Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z konfiturą mandarynkową i białym makiem

Jakie są Wasze ulubione zimowe smaki? To na pewno również mandarynki :) Z ich dodatkiem przygotowałam najsmaczniejszą owocową konfiturę o przepięknym cytrusowym zapachu i niesamowitym, bardzo optymistycznym kolorze. Konfiturę w czasie smażenia miksuję w blenderze, by uzyskać jak najgładszą konsystencję, a dla kontrastu dodaję domowo przygotowane słodkie skórki mandarynek kandyzowane w syropie. Już cienka warstwa na spodzie ciasta sprawia, że całe pachnie tak dobrze, że jedyne o czym marzę to perfumy o mandarynkowym zapachu i.. kolejny kawałeczek na talerzyku. Konfiturę połączyłam z masą makową na bazie białego maku (charakterystyczny dla rogali świętomarcińskich). Można wykorzystać łatwiej dostępną niebieską odmianę, jednak lepsze walory wizualne i może odrobinę lepszy smak (biały mak jest moim zdaniem łagodniejszy) otrzymacie z tą pierwszą.

kruche ciasto:

  • 175g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 150g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka

konfitura mandarynkowa:

  • 5-6 mandarynek
  • 50g cukru (lub do smaku, można dodać mniej a potem dosłodzić)
  • 100ml wody
  • sok z 1/2 cytryny

biała masa makowa:

  • 100g białego maku
  • 150ml mleka
  • 100g marcepanu
  • 50ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 mandarynki

Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąki, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać żółtka oraz ew. zimną wodę, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Następnie jedną większą część cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nią foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Drugą część również cienko rozwałkować. Schłodzić 15-20 minut, pokroić na cienkie długie paski, zapleść na papierze do pieczenia i schłodzić w lodówce. Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 12 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 10 minut. Ostudzić.

Na ostudzony kruchy spód rozłożyć równomiernie konfiturę, następnie masę makową, nakryć kratką z ciasta kruchego - boki delikatnie docisnąć do rantu ciasta. Piec 15-20 minut w 175st.C aż wierzch się delikatnie zarumieni. Po ostudzeniu można ozdobić lukrem z cukru pudru, mandarynkowych soku i ew. skórki.

Konfitura mandarynkowa. Owoce dokładnie umyć. 3 sztuki obrać nożem z samej pomarańczowej skórki (bez białej części ponieważ jest gorzka) - resztę ściągnąć palcami, w całości obrać pozostałe owoce. Skórkę pokroić na cieniutkie paseczki. Na głębokiej małej patelni podgrzać cukier z wodą, wrzucić skórki i gotować 8-10 minut na malutkim ogniu aż zmiękną. Wyciągnąć większą część skórek do miseczki i dodać cząstki mandarynek (każdą cząstkę można poprzekrawać na połówki). Gotować aż owoce się rozpadną, całość zmiksować w blenderze na gładko. Z powrotem przelać na patelnię, dodać odłożone wcześniej skórki oraz sok cytrynowy i gotować tak długo aż ładnie odparuje i zgęstnieje. Konfiturę przełożyć do miseczki i ostudzić.

Biała masa makowa. Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko ze śmietanką. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym.  Dodać cukier, wanilię i skórkę mandarynkową. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała. Dnia następnego dodać ubitą pianę z białka.

Buon Appetito! :)


 

 

czwartek, 10 stycznia 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/11 06:10:34
Swietnie wyglada! Tez uwielbiam mandarynki, ich zapach i tez by mi sie marzyly takie perfumy:)
-
2013/01/11 12:55:52
Konfitura mandarynkowa - pycha :) i przyznam się, że nigdy jeszcze nie jadłam białego maku :)
-
2013/01/12 13:08:01
A ja mam wreszcie maszynkę do mielenia! Mam, mam, mam! I wreszcie też mogę poszaleć z makiem - zacznę od tej tary, bo wygląda obłędnie.
Pozdrawiam!
-
2013/01/12 16:09:52
Usagi maszynka w kuchni to podstawa :D Fajnie, że się na nią skusisz. Czekam na relację :)

Dzięki i pozdrawiam!
-
2013/01/12 18:49:12
Kiedys miałam takie perfumy o zapachu mandarynki, jednak nie potrafię sobie przypomnieć ich nazwy ...a szkoda, bo chętnie bym je kupiła:) ....niestety coś mi się nie chce wgrać zdjecie ciasta, ale sam opis wystarczy żeby wiedzieć, ze jest zjawiskowe:) pozdrawiam
-
2013/01/15 06:39:39
Mandarynki i mak to pyszne połączenie smaków - taką tartę chętnie bym zjadła, i podejrzewam, że nie skończyłoby się na jednym kawałku :)
-
2013/01/15 10:51:49
zamarzyłam o tym białym maku!
-
2013/01/17 08:47:34
Zimowa, odświętna, smakowita. Pysznie wygląda :)
-
2013/01/17 17:30:23
mmmm wygląda bardzo zachęcająco !! :)
-
Gość: marta, *.27.ftth.classcom.pl
2013/01/22 17:25:04
Viridianko a jakie inne owoce Twoim zdaniem pasują oprócz mandarynek?
Konfitura z pomarańczy moim zdaniem też by pasowała, co o tym sądzisz?
-
2013/01/22 17:39:22
Pomarańcze oczywiście jak najbardziej! Możesz też zrobić konfiturę pomarańczowo-mandarynkową, zrobiłam też taką mieszaną i była pyszna :) Do pomarańczy możesz też dodać wanilii, wszystkie chwyty dozwolone ;)
-
2013/02/11 17:56:26
Kręciłaś przez maszynkę suchy mak??? Bo mi nie chce się kręcić, wychodzi przez maszynkę taki suchy i ziarnisty, jaki był. Trudno, zrobię go tak, jak czarny do makowca.
-
2013/02/11 18:18:31
Nie, mieliłam w młynku. Napisałam w przepisie :)
Ja tak zawsze przygotowuję masę makową, ale koniec końców wychodzi tak samo jak w maszynce.
-
2013/02/11 19:00:28
Aha, w takim młynku do kawy? A nie mieli mak na mąkę makową? Muszę kiedyś spróbować:)
-
2013/02/11 19:53:42
Młynku do kawy/przypraw/orzechów..
Po prostu rozbija ziarna maku, ale nie na mąkę:) choć to pewnie zależy od długości mielenia i jakości młynka - mój jest podstarzały. Lubię ten sposób, bo jest szybki i smaczny :)
-
2013/02/11 20:00:59
będę tak robić następnym razem. Konfitura zrobiona, ciasto w lodówce, masa (lekko zmieniona;) (ale pyszny jest fragment przygotowań, kiedy masę marcepanową ( a u mnie pastę z migdałów z braku tamtej) rozpuści się w mleku:))) to jest wręcz niebezpieczny moment;P ) zwiera się w lodówce na jutro... Chyba wszystko przygotowane:)
Bardzo smaczny przepis.
-
2013/02/11 20:06:16
Ha ha masz rację, marcepanowe mleko jest rzeczywiście niebezpiecznie dobre :))
Daj znać jak smakuje Ci całość ;) Pozdrawiam!
-
2013/02/12 23:14:01
W końcu doczekaliśmy się zimnego kawałka:) Dla mnie ma ciekawy smak, dla moich chłopaków - pyszna. I na pewno nie można jej jeść na ciepło, co dla nas jest bardzo trudne;)) Fajnie to wymyśliłaś:)
-
Gość: Maja, *.adsl.inetia.pl
2013/03/29 16:30:39
Mam dwa pytanka, bo zaraz zabieram się do robienia tarty ;)
Czy muszę zmiksować konfiturę w blenderze, ponieważ nie posiadam takowego? I czy jak dodam ubite białka to mam potem całość przemieszać?
Dopiero zaczynam swoją przygodę w kuchni, a Twoje przepisy mnie zachwyciły więc postanowiłam spróbować ;)
-
2013/03/29 20:41:51
W miksowaniu konfitury chodzi o to by pozbyć się większych kawałków błonek pomarańczy i by gotowa konfitura była poza skórkami gładka, możesz je przed dodaniem na patelnię i przed smażeniem pokroić na mniejsze kawałki i wtedy powinno być oki :)
Tak, jak dodasz ubite białko do masy makowej to musisz obie części delikatnie, ale dokładnie połączyć.
Dziękuję i pozdrawiam!
-
2013/07/14 20:36:21
Wygląda świetnie :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/07 18:29:10
Dziękuję serdecznie za możliwość zatrzymania oczu na fotki ciast i na czytaniu przepisów - warto zapamiętać - receptę konfitur na ekspresowe wykonanie - Warto podziwiać i szanować drugiego człowieka - Jeśli uważnie patrzeć umiemy-zauważymy ogrom zalet - Trzeba tylko pytać serca- ono więcej widzi - nie tylko urok malowany na twarzy- czy zachwyt kreacją -ale też co tkwi w zakamarkach serca i umysłu- zauważy-talent i wysiłek-poświęcenie - dla rodziny i dla obcych -