Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czekoladowa z chałwą

Maksymalnie czekoladowa tarta. Wyłącznie! dla jej zdeklarowanych miłośników. Z kruchym kakaowym spodem, nadzieniem z a'la brownie oraz ganache na wierzchu. Tartę możecie upiec bez żadnych dodatków, ale dla przełamania gorzkiego smaku czekolady polecam urozmaicić ją jednak o świeże owoce, konfiturę (idealnie sprawdzi się morelowa, wiśniowa), kawę lub słodką, kruchą chałwą. Mniam!

składniki na kruchy spód:

  • 125g masła, o temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej
  • 25g gorzkiego kakao
  • duża szczypta soli

składniki na część chałwową:

  • 100g chałwy
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki sera mascarpone

oraz:

  • 100-150g chałwy, grubo pokruszonej

składniki na część czekoladową:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100g czekolady gorzkiej 72%
  • 75ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

składniki na ganache:

  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g czekolady gorzkiej 72%
  • 1 łyżka likieru czekoladowego

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę i kakao przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. Ostudzić.

Część chałwowa. Chałwę utrzeć ze śmietanką i serkiem na gęsty krem, można w blenderze. Jeśli masa jest za rzadka należy ją schłodzić w lodówce.

Część czekoladowa. Jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Na ostudzony kruchy spód wyłożyć część chałwową, posypać równomiernie pokruszoną chałwą, a następnie zalać masą czekoladową. Pieczemy ok. 10 minut aż krem się zetnie.

Ganache. Podgrzać śmietankę. Zalać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładko razem z likierem. Cały przelać na ostudzoną tartę.

Buon Appetito! :)


 

sobota, 17 listopada 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/17 19:51:58
Dostałam ślinotoku:)
-
2012/11/17 20:00:05
Achhhh, smakowicie wygląda!! Też dostałam ślinotoku!:)
-
2012/11/17 20:33:01
no i jak tak można? teraz nie zasnę ;-P
powinnam usunąć Twój blog z ulubionych, bo po każdym wejściu mam ślinotok i ochotę na cudowne słodkości! pff :-)
szaleństwo! wspaniałe chałwowe szaleństwo, kiedyś na pewno wypróbuję (i pożrę sama ;-))
-
2012/11/17 20:58:38
Coś wspaniałego ! Wygląda genialnie !Obłędne zdjęcia.
Pozdrawiam:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 21:25:51
Wszystko prezentuje sie przeapetycznie, jak nie przepadam za słodyczami tak taką tartę wcięłabym sama cała i to tu i teraz :)

Pozdrawiamy
D & J
-
2012/11/17 22:09:14
O jejku, jaki piękny *.*
-
2012/11/17 23:11:04
Mniaaam, koniecznie muszę spróbować.
-
2012/11/18 08:59:32
Mnaiam, bajeczna....
-
2012/11/18 09:15:25
Niezwykle cudne ciacho i zdjęcia. Za każdym razem jak tu wchodzę chylę czoła przed ogromem talentu.
-
2012/11/18 16:40:49
wow!!! co za wspaniale smaki... kruche ciasto, chalwa i czekolada... przepyszne:)
-
2012/11/18 20:33:18
Dziękuję pięknie za za miłe komentarze!
-
2012/11/19 08:49:27
wygląda przecudnie! z chęcią bym się skusiła na kawałeczek, a nawet na całkeim spory kawał :)
-
2012/11/19 09:29:23
O mniam ! Koniecznie muszę zrobić :)
-
2012/11/19 09:45:59
Wygląda niesamowicie ....te warstwy, każda o innym odcieniu czekolady i ta chałwowa, pięknie je przełamująca. Kochana arcydzieło stworzyłaś:)
-
2012/11/19 14:33:24
Wolę nie mysleć o kaloriach. Smakowicie, rozkoszne.
-
2012/11/19 18:55:28
Piękne zdjęcia :)
-
2012/11/19 19:42:41
Dzięki Dziewczyny!
-
2012/11/19 23:03:38
Wygląda świetnie. Strasznie grzesznie, aż mam ochotę zanurzyć palce w tej czekoladzie. Niezwykle kuszące zdjęcia.

Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/11/19 23:20:38
Zdjęcia cudne :)
A mój chorowitek akurat poprosiło tarte czekoladową na polepszenie humoru.
Tylko wiśnie mi szkoda mi było rozmrażać - a tu patrzę wersja chałwą :)

Zrobiłam! ;3
Pycha!

ps. Aczkolwiek wersja z owocami mam wrażenie, że jest bardziej "orzeźwiająca" :)
-
2012/11/20 13:17:28
jesteś przezdolna,wiesz? i pieczesz takie cuda!
-
2012/11/20 14:51:28
Siedzę tu w pracy przed monitorem i patrzę i czuję jak ślinianki dostają obłędu. Jak zobaczyłam zdjęcie przekroju tarty to prawie połknęłam swoje migdałki. I nie nie nie, żadna konfitura ale chałwa. I już więcej cukru w cukrze i czekolady w czekoladzie się nie da, ale dla mnie taka tarta to spełnienie słodkich marzeń!
-
2012/11/20 18:03:10
Ojej.... kruche ciasto, czekolada i chałwa.. Masz wspaniałe pomysły, które bezbłędnie realizujesz. O cudnych zdjęciach nie wspominając. Dziękuję za inspiracje!
-
2012/11/21 15:34:51
Jestem w raju? :))
-
Gość: B, *.42-151.net24.it
2012/11/23 04:12:53
Cudowne przepisy, już nie mogę doczekać się okazji aby je wypróbować! :) Oby w moim wykonaniu wyglądały podobnie jak na zdjęciach. A tak na inny temat; nazwa Twojego bloga skojarzyła mi się z muzyką mojego dobrego znajomego Gatto Fritto. Kojarzysz? :)

Podrzucam link: www.youtube.com/watch?v=Y3X1ric_zoI
-
2012/11/24 08:43:54
L. cieszę się, że Ci smakuje. Też tak myślę, dlatego polecam także owoce :)

Asiejko :*

B nie, nie kojarzę ;)

Pozdrawiam i dziękuję!
-
2012/11/25 11:12:44
chałwa i czekolada są do uwielbiania
-
2012/11/26 23:14:38
Kochana Voro, czekam na nowe przepisy i cudne fotki i zapraszam Cię do mnie, do zabawy: brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html
-
2012/11/26 23:14:49
miało byc Viri ;-)))
-
2012/11/27 16:18:43
obłędna!
-
2012/11/28 18:45:19
Mamy przyjemność nominować Cioccolato Gatto do Liebster Blog Award:) - zachęcamy do wspólnej zabawy i pozdrawiamy cieplutko z Peace, Love and Cook!
-
2012/11/28 20:59:34
Zrobiłam tartę z musem czekoladowym z twojego przepisu wyszła przepyszna, pozdrawiam
-
2012/11/29 14:03:07
Wianku może dziś coś zapodam :)

Peace, Love and Cook dziękuję za nominację!

Mariola super! dzięki za komentarz.

Pozdrawiam!!
-
2012/12/20 19:21:53
Chciałabym upiec tę tartę na święta, ale mam 2 pytania.
1. nie posiadam niestety foremki do tarty. Czy myślisz, że mogłabym przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm? To dość niewielka różnica w wymiarach, więc chyba nie trzeba zwiększać ilości składników...?
2. jak długo można ją przechowywać? i czy trzymać ją w lodówce?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz będę piekła tego typu ciasto i strasznie chciałabym, żeby mi wyszło ;)
PS Piękne zdjęcia i ogólnie świetny blog.
-
2012/12/20 20:35:19
1. Może być cieńsza/niższa, poza tym wszystko będzie ok ;)
2. Nie umiem odpowiedzieć dokładnie na pytanie jak długo ją przechowywać. Możesz w lodówce, a przed podaniem wyciągnąć ją na kilka chwil by odtajała.
Życzę powodzenia i daj znać jak Ci/Wam smakowała!

Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
-
2012/12/25 14:07:49
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
Tartę już zrobiłam i wyszła cudowna. Nie jest trudna w przygotowaniu, a połączenie czekolady i chałwy jest wprost niesamowite. Tarta rozpływa się w ustach i jest bardzo intensywna w smaku. Smakowało wszystkim domownikom. Przechowuję ją w lodówce, chociaż i tak zostało bardzo niewiele ;)
Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam!
-
2012/12/26 14:01:27
Miałam nadzieję, że napiszesz że nie masz problemu z jej przechowywaniem bo szybko znika :) Dzięki za komentarz.
Pozdrawiam ciepło!
-
2013/03/16 19:13:52
Wreszcie udało mi się ją upiec! Na codzień jestem raczej zwolenniczką opcji: "ciasta nieskomplikowane i swojskie", więc czekałam z tą tartą na jakąś specjalną okazję. Przepis mało nie doprowadził mnie do szału - co chwilę tylko "odstaw do wystudzenia" i "odstaw do wystudzenia" - ale efekt końcowy oszałamiający i chyba wart jest tego. Tarta wręcz rozpływa się w ustach, a spód jest wspaniale kruchy, do tego gorzka czekolada i mało cukru, więc trudno się nim zasłodzić. Bardzo elegancki deser. Aha, piekłam w tortownicy 26 cm (rozważałam mniejszą formę do tarty, ale bałam się, że ucieknie - chyba niepotrzebnie) i masę czekoladową trudno było rozprowadzić po chałwie, naprawdę była cienka.
-
2013/03/17 08:45:15
To 'odstaw do ostudzenia' przy tartach jest naprawdę ważne ;) jak nałożysz nadzienie na ciepły spód to jego wcześniejsze podpieczenie straci sens.
Cieszę się, że smakuje i zachęcam do polubienia się z przygotowaniem tego typu ciast:)
-
2013/08/13 09:55:14
Wygląda wspaniale :) Super zdjęcie, na pewno wypróbuje ten przepis :)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/23 01:11:26
Chciałbym mieć taki dar inspirować się -na przepisach innych cudotwórców -Coś wyjątkowego tkwi w umyśle i w sercu takiego człowieka -który inspiruje się nawet na swoich przepisach i ciągle coś udoskonala-
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/01 15:45:52
Moge piec na papieże do wypiekow?
-
2015/04/01 21:31:08
Bez foremki? Bez foremki może być ciężko i ciasto czekoladowe popłynie.
Możesz spróbować samemu zrobić foremkę z kilku kawałków folii aluminiowej, tak żeby było dno i ranty.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/02 07:28:15
Oj nie! Chodziło mi o zastąpienie masła do smarowania, papierem :) tak bedzie łatwiej wyciągnąć ciasto z formy- nie mam takiej z odpinanymi brzegami :) i dziekuje za błyskawiczna odpowiedz :)
-
2015/04/02 08:16:00
Aaa;-) to tak, powinno być ok. Chociaż ranty ciasta lepiej bedą sie trzymały na maśle.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/08 06:36:59
Udało sie pięknie na papierze ! Idealne jako mazurek na swieta trzymałam sie przepisu i wszystko sprawnie poszło :) jedyna zmiana to ucieranie całości Chałwy zamiast części ,wiec obyło sie bez jednej warstwy :) dzięki za kolejny super przepis!
-
2015/04/10 08:09:26
Eksta:-) bardzo sie cieszę, że się pięknie udało i jesteś zadowolona!
Ps. Lubię najbardziej czytelników trzymających sie przepisu;-)