Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Trufle czekoladowe z kandyzowanym imbirem

 

Lubię duże, ciężkie tabliczki czekolady. Po rozwinięciu ze złotego papierka kroję je na drobne kawałki lub łamię w dłoniach na kostki. Potem podgrzewam słodką kremową śmietankę, by jej ciepło stopiło twardą z natury czekoladę. Ze schłodzonego kremu formuję zgrabne kuleczki, które od razu wędrują do gorzkiego kakao. To najprostsza wersja, dlatego nie byłabym sobą nie dokładając do przepisu czegoś jeszcze. To może być ulubiony likier np. boski Baileys Hazelnut z dodatkowym orzechem w środku trufli albo wiśnie z domowej, letniej nalewki. W zimie fajnie sprawdzają się też korzenne przyprawy. Sproszkowany cynamon jak najbardziej, jednak imbir - tylko świeży! Kandyzowany w prostym syropie z cukru i wody łagodnieje, ale i tak nadaje truflom wspaniałego aromatu oraz pikantnego smaku. Sprawdza się równie dobrze sam do podjadania, do zaparzenia z zieloną herbatą albo w kruchych ciasteczkach.

Trufla to ładna nazwa. Turlamy? :) 

składniki:

  • 8-10cm kawałek imbiru
  • 50g cukru
  • 100ml wody
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 20g masła
  • szczypta soli
  • gorzkie kakao, do obtoczenia trufli

 

Imbir obrać ze skórki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Pokroić w ok. 2mm plasterki. Włożyć do garnuszka razem z cukrem i wodą, gotować na malutkim ogniu do momentu aż z cukru i wody powstanie gęstawy, lekko karmelowy syrop a imbir zmięknie. Imbir wyciągnąć z garnuszka i do dwóch łyżek syropu wlać kremówkę i dodać szczyptę soli. Podgrzać prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Ostudzony imbir pokroić w kosteczkę. Czekoladę wymieszać z kremówką na jednolity krem, dodać masło i posiekany imbir. Wymieszać na gładko i schować do lodówki aż stężeje (masę polecam zamieszać 2-3 razy w czasie chłodzenia by każda trufelka miała podobną ilość imbiru). Następnie formować trufelki i obtaczać je w gorzkim kakao.

Buon Appetito! :)

 

 

środa, 23 stycznia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Czekoladki kokosowe w mlecznej czekoladzie

    Nie macie dość czekoladek? :) Mam nadzieję, że nie bo dostałam nowe śliczne foremki i mam ochotę wypróbować jeszcze kilka nowych smaków. Na te tutaj pomysł pods

  • Czekoladki z nadzieniem różano-malinowym

    Pomysł na połączenie maliny z różą znalazłam na wedlowskiej stronie . I o ile byłam pewna, że taki duet zgra się świetnie to nie wiedziałam jak się zabrać za pr

  • Czekoladki nugatowe z wisienką i marcepanem

    Kupując foremkę do przygotowywania domowych czekoladek możecie liczyć się z bardzo podobnym uzależnieniem jak przy muffinach.. Jest ogrom kombinacji do wypróbow

Komentarze
2013/01/23 20:25:24
<3
-
2013/01/23 20:35:27
O jak dawno nie jadłam trufli.. A tę czekoladę (rozpoznaję ze zdjęcia) uwielbiam!
-
2013/01/23 20:47:41
Piękne Viri, cudowne.
-
2013/01/23 20:58:33
Ale są piękne! :) kuszą, kuszą :)
-
2013/01/23 21:37:18
Właśnie jestem w trakcie zdobywania się na zrobienie trufli, mam jakiś tam przepis i tak się zabieram do niego jak sójka za morze
-
2013/01/23 22:07:34
OMG , ale zdjecia Viri! Jesteś niesamowitą, bardzo kreatywną, młodą osobą.
Uwielbiam Twoje przepisy i zdjecia.
Podziwiam!:)
-
2013/01/24 08:49:42
Sosa ja ostatnio czekoladę kupuję tylko w Lidlu, gorzka jest bardzo spoko, ale to biała jest poza zasięgiem ;)

Dogsonx a to przecież tylko chwila :)

Majanko dziękuję Ci Kochana, zainspirowałam się pomysłem z Pinteresta ;)

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i dziękuję!
-
2013/01/24 09:48:17
Ależ one wykwintnie wyglądają. Szyk i klasa największej próby.
-
2013/01/24 11:26:52
No toś się Kochana doigrała ...proszę mi tu teraz świeże trufle turlać, w paczkę zapakować, po kuriera zadzwonić i do spragnionej trufelków ciężarówki wysłać:). pozdrawiam ciepło
-
2013/01/24 21:16:52
Łojej, boskości! :D
-
2013/01/25 11:25:02
cudowne zdjęcia! ja robię trufle z rumem zamiast imbiru, też są pyszne:)
-
2013/01/26 10:05:36
Viri, jak zwykle pyszności u Ciebie i piękne zdjęcia :)
-
2013/01/28 09:20:22
Ach! To coś na mój chwilowy czekoladoholizm. Teraz tak trufelkowo na blogach, wszyscy turlają, więc może poturlam i ja? Piękne zdjęcia...
-
2013/01/29 13:14:16
Poturlałabym chętnie :))
-
2013/01/30 10:52:35
Warto zrobić, dużo lepsze niż sklepowe.
-
2013/01/31 18:22:04
Domowe najlepsze :)