Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Film kulinarny. Toskania. Cantuccini z miodem i migdałami.

Cantuccini. Delikatnie słodkie, włoskie ciasteczka, podobne do sucharków lecz o wiele smaczniejsze i mniej twarde. Pieczemy je dwukrotnie w piekarniku w niższej niż zazwyczaj temperaturze - raz w postaci podłużnego bochenka, a następnie pokrojonych ukośnych ciasteczek. Są kruche, chrupiące i można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Oryginalne cantuccini składają się z jajek, cukru, mąki, spulchniaczy oraz dużej ilości migdałów. Ja swoje wzbogaciłam dodatkowo o miód, likier Amaretto i masło, by miały przyjemniejszą konsystencję oraz łagodniejszy smak.

Są to ciastka idealne do maczania w mlecznej kawie, mocnym espresso, słodkiej herbacie lub deserowym winie. Cantucci pochodzą z Toskanii, raju na ziemi na długo pozostającym w pamięci. Film który możecie dziś zobaczyć to tegoroczne toskańskie migawki z wplecionymi scenami przygotowywania ciasteczek. W kwestii wytłumaczenia - chciałam pokazać go Wam jeszcze końcem sierpnia, ale niestety problemy techniczne do tej pory nie pozwalały na publikację. Całe szczęście dość zaskakująco rozwiązały się kilka dni temu, więc nareszcie mogę napisać: zapraszam do obejrzenia! oczywiście w jakości HD ;)

składniki:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 75g cukru trzcinowego
  • 75g miodu
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 315g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 75g masła, roztopionego
  • 250g migdałów

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 st.C. Jajka, żółtka, cukier, miód i likier ubić na gęsty jasny krem. Osobno przesiać suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę sypkie produkty i ostudzone masło. Na koniec dodać migdały i równomiernie rozprowadzić je w cieście. Z ciasta uformować dwa podłużne bochenki. Piec 25 minut. Następnie ostudzić 10-15 minut i pokroić lekko na ukos ostrym nożem na ciastka grubości ok. 1,5 cm. Rozłożyć na blaszce i piec dodatkowe 20 minut - w połowie pieczenia obracając ciasteczka 'spodem na wierzch' by równomiernie się zarumieniły. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Buon Appetito! :)

 

 

poniedziałek, 12 listopada 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/12 19:37:15
Viri film absolutnie genialny. Czapki z głów kochana. Muzyka zgrana tak idealnie, że aż trudno uwierzyć, że nie została skomponowana do tego filmu. Marnujesz się na tej medycynie.
-
2012/11/12 19:47:05
Cieszę się Kabuś :) Za montaż i muzykę odpowiada moja Sis!
To ona się marnuje;p ja tylko piekę no i tu nagrywałam połowę scen sama <paker> :D ale pomógł mi statyw;)
-
2012/11/12 20:18:34
Swietny filmik Viri. Taki cudownie letni i kolorowy :)) A biscotti uwielbiam. No i mam taka sama wage jak na filmie tylkow kolorze soczystej zieleni :))

Usciski.
-
2012/11/12 20:26:20
Aż zatęskniłam za słońcem i wakacjami :-)
No cóż... Z takim pysznym ciasteczkiem to i jesienią przyjemnie zasiąść pod kocykiem, z kubkiem gorącej herbaty...
Pozdrawiam serdecznie! :-)
-
2012/11/12 20:38:01
Viri jestem pod wrażeniem! Ten filmik jest śliczny, pięknie skomponowana muzyka, cudowne, toskańskie widoki, cudowne lenistwo, błogość, sukienka, klapki, poranek, wieczór... ach... zatęskniło mi się za Italią.
Piękne ciasteczka, wspaniały film.
Twój blog jest zachwycający! :)

A i fruczak gołąbek fruwający przy kwiatach jest boski, ja takiego sfotografowałam w Perugii. :))
-
2012/11/12 21:18:15
Film świetny i przekonał mnie jednak do ich zrobienia :)
-
2012/11/12 22:24:13
Asia, ja się tobie przyznam ,ze ja średnio lubię filmy takie kulinarne blogowe,ale ten twój jest taki ,że czapki z głów
Jesteś zdolna bestia , oj zdolna ,a cukierniczka z ciebie jest mistrzowska
-
Gość: Patis, *.dynamic.lte.plus.pl
2012/11/12 22:43:00
Jakie cudowne! A akurat dzisiaj miałam ochotę na biscotti i zaczęłam szukać przepisu :) Achh... i ta przepiękna Italia... te widoki... ta pogoda...
Jutro zaraz po szkole lecę po migdały, żeby przywrócić choć trochę letnich wspomnień :)

Dziękuję, o geniuszu kulinarny, wzorze cnót wszelkich! ;))
-
2012/11/13 09:02:21
Już od dawna "chodzą za mną" biscotti. A po Twoim wpisie to już na pewno muszę je przygotować :)
-
2012/11/13 09:17:58
I filmik! :)
Uwielbiam biscotti...
-
2012/11/13 16:06:44
Uwielbiamy biscotti ...są uzależniające ...a widoki z Toskanii po prostu genialne ...Toskania to moje marzenie ...moze uda się nam tam wybrać za jakis czas:) pozdrawiam ciepło
-
2012/11/13 16:45:49
Miło się ogląda ten filmik;) Tych włoskich ciasteczek jeszcze nigdy nie próbowałam, ale wyglądają przepysznie;)
-
2012/11/13 22:40:06
przejście z widoków do mąki kapitalne, świetny filmik!
-
2012/11/14 08:01:57
jestem przed śniadaniem i chyba zaraz nie wytrzymam bo ciągnie mnie na słodkie..
-
2012/11/14 09:13:51
bardzo lubię biscotti!
zapraszam do wspólnej zabawy:
poszukiwaniasmaku.blox.pl/2012/11/wpis.html
-
2012/11/14 15:17:24
ja chce lataaaaaaaaaa!! Viri, cos Ty mi zrobila dziewczyno? ;-)) jak mam wyjsc teraz w te mzawke po Kruszyna do przedszkola to mnie strzyka, no... wrrrrr... ze tez takie filmy mi tu dajesz w listopadzie ;-))
cudny to malo powiedziane. fotki jak zwykle u Ciebie piekne i ach i eh! ;-)) buziak
-
2012/11/15 16:49:38
Dzięki Dziewczyny! :))

Majanko furczusie są przesympatyczne! Ale trochę się za nimi ochodziłam ;)

Wianku:*

Pozdrawiam!
-
2012/11/15 21:34:36
Ale bałaganisz przy tym pieczeniu! ;-P

Film przecudnej urody.
Biscotti nie upiekę, bo jak wynika z filmu, najpierw trzeba wyhodować swoje produkty (choć to drzewko to chyba nie migdałowiec?), a ja do tego cierpliwości nie mam :))))
-
2012/11/16 13:52:06
He he ;)
To drzewko oliwne.
-
Gość: cymka, *.centertel.pl
2012/11/19 17:19:40
Nie myślałaś o wydaniu własnej książki kucharskiej? Przepisy są rewelacyjne, a do tego masz piękne i profesjonalne zdjęcia, więc... masz już w sumie wszystkie materiały do książki! Pozdrawiam! ;-)
-
2012/11/19 19:42:14
Myślałam, to moje marzenie ;) Ale do tego trzeba mieć dużo czasu, kontaktów i pieniędzy, no i nie chciałabym by byłyby to przepisy tylko z bloga a nowe. Na razie nie do spełnienia ;)
-
Gość: asica, *.dynamic.chello.pl
2012/11/27 14:17:07
Zrobiłam połowę z suszoną żurawiną i rodzynkami, a połowę z orzechami laskowymi i morelami...i nie wiem, które lepsze. Są pyszne do herbaty albo kawy. Serdecznie polecam ten przepis, pracy nie wiele, a ciasteczek duża blacha! Dzięki:) Pozdrawiam
-
2012/12/17 08:35:51
agnieszkalewoniuk.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1418042 Twoje biscotti i pewnie nie tylko są tutaj, przecież to istny plagiat
-
2012/12/17 13:01:33
Dziękuję za informację. Napisałam wczoraj do administracji Bloksa więc mam nadzieję, że coś z tym zrobią..