentualnie syropem z konfitur.

Poniżej podaję też kilka propozycji zastąpienia fig - jeśli ich nie lubicie lub macie problem z kupnem. A niedługo zapraszam również na jeszcze jedno bardzo udane połączenie kwiatowo-owocowe.

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 135g białej czekolady
  • 50g masła
  • 30ml śmietanki kremówki (2 łyżki)
  • 110g mąki pszennej
  • 60g mąki migdałowej (migdałów zmielonych na proszek)
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 75ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki konfitury różanej

składniki na krem:

  • 150g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki konfitury różanej
  • kilka kropi wody różanej

nadzienie (do wyboru):

  • 2 duże świeże figi, pokrojone w kostkę
  • 2 garście malin, pokrojone w kostkę
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych
  • 12 łyżeczek konfitury różanej
  • 1-2 łyżeczki wody różanej

oraz:

  • 12 płatków róży (do ozdoby)

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka, cukier i wodę różaną ubić na gęstą, jasną pianę. Śmietankę podgrzać z masłem w garnuszku i ciepłą zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki, konfiturę i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je owocami skropionymi wodą różaną / powidłami śliwkowymi / dżemem malinowym wymieszanymi z wodą różaną lub konfiturą różaną.

Serek mascarpone ubić z kremówką. Dodać konfiturę oraz wodę różaną i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 'gwiazdką' i ozdobić babeczki na kształt róży. Wierzch można udekorować płatkami róży.

Buon Appetito! :)

 


 

wtorek, 02 października 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2012/10/02 20:46:22
Ale różowo i to wcale nie kiczowo, a stylowo. Tak lubię.
-
Gość: Annak81, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/02 20:56:58
nigdy nie próbowałam ciasta z wodą różaną....ciekawa jestem jak smakuje...ale gdzie w Polsce można kupić taką wodę?
-
2012/10/02 21:26:42
Kabuś ja różowy lubię tylko w kuchni ;)

Annak ja kupiłam w Kuchniach Świata w Krakowie za 8,50zł, butelka 250ml. Przy okazji można też dostać wodę z kwiatów pomarańczy - również super!!
-
2012/10/02 21:45:28
Zdjęcia świetne jak zwykle, a babeczkę chętnie bym wypróbowała.
-
Gość: Annak81, *.ssp.dialog.net.pl
2012/10/02 21:52:11
Dziękuję za odpowiedź...do Krakowa mam za daleko :) ale będę szukać u siebie w jakiś lepszych sklepach.
-
2012/10/02 22:03:54
OMG! Zakochałam się bez pamięci...jako że ostatnio szalejemy z muffinkami i babeczkami dodaje ten przepis do listy!
-
2012/10/02 22:04:42
Viri, niesamowite zdjęcia! A to ostatnie - po prostu MEGAAAA!!!
Cudowne babeczki :)
-
2012/10/02 22:17:01
Asiu,brak słów na to cudeńko

p.s zrobiłam powidła z dodatkiem śliwek suszonych- cudo! Dziękuję za pomysł*
-
2012/10/02 22:18:18
jakie 'księżniczkowe' :)

zapraszam do mojej akcji :) więcej info na blogu
zielonakuchnia.blogspot.com :)
pozdrawiam!
-
2012/10/02 23:11:40
Viri są piękne! mam trochę syropu różanego i po tym wpisie muszę go wypróbować z figami!
-
2012/10/02 23:18:33
będę musiała i różane zrobić babeczki :) po ciasteczka już były
-
2012/10/03 06:13:49
Czarują wyglądem i zapewne smakiem również!
-
2012/10/03 07:13:33
Są przepięknie romantyczne i delikatne...
-
2012/10/03 08:57:43
Rozmarzyłam się :) Piękne :)
-
2012/10/03 11:32:54
Niezwykle wykwintne, muszą być wspaniałe w smaku. Podoba mi się połączenie różano-figowe :)

pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Lila, *.29.243.34.coditel.net
2012/10/03 13:38:31
Wygladaja jak z bajki!
-
2012/10/03 15:06:05
Są tak kunsztowne ze nie odważyłabym się ich zjeść! :)
Słodziaki :)
-
2012/10/03 15:06:22
Twoje babeczki są zawsze tak przesłodkie
-
2012/10/03 18:21:10
Annak to może gdzieś bliżej masz do Kuchni Świata? A jak nie to w internecie jest wszystko ;)

Majanko a jak niewygodnie było mi robić to zdjęcie! Naprawdę ciężko patrzeć w obiektyw i odpowiednio sterować łyżeczką z syropem nad babeczką ;) Sporo się obok wylało.. ale to akurat bardzo fajowsko wyszło :)

Alcia cała przyjemność po mojej stronie :*

Nobleva spróbuj koniecznie. Naprawdę fajne połączenie :)

Dziękuję Wam za miłe komentarze i ciepło pozdrawiam!
-
2012/10/04 12:24:30
Wspaniały krem, wspaniałe nadzienie. A wszystko razem wygląda tak, że się rozmarzyłam :).
-
2012/10/05 09:55:07
aha czyli te cudeńka się wydrąża ...a myslałam, zę piecze juz nadziane ....fajny pomysł, a okruszki można wykorzystać do jakiegoś pysznego deseru:) przepiękne zdjecia, takie ciepłe.... buziaczek
-
2012/10/05 12:28:21
Ostatnie zdjęcie - Mistrzowskie!!!
-
2012/10/05 22:29:23
dlaczego, ach dlaczego robisz takie apetyczne zdjęcia? nie zasnę teraz, będę pożądać słodkości!
-
2012/10/06 08:35:58
Jolu mam jeden przepis z zapiekanym nadzieniem, ale o tym jeszcze na blogu nie ma ;)

Tfu.tfu i Dominika dziękuję, miło mi bardzo że Wam się podobają!

Pozdrawiam.
-
2012/10/09 11:23:09
Śliczniusie!
-
2012/10/23 18:45:49
może głupie pytanie, ale czy te płatki róży to tylko do ozdoby, czy można zjeść?
-
2012/10/23 18:46:03
Ps. słyszałam, że płatki są jadalne :) Ale wolę się upewnić
-
2012/10/23 20:04:41
A znasz konfiturę różaną? Taka prawdziwa jest robiona z płatków róży właśnie, więc tak - są jadalne ;)
Ale ja swoich nie jadłam, były tylko do ozdoby, ponieważ miałam je z kwiaciarni, a nie z ogródka, takich raczej nie polecam próbować:)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 19:44:10
Róże konfiturową -mamy na działce-pachnie bardzo mocno intensywnie-
może 10 krzewów-Wykorzystujemy je na bukieciki- nietrwałe ale piękne-Babcia wykorzystywała płatki do nadziewania pączków-
Ale mam pytanie- czy babeczki - podobne do tych -jakie Pani tworzy-
można kupić w cukierniach-nie mówię o takiej samej jakości-wartości-
tylko czy w ogóle można je kupić ? -
-
2014/01/15 14:00:37
Oczywiście! Są całe babeczkarnie, w Krakowie jest wspaniała o nazwie Cupcake Corner.