Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik cytrynowo-makowy (Lemon Poppy Seed Cake)

Roses Cake to ciasto dla Wszystkich lubiących słodkości nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentujące, oryginalnie lub po prostu urocze. Znane jest szczególnie na zagranicznych stronach kulinarnych ze względu na charakterystyczne zdobienie w kształcie róż, przygotowywanych najczęściej z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej tzw. swiss meringue buttercream. Krem ten to najprawdopodobniej najprostsza droga do wykonania perfekcyjnych zdobień na tortach, ciastach lub babeczkach, które nie tylko łatwo przy jego udziale przygotować, ale również bardzo dobrze przechować. Przyznaję, że w smaku nie można oczekiwać zbyt wiele, ale nie jest też najgorszy! Wykorzystując go warto jednak zainwestować w ulubiony smak samego ciasta, dlatego ja prezentuję połączenie cytryny i maku, bo tutaj jestem całkowicie nieobiektywna.. :)

Blaty do tortu przygotowałam wzorując się nieco na popularnym cieście o wdzięcznej nazwie 'piegusek'. Naprawdę dobry przepis - ciasto jest wysokie (szczegóły pod przepisem), bardzo równo rośnie, jest świetne w smaku i konsystencji. Do przełożenie użyłam dwóch kremów - cytrynowego budyniu (lemon curd) oraz miksu sera mascarpone z cytrynowym budyniem. Do ozdoby wyżej przedstawiony krem maślany, który oczywiście możecie pominąć, o czym również wspominam pod przepisem.

Torcik ten to idealne ciasto do upieczenia o każdej porze roku, dnia i nocy, z i bez okazji :) A jeśli mieliście okazję spróbować babeczek cytrynowo-makowych klik to ten wypiek na pewno Wam posmakuje. Bardzo polecam!

składniki na blaty makowe:

  • 8 białek
  • 2 żółtka
  • 200g cukru
  • 170g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 100g masła, roztopionego
  • 100g maku
  • skórka otarta z 1 cytryny

składniki na krem cytrynowy:

  • 200ml soku cytrynowego
  • 200ml wody
  • 150g cukru (lub do smaku)
  • skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • 80ml śmietanki kremówki 30%

składniki na krem śmietankowo-cytrynowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 300g kremu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru, płaskie (lub do smaku)

składniki na poncz:

  • 250ml herbaty
  • 25ml likieru cytrynowego

składniki na krem maślany (opcjonalnie, do ozdoby):

  • 4 białka
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 370g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka likieru cytrynowego
  • żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Biszkopt makowy. Dno tortownicy* wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę, proszek, sodę i sól. Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie na zmianę suche składniki i ostudzone masło oraz na koniec mak i skórkę z cytryny - mieszać ręcznie lub na bardzo wolnych obrotach by ciasto nie opadło. Przelać do foremki i piec 35-45 minut w 170st.C do suchego patyczka. Ostudzić, a potem przekroić na 4 równe blaty.

Krem cytrynowy. Wszystkie składniki (bez masła i kremówki) umieścić w garnuszku o grubym dnie. Wymieszać aż się połączą, następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy.

Krem śmietankowy: Zmiksować serek, śmietankę i cukier na gładki, gęsty krem. Dodać 300g kremu cytrynowego i jeszcze raz zmiksować.

Pierwszy blat ciasta nasączyć, posmarować 1/3 pozostałego kremu cytrynowego, następnie częścią kremu śmietankowo-cytrynowego. Nakryć kolejnym blatem ciasta i czynności powtórzyć. Całe ciasto posmarować resztą kremu śmietankowo-cytrynowego. Schłodzić przed podaniem minimum 2h.

**Krem maślany. W pasującym do misy miksera garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Do misy miksera wlać białka, dodać cukier i sól. Mieszać ręczną trzepaczką aż cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej sprawdzić opuszkami palców. Następnie ubijać mikserem ok. 10 minut aż piana będzie bardzo gęsta i całkowicie ostudzona. Zmieniamy przystawkę miksera na mieszadło i dodajemy po łyżce masła. W tym momencie pojawia się efekt zważenia się masy, ale tak ma być :) Gdy białka połączą się z masłem dodajemy likier oraz barwnik spożywczy. Część kremu rozsmarowujemy cienką warstwą na wierzchu i bokach schłodzonego ciasta. Pozostały krem w kilku partiach przekładamy do rękawa z odpowiednią końcówką i wyciskamy ozdobny wzór na cieście. Schładzamy 10-15 minut przed podaniem. Przechowujemy w lodówce.

Buon Appetito! :)

*moja ma 18cm, ale ponieważ ciasto jest bardzo wysokie możecie spokojnie użyć jakiejkolwiek w przedziale 18-24cm - im mniejsza średnica tym wyższa powinna być foremka (z foremki 18cm biszkopt ma 8cm wysokości), im większa średnica tym biszkopt niższy, dlatego przekroicie go najprawdopodobniej w pewnym momencie na 3, a nie 4 blaty.

**jeśli zdecydujecie się przygotować krem maślany możecie hojnie nakładać krem śmietankowo-cytrynowy między blaty, do posmarowania boków i wierzchu wystarczy tylko jego cienka warstwa. Jeśli nie - musicie odłożyć go więcej do posmarowania zewnętrznej części tortu, można też z powodzeniem zwiększyć ilość serka mascarpone i śmietanki w kremie cytrynowo-śmietankowym o np. 20-25%, ale nie jest to konieczne.

przepis na krem maślany od Marty Stewart


wtorek, 06 listopada 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/06 19:38:08
zjadłabym taki ;p i widać, że krem porządny a nie z jakiejś śnieżki :D
-
2012/11/06 19:38:59
Viri za makiem nie przepadam, chociaż w wersji "na sypko" w cieście ujdzie. JEdnak ten tort, to mistrzostwo i pochłonęłabym nawet pół. Pięknie udekorowany.
-
2012/11/06 19:44:29
Na życzenie mojego przyszłego małżonka od kilku dni szukam przepisu na tort cytrynowy. I oto znalazłam ! Gotować potrafię, z pieczeniem gorzej, ale ten przepis jako jeden z niewielu mnie nie przeraża :) Jedno pytanie : czy ciacho nie straci na smaku pozostawione na noc w lodówce ? Pytam, ponieważ niektóre się "rozmiękają" i często stają się dość mdłe.
-
2012/11/06 19:47:11
Lisko u mnie nie znajdziesz śnieżek :)

Kabuś haha to się cieszę Kochana :)

Chinese trafiłam idealnie zatem :)
Nie straci, będzie nawet lepszy.
Jak coś to pytaj, pomogę na ile będę w stanie.
-
2012/11/06 19:51:28
Znając życie zgłoszę się na pewno! :) Wspaniale, zatem u mnie jutro wielkie pieczenie ! Módlmy się wszyscy za kuchnię moich teściów :D
-
2012/11/06 19:52:46
Trzymam kciuki! Powodzenia :)
-
2012/11/06 20:09:18
Viridianko, jesteś po prostu niesamowita! Ta dekoracja no po prostu CUDO. Brak mi słów.
Jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem.
Uściski :*

Ps. Masz cudną paterę i talerzyk :)
-
2012/11/06 21:10:26
Piękny!
-
2012/11/07 01:19:14
Mistrzostwo świata. Bardzo mi się to różane zdobienie podoba, jednak pewnie nigdy go nie zrobię - u mnie nikt nie lubi kremów!
-
2012/11/07 07:23:00
Wow! Ale pysznie wygląda....
-
2012/11/07 09:39:59
Jestem zachwycona tym tortem! Przepięknie wygląda!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/07 11:41:21
przecudny
-
2012/11/07 12:10:26
Oj ja ostatnio jestem zakochana w tym "różanym" zdobieniu i upycham te róże na każdym torie:) czy to maślanym czy śmietanowym:) ..... smak cytrynowo - makowy nie do końca mój ...bo ja akurat na mak to musze mieć ochotę ....a najlepiej smakuje mi po prostu w drożdżówce i typowej strucli ...ale sam tort i jego zdobienie wspaniałe:) wielki buziak zasyłam:)
-
2012/11/07 15:46:36
Torcik ten przypomina mi jeszcze lato;) Przepysznie wygląda;)
-
2012/11/07 17:04:40
piękny :)
-
2012/11/07 20:58:49
No jak nie lubicie maku, to można go pominąć po prostu :]
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/09 23:33:29
cudowny! wyśmienicie gustowny:-)
-
2012/11/10 11:50:49
ja poproszę o filmik instruktażowy z ozdabiania tortów!
-
2012/11/10 12:15:14
Dobra , idę się zabić że mam dziadowski rękaw cukierniczy . *.*
-
2012/11/10 12:25:44
Edit dziękuję :)

Aga mam problem z filmami, mimo że już od 2 miesięcy są dwa to na drodze mój komputer-YouTube coś się psuje i nie nadają się do pokazania, także no nie wiem jak to będzie z dalszymi filmami na CzekoKocie :/

Nutinka idą Święta, już wiesz o co poprosisz pod choinkę ;)
-
2012/11/11 16:55:16
wow!!! alez pieknie wyglada, jak dzielo sztuki:)
a te smaki... podobaja mi sie:)
-
2012/11/11 20:10:48
Cudny jest ! I na pewno pyszny :)
-
2012/12/17 13:53:47
czy ten mak dodaje się do ciasta suchy (i niezmielony)?
-
2012/12/17 13:57:43
Tak, suchy i niezmielony.
-
Gość: Annuszka, *.dynamic.chello.pl
2013/04/07 20:13:57
Widać nie tylko ja uwielbiam Lindę Lomelino ;) chciałabym poprosić o pomoc i małą wskazówkę bo lubię się kogoś mądrzejszego zapytać :3 wczoraj robiłam pierwszy raz krem tego typu i ciekawa jestem czy wyszedł prawidłowo. Po pierwsze był kremowo-żółtawy i nie jestem pewna czy nie powinien być bielszy, a jego konsystencja była dosyć zwarta ale jednocześnie piankowa i bardzo gładka "na języku", że tak powiem. Ale stracił sporo na objętości. Jednak nie jestem do końca pewna czy wyszedł odpowiednio bo na wszystkich blogach/filmikach po pierwsze wydawał się bielszy i bardziej bezowo-puszysty. Czy to dobrze? jak miksowałam go dalej to nie zmieniał juz konsystencji. Proszę o pomoc!
-
2013/04/07 21:37:13
Wiesz to wszystko zależy również od składników, które się używa. Im bardziej śmietankowego a nie maślanego masło użyjesz tym będzie bielszy. Światło to druga sprawa, na filmach i zdjęciach rzadko kiedy zobaczysz idealnie to co widzi twórca. Co do smaku to po schłodzeniu smakuje jak puszyste słodkie masło ;)
-
2013/05/27 20:22:53
Eksperymentu z Wytwornymi Ciastami Ciąg Dalszy (może warto by to jakoś skrócić, np. do EWCCD?) Moja Mama uwielbia mak i cytrynę, więc wybór ciasta na jej święto był niezwykle prosty. Ciasto wychodzi dosyć solidne i kroi się na blaty bardzo łatwo, nie jest tak "napuszone" jak standardowe biszkopty. Uznałam, że przy tej wielkości blaszce cztery blaty mogłyby wyjść za cienkie, więc poprzestałam na trzech. Dzięki temu nie musiałam zwiększać ilości kremu, spokojnie wystarczyło na posmarowanie wszystkiego grubą warstwą (kremu maślano-bezowego nie robiłam). Tort smakował wspaniale i wzbudził wielkie zachwyty, ale... miał jedną kłopotliwą wadę. O ile w lodówce trzymał się pięknie, o tyle po pokrojeniu, w temparaturze pokojowej blaty zaczęły się ześlizgiwać po curdzie; co chwila ktoś przerywał rozmowę, by podeprzeć kawałek ciasta już-już zjeżdżający na obrus :D Chyba należałoby go albo szybko go zjeść, albo postawić na dużym talerzu.
-
2013/05/28 12:18:01
Ha ha może być EWCCD :)
Dzięki za informację dotyczącą ilości kremu, zaraz dopiszę w przepisie dla innych zainteresowanych.
Hmm a co do problemu o którym piszesz to w tej chwili przychodzą mi do głowy trzy wyjścia :) primo porcje kłaść na talerzykach, secundo lemon curd zrobić gęstszy, tertio kawałki ciasta stabilizować patyczkami z ozdobionymi chorągiewką czy coś ;)
Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że Wam smakował! Ciekawa jestem co wybierzesz kolejno.
-
2013/10/20 20:52:00
Witaj, mroziłaś kiedyś biszkopt?
-
2013/10/20 20:59:45
chodzi mi konkretnie o ten makowy
-
2013/10/20 21:30:47
Mroziłam kiedyś biszkopt, odmrożony jest prawie jak świeży. Może ciut suchszy, ale i tak się go nasącza więc różnicy nie czuć. Ważne by go bardzo szczelnie zapakować.
-
2013/11/20 14:41:53
w składnikach na krem śmietankowo-cytrynowy brak wzmiankowanego cukru...
-
2013/11/20 17:31:42
2 płaskie łyżki cukru pudru. Już dopisuję.