Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik ze śliwkowo-różaną konfiturą

Przepisu na konfiturę ze śliwek z różą nie możecie pominąć! Jedynie cztery składniki i około kwadrans przygotowania to sposób na jedne z lepszych powideł. A jestem przekonana, że u wielu z Was od kilku dni roznosi się w kuchni zapach jesiennych przetworów. Wystarczy że dodacie do części różę i zobaczycie jakie to dobre - na grzankę, do naleśnika, kruchego ciasteczka lub przepysznego sernika jaki Wam dziś prezentuję. Masę serową dodatkowo perfumujemy różaną wodą*, która wraz z konfiturą nadaje ciastu przepiękny aromat oraz niepowtarzalny smak. Naprawdę polecam i zachęcam do wypróbowania.

*do kupienia np. w Kuchniach Świata.

składniki:

  • 500g śliwek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego*
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki konfitury różanej
  • 100g biszkoptów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 900g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 350g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki wody różanej
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej, płaskie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Najpierw przygotować na patelni karmel z cukru i łyżki wody - podgrzewać na małym ogniu, aby nie przypalić. Owoce wypestkować i dodać do złotobrązowego karmelu. Wymieszać i podgrzewać pod przykryciem aż owoce się rozpadną, dolać sok cytrynowy i smażyć już bez przykrycia, aż całość ładnie zgęstnieje. Ostudzić i wymieszać z konfiturą różaną (można również dolać dodatkowo wodę różaną do smaku).

Dno tortownicy 21-24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolać mleko skondensowane, potem dodawać po jednym jajku, a na koniec wodę różaną i przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając śliwkowo-różaną konfiturą. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 40-50 minut w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można udekorować polewą z białej czekolady i różanymi płatkami.

Buon Appetito! :)

*ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości owoców. Należy również pamiętać, że konfitura różana jest bardzo słodka.


 

piątek, 05 października 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/05 10:52:28
Po prostu piękny :)
-
2012/10/05 11:04:41
Cudowny!
-
2012/10/05 11:23:11
Bardzo seksowne ciacho..
-
2012/10/05 11:37:06
Bardzo zmysłowy sernik :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/05 12:01:21
Super pomysł :-) Jestem uzależniona od konfitury różanej, więc zapisuję do zrobienia :-)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/05 12:14:30
Fantastyczny!
-
2012/10/05 12:25:26
Ależ on obłędnie piękny.... No wspaniały, profesonalny, konkursowy... Podziw i czapki z głów przed Tobą!
-
2012/10/05 12:45:53
Bardzo podoba mi się Twój pomysł na sernik. Pychota! :-)
-
2012/10/05 15:34:50
Te zdjecia mnie powalily! Sernik wyglada niesamowicie delikatnie...
-
2012/10/05 15:55:53
ja się skuszę może nie na sam sernik ale szczególnie na ten śliwkowo-różany dodatek! ;)
-
2012/10/05 17:19:56
a to pewnie to ?Śliwka i różą? Asia przepiękny ten sernik, kiedyś go zrobię ,ale konfiturę to jeszcze w tym sezonie
-
2012/10/05 18:12:47
Serników nie jadam,ale ten jest bardzo zachęcający :)
-
2012/10/05 18:40:48
Alcia to to ;)

Dziękuję za miłe komentarze, fajnie że się Wam podoba. Pozdrawiam!
-
2012/10/05 21:58:30
Oszałamiające zdjęcia:)
Ty wiesz co najbardziej kusi :)
-
2012/10/05 22:48:55
Mamusiu, boski! :)
-
2012/10/06 07:50:39
Ta biel sernika i cudowne bordo płatków różnaych ...to działa na zmysły Kochana ....
-
2012/10/06 18:42:20
rozmarzyłam się:)
-
2012/10/07 12:18:20
Moja przyjaciolka lubi piec, wiec pomyslalam, ze do prezentu urodzinowego dodam jej jeszcze cos w stylu twojego cookie in the jar. Chcialabym cie prosic o propozycje jakiegos przepisu na ciasteczka najlepiej z kawalkami czekolady albo m&m'sami, ktore beda nadawac sie do takiego celu, ale zeby byly inne niz te z twoich konkursow.
-
2012/10/07 13:22:28
Na wymyślanie i próbowanie przepisu nie mam niestety czasu na ten, raczej dłuższy moment:( jednak w internecie na zagranicznych stronach znajdziesz propozycje czekoladowych/M&msowych ciasteczek w słoiku. Choć tak na dobrą sprawę one wszytskie są bardzo, bardzo do siebie podobne :) zmieniają się proporcje i dodatki, a sposób przygotowania - najczęściej ten sam.
-
2012/10/08 10:43:23
Apetyczny. Zdjęcia przepiękne.
-
2012/10/09 11:22:40
A co Ty tak na róże wsiadłaś? Bardzo dobrze, bardzo dobrze:)
-
Gość: Vredna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/11 08:23:28
Obłędny!
A czy ten przepis nada się na mini serniczki?
-
2012/10/11 13:49:13
Tak, oczywiście :)
-
2012/10/18 16:44:18
"Na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając śliwkowo-różaną konfiturą"

Tzn. "warstwa sernika, warstwa konfitury, warstwa sernika", czy coś bardziej skomplikowanego? Nie wiem, czy zdążę wykorzystać przepis przed końcem śliwek, ale się postaram.
-
2012/10/18 17:14:53
Wylewasz cześć masy serowej na spód, nakładasz w kilku miejscach konfiturę, potem zalewasz delikatnie masą sernikową (by konfitura została na swoim miejscu), i znów konfitura. Tak do wykończenia składników.
Pozdrawiam!
-
Gość: Jadeit, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/11/07 08:20:01
Jeśli znajdę dzisiaj śliwki, jutro biorę się za sernik, bo na Pani sernikach jeszcze się nie zawiodłam mmmmniam
-
2012/11/07 12:48:58
:)
-
2012/11/07 15:00:08
Nie znalazłam. Czym mogę zastąpić śliwki? Mam własną konfiturę śliwkową. Mam mrożone truskawki nic mi do głowy nie przychodzi.
-
2012/11/07 16:09:46
To daj własne powidła i wymieszaj je z konfiturą z róży. Truskawkową też możesz zrobić, będzie równie smacznie :)
-
2012/11/07 20:35:00
Bardzo dziękuję, dam znać jak smakowało :)
-
2012/11/08 17:33:02
łooo matko jest genialny!! Zrobiłam wersje z truskawkami i jest super. Następnym razem zmniejszę tylko ilość wody różanej w samym serniku ale masa truskawkowo-różana jest absolutnie genialna i wspaniale współgra z sernikiem.
-
2012/11/08 19:10:33
Bardzo się cieszę :)
-
Gość: izomorfia3, *.play-internet.pl
2013/07/28 12:38:49
Lista zakupów kiedy odwiedzę Kuchnie Świata rośnie !
Już czuję ten smak :P mniam :D