Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki Biały Michałek

Jakiś czas temu w notce o serniku czarno-białym z Oreo (klik) wspomniałam, że kupne słodycze to nie moja bajka. Najpewniej te ulubione zliczyłabym na palcach jednej ręki. 'No ba - to raczej oczywiste!' pomyślicie :) Kto zjadłby wszystkie słodkości pieczone przeze mnie, te od Babci plus jeszcze ze sklepu?! Lubię jednak nowości i mimo, że Białe Michałki na rynku goszczą już znaczny kawałek czasu to ja odkąd zaczęłam bardziej interesować się kuchnią nie bardzo orientuję się w sklepowych słodkich nowinkach (poza Oreo oczywiście ♥).

Ostatnio wpadły mi jednak w rękę, więc po przetestowaniu (całkiem pomyślnym!) większość paczki postanowiłam przeznaczyć na upieczenie babeczek. I tak! są słodkie! TAK! są bardzo słodkie! ale! jeśli lubicie białą czekoladę, orzechy oraz ciepły mleczny zapach Michałków to ojjj.. przepadniecie! W dodatku każda muffinka skrywa niespodziankę w postaci połówki cukierka. Mój mały dodatkowy bonus :) Polecam!

składniki (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 100g cukierków 'Białe Michałki'
  • 50g białej czekolady
  • 70g mąki pszennej
  • 50g mielonych orzechów, bez skórki (dałam pół na pół arachidowe i migdały)
  • po dużej szczypcie proszku do pieczenia, sody i soli (po 1/8 łyżeczki)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 cukierków 'Białe Michałki', przeciętych na połówki

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka, cukier oraz wanilię ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku z mlekiem. Ciepłym zalać posiekane 100g cukierków i białą czekoladę, wymieszać na gładką masę - ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połączyć z mielonymi migdałami. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodać suche składniki oraz jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Do każdej babeczki włożyć po połowie cukierka. Piec 16-18 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)


 

 

piątek, 30 listopada 2012, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/30 20:12:48
Za to cie uwelbiam!
-
2012/11/30 20:19:30
poszło mi światełko w piekarniku... jednym słowem ubolewam ;/
-
2012/11/30 20:40:42
Coś dla mojego męża - wielbiciela Białych Michałków.
-
2012/11/30 20:48:43
Kiedy w pracy dostaję dla dzieciaków paczki pełne słodyczy, to konfiskuję czekolady, Nutellę, Oreo i Michałki do wypieków. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo ciasta z ich udziałem smakują lepiej niż one same...
-
2012/11/30 21:10:02
Ja uwielbiam Michałki to i babeczki do gustu mi przypadną.
-
2012/11/30 22:18:50
śliczniutkie :)
-
2012/11/30 23:03:16
Ostatnio rzadziej piekę babeczki, bo nieopodal mam całkiem fajną babeczkarnię ;) I właśnie tam jest babeczka z białym michałkiem. Z pysznym, serkowym kremem.
-
2012/12/02 07:01:58
Zdecydowanie wolę ciemne michałki,ale wiesz, takie babeczki od Ciebie bym zjadła :))
-
2012/12/02 14:09:06
Ja akurat za białymi michałkami nie przepadam,a le za tymi zwykłymi jak najbardziej:) .... z cukierasów czekoladowych polecam jeszcze cukierki "Ja i Ty" kawowo - śmietankowe z Odry Brzeg ...sa przepyszne:) ... Ja ostatnio coś się zapusciłam muffinkowo, aż wstyd ....a tu takie cudeńka koło nosa przechodzą:) buziaka zasyłam
-
2012/12/04 15:46:02
fajny pomysł na babeczki, aż się chce spróbować:)))
-
2012/12/08 11:06:12
Zanim zaczęłam dbać o linię, uwielbiałam Białe Michałki. teraz są dla mnie zbyt słodkie. Ale takie małe babeczki to moja rodzinka z chęcią by wciągnęła na Święta :D
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/12 11:31:34
Opowiedz nam lepiej co przygotujesz na święta ;)
-
2012/12/12 13:13:51
Na pewno będzie piernik z ciasta, które dojrzewa już 2 miesiące w lodówce, a poza tym? Zacznę myśleć w pon wieczorem wracając do domu ;)
-
2012/12/12 15:13:52
Zawsze lubiłam babeczki, zwłaszcza jako dziecko. Podane w ładnej, estetycznej foremce. Ale czy one są bez nadzienia?
-
2012/12/12 17:16:18
W każdej babeczce jest po pół cukierka. Moim zdaniem inne nadzienia i kremy do tych babeczek nie pasują, ale oczywiście co kto lubi.
Więcej pomysłów na babeczki z nadzieniem znajdziesz:
cioccolatogatto.blox.pl/strony/muffinki.html
-
2012/12/15 10:58:43
A ja nigdy nie jadlam tych cukierkow, musze to nadrobic
-
2012/12/16 18:51:35
Białe michałki to moje ulubione cukierki! Te babeczki muszą smakować świetnie!
Zapraszam do mnie i pozdrawiam!
moojekoolry.blox.pl/html
-
2012/12/17 18:17:38
Śliczne są, z białymi michałkami to coś dla mnie, wspaniałe zestawienie, pozdrawiam :-).
-
2012/12/22 18:48:07
Viri chciałabym życzyć Tobie i Twojej Rodzince zdrowych, wesołych Świąt:) Niech będą piękne:). Buziaczek
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/24 01:35:53
Szkoda, że nie uraczyłaś nas jakimś wybitnie świątecznym wypiekiem, ale i tak sernik z archiwum Twojego bloga sobie wygrzebałam :). Pozdrawiam ciepło i życzę Wesołych Świąt!
-
2012/12/28 12:49:09
Piękne zdjęcia!:) Pozdrawiam
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/01/12 18:59:29
Babeczki są świetne w konsystencji, delikatne (może to po części zasługa drobnego cukru do wypieków), trochę za słodkie. Chrupki michałek w środku to miła niespodzianka :) Górę przyzdobiłam roztopioną białą czekoladą i odrobiną wiórków kokosowych.
-
2014/01/12 19:12:31
Bardzo się cieszę, że smakowały!!
Myślę, że na konsystencję wpływ może mieć po prostu dobra proporcja ;)) bo cukier raczej się rozpuści w jajkach i żółtkach w czasie ubijania :)
Pozdrowienia i dziękuję za komentarz!