Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekoladowo-piernikowy z bezą włoską

Gorzka czekolada na gorąco z bitą śmietaną to mój zimowy faworyt. Lubię ją urozmaicać o różne aromatyczne dodatki jak cytrusy, kawa, korzenne przyprawy lub alkohol. Pomyślałam, że może stać się sympatyczną inspiracją do upieczenia sernika. Jak widzicie całkiem fajnie wyszło. Jest ciasteczkowy spód z moich ulubionych Oreo, gęsta kremowa masa serowa o intensywnym smaku czekolady oraz delikatnym kawy i przyprawy do piernika. Całość wykończona włoską kakaową bezą, która krótko zapieczona (lub opalona palnikiem) rozpływa się w ustach (prawie jak bita śmietana). Mission completed! ;)

składniki:

  • 125g ciasteczek czekoladowych np. Oreo (u mnie bez nadzienia)
  • 50g masła, roztopionego
  • 1kg sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
  • 220g cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej*
  • 2 łyżki przyprawy do piernika*
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

beza:

  • 225g cukru
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 100ml wody
  • 3 białka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać razem z przyprawą do piernika i kawą prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać na gładko i ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku, następnie żółtku, masę czekoladową oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. Masę serową przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 45-55 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik, opalamy palnikiem lub w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy. Przechowujemy w lodówce.

Buon Appetito! :)

*kawę i przyprawę do piernika można pominąć, otrzymacie czysty czekoladowy sernik.


 

sobota, 29 grudnia 2012, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/29 10:41:15
Viri jesteś obłędna. Wpadasz rzadko, ale za to z jaką klasą.
-
2012/12/29 10:42:43
Dzięki Kabuś :* Teraz mam przerwę świąteczną, więc naprodukowałam kilka przepisów. Może będzie częściej ;))
Ściskam!
-
2012/12/29 10:47:09
Cóż można powiedzieć o takim serniku. Chyba tylko że jest boski:)
-
2012/12/29 10:49:32
Viri, sernik fantastyczny:) Jak miło Cię widzieć:)
Glukoza stabilizuje tę włoską, czy co? Jak zachowuje się włoska z glukozą, w stosunku do tej bez? I jeszcze glukoza w płynie, czy w proszku?
-
2012/12/29 10:53:55
no właśnie.. wpadasz rzadko, ale robi furorę :)))
spróbowałam kiedyś domowego czekoladowego sernika i zawładną moim sercem, było obłędnie pyszny. ten na pewno też taki jest.
-
2012/12/29 11:27:00
Wiosenko nam smakował :)

Ewelko dziękuję!
Z tego co wyczytałam to tak glukoza stabilizuje włoską bezę, ale dla mnie ma inną ważniejszą funkcję - syrop cukrowy się nie krystalizuje przy nawet większej zmianie temp.
Co do drugiego pytania to ja myślę, że jak ugotujesz syrop do 'hard ball stage' ( to jest jakieś 126-135st.C) to beza będzie sztywniejsza i bez glukozy, a jak mniej jak u mnie to ona jest mniej stabilna, może bardziej kremowa, jednak nadal łatwo się kroi. A glukoza dodatkowo ją ustabilizuje, ale przy jej braku nie jest to jakaś różnica typu przepaść ;) Nie jestem ekspertem jednak;) to są moje domysły stworzone metodą prób. Może jak zapytasz Lo to odpowie Ci bardziej profesjonalnie :)
Ja używam zawsze w proszku bo jest łatwiej dostępna, do kupienia w spożywczych sklepach i aptece (w aptece jest jednak znacznie drożej). Ale w płynie jak najbardziej też się sprawdzi!

Asiejko :*

Pozdrawiam!
-
2012/12/29 11:55:46
sernik wygląda nieziemsko apetycznie, chętnie by zjadła choć maleńki kawałeczek :)
-
Gość: Niusia, *.adsl.inetia.pl
2012/12/29 12:46:45
Wygląda niesamowicie! Napatrzeć się nie mogę.
A w smaku... Pewnie genialny...
-
2012/12/29 13:35:17
o mamusiu jakie cudo!!! Zdjęcia są piękne. aż ślinka cieknie... :)
-
2012/12/29 16:21:51
Wygląda genialnie! I Twoje zdjęcia - obłędne Asiu! :)
-
2012/12/29 21:11:43
O mamo, tato i wszyscy święci! Boski!
-
Gość: kitsune, *.dynamic.chello.pl
2012/12/29 23:12:29
Jesteś niesamowita...
-
2012/12/30 12:19:25
Dziękuję! :))
-
2012/12/30 18:09:53
Cdownie wyglada ten sernik ...a ta przyrumieniona beza - poezja:) pozdrawiam
-
2012/12/31 23:22:04
Asia dajesz czadu*
Szczęśliwego Nowego 2013 Roku
-
2013/01/02 19:22:40
Oh mein Gott wygląda nieziemsko !! Aż się prosi by go zjeść!! Bajeczny, elegancki i taaaaki czadowy !! Boski po prostu !!


Zapraszam do mnie :)
-
Gość: Marta, *.toya.net.pl
2013/01/03 00:11:39
Uwielbiam sernik, czekolade, piernik i bezę - czyli wszystko co jest w tym cieście:))) ubolewam, że nie było robione w Łodzi:(
-
2013/01/03 14:40:58
Pięknie wygląda. Ja też w tym roku robiłem sernik o piernikowym posmaku. Pozdrawiam!
-
Gość: OlaJ, 62.29.248.*
2013/01/03 15:08:24
Chyba w życiu nie widziałam nic równie pięknego! :D cudo!
-
2013/01/03 18:29:04
Jola :)

Alcia dziękuję :* Tobie również wszystkiego co najlepsze!!

Dogsonx cieszę się, że CI się podoba!

Marta Ty już masz doświadczenie w pieczeniu serników ;) może być więc zrobione:*

Kuba na pewno był pyszny!

OlaJ ślicznie dziękuję!
-
2013/01/06 10:34:55
Sernik wygląda niesamowicie, na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
-
2013/01/11 12:45:16
Och, to musiało być przepyszne!
-
2013/01/12 19:01:47
Przepis brzmi rewelacyjnie. Koniecznie muszę go wypróbować jak tylko obronię pracę inż:)...taka mała nagroda:) Pozdrawiam.
-
2013/01/23 00:18:21
Viridianko! Piękne zdjęcia! Jak tylko zobaczyłam ten sernik - ser+czekolada - to dla mnie bajka! Stwierdziłam, że przy moich średnich zdolnościach ;) muszę spróbować go zrobić! :) Wyszedł wyśmienity!!! Szczerze mówiąc ominęłam pieczenie i studzenie - od razu zrobiłam spód+masę a 10 minut przed końcem pieczenia dałam bezę (zwykłą) i udało się :) Pyszny! Chciałam tylko zapytać o jedno... Bo w składnikach jest wpisana kawa a w przepisie nie widzę, gdzie ją dodać... Rozpuścić też w śmietance? Dziękuję za info :) Pozdrawiam gorąco! :)
-
2013/01/23 13:12:00
Barrrdzo się cieszę :)! Ha ha w pierwszej chwili pomyślałam, że ominęłaś całe pieczenie i studzenie i zmodyfikowałaś go na sernik na zimno:D wybacz, sesja ;)) Myślę, że Twoje zdolności są więcej niż średnie skoro tak ładnie sobie z nim poradziłaś :)
A co do kawy to już dopisuję, masz rację dodajemy ją do śmietanki.

Pozdrawiam równie gorąco! :)
-
Gość: nowaa, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/01/23 13:58:15
Witam, bede roibla senrik jednak bez nuty kawy i piernika pomine te skladniki :) mam pytanie co do bezy, czy jak bede wlewac gorayc syrop to z bialkami nic sie nie stanie ????
-
2013/01/23 14:46:27
Tak jak napisałam syrop cukrowy należy wlewać do białek (już częściowo ubitych) powoli , jednocześnie białka trzeba ubijać na wysokich obrotach miksera, dlatego idealnie sprawdza się robot albo druga osoba do pomocy, która będzie trzymała ręczny mikser/miskę z białkami lub syropem. Jak syrop się skończy pianę cały czas ubijasz, tak długo aż ostygną. Będzie dobrze tylko się nie spiesz i upewnij, że syrop ma odpowiednią temp. :)
-
Gość: nowaa, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/01/24 21:06:48
robota mam:) tylko nie mam termometru do mierzenia temp syropu:), bede dzialac jakos:D chce na spodzie wylozyc wisienki mysle,ze to przelamie czekoladowy smak:)
-
2013/01/24 22:35:27
Wiśnie to bardzo fajny i smaczny pomysł :)
A jeśli nie masz termometru to ta temp. odpowiada tzw. firm-ball stage tzn. jeśli kropla syropu w zimnej wodzie utworzy twardą, ale trochę lepiącą i nieco się odkształcającą pod siłą dotyku i ciepła kulkę to wiesz, że jest dobrze ;) Tak na marginesie - jeśli syrop będzie miał niższą temp. (soft-ball) to beza też wyjdzie, ale będzie mniej sztywna po ubiciu, choć nadal powinna trzymać kształt na serniku zwłaszcza po zapieczeniu i schłodzeniu.
-
2013/01/26 00:17:38
Dziękuję! Następnym razem spróbuję zrobić sernik dodając też kawę :) Hihi, faktycznie napisałam tak dziwnie, że można by początkowo pomyśleć, że nie używałam piekarnika ;))) Ale nie, nie...stosowałam się w 100% do przepisu pieczenia :) Pozdrowionka ślę!!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 13:49:42
nie rozumiem dlaczego wstawiamy wodę do piekarnika ?
-
2013/11/28 15:33:53
Para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie, zmniejszasz ryzyko że popęka.
-
2014/11/04 17:32:26
cudowny! wygląda obłędnie. Chyba już mam mój świąteczny sernik na ten rok :D
-
2014/11/04 18:59:45
Hah to już? :-))) Może szybciej będzie na długi weekend listopadowy? ;-)