Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Cupcakes czekoladowe z espresso i toffi

Dla wszystkich których kochacie. Najlepsza czekolada, wytrawne espresso, słodkie toffi. 
Uzależniająco dobre.

składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 150ml espresso
  • 75g masła
  • 55g gorzkiej czekolady
  • 45g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli

Składniki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu toffi/krówkowego

oraz:

  • 14-16 łyżeczek kremu toffi/krówkowego*

Foremkę na muffinki (14-16 sztuk) wyłożyć papilotkami. Espresso podgrzać z masłem oraz miodem w garnuszku, ciepłą mieszankę ściągnąć z ognia i dodać czekoladę, po ok. minucie przesiane kakao. Wymieszać na gładką masę (np. ręczną trzepaczką). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 12-14 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm) i napełnić je toffi (po 1-1,5 łyżeczki). 

Kremówkę podgrzać. Czekoladę posiekać. Do gorącej śmietanki dodać toffie i wsypać czekoladę, wymieszać na gładki krem. Ostudzić, schłodzić 15-20 minut i ubić na puszysty, lekki mus. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ozdobić wierzch babeczek. Można posypać odrobiną kakao. Polecam dekorować przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*użyłam kremu firmy Bonne Maman, w zastępstwie można wykorzystać kajmak z puszki i ew. jeśli jest bardzo gęsty rozrzedzić odrobiną śmietanki.

 

 

środa, 13 lutego 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
Gość: magda, *.lublin.mm.pl
2013/02/13 16:47:33
wspaniałe zdjęcia. czy mogłabyś zdradzić jakiego aparatu oraz obiektywu używasz? jeden z moich ulubionych blogów!!
-
2013/02/13 16:53:17
Jestem z rodziny Canona ;) dokładnie to 7D, obiektyw 50mm f/1.4
Dziękuję i zapraszam jak najczęściej ;)
-
2013/02/13 17:21:51
śliczne te babeczki. Piękne zdjecie.
-
2013/02/13 17:49:05
Piękne, wspaniałe, idealne. A zdjęcia fiu fiu ! Piękne!
Pozdrawiam Kochana :*
-
Gość: beatawg, *.nplay.net.pl
2013/02/13 18:05:54
a czy można dodać karmel, mleko gotowane przez 3h zamiast tego kremu toffi, nic mi nie mówi jego nazwa:(
-
2013/02/13 18:18:38
Moniczka i Majanka dziękuję Wam Kochane! :)

Beata tak oczywiście, ten krem toffi/krówkowy (do kupienia np. w Almie, Bonne Maman ma też pyszne konfitury to tak na marginesie;)) jest trochę rzadszy niż gotowane mleko z puszki, ale poza tym smak prawie taki sam. Miałam o tym pisać w przepisie i zapomniałam, zaraz dopiszę :)

Pozdrawiam!
-
2013/02/13 18:55:57
Takie ciacho zastępuje słowo "kocham" :D
-
2013/02/13 20:01:08
Wyglądają cudownie, chciałabym umieć dekorować tak muffiny :)
-
2013/02/13 21:09:42
Cudowne zdjęcia, bardzo lubię Twój styl fotografowania :)
-
2013/02/13 21:16:46
Aurora masz rację :))

Kamciss praktyka ;)

Zauberi dziękuję Ci! Te zdjęcia robiłam razem z Sis i miały być poniekąd nieudane ;)

Pozdrawiam!
-
2013/02/14 07:49:22
Rany! Jakie piękne! Aż szkoda jeść! Jak Ci się udało je tak pięknie przyozdobić!? Pozdrawiam, Asia
-
2013/02/14 10:13:29
Asiu mam ładną końcówkę :) kwiatek 2D Wiltona.
-
2013/02/14 10:16:21
Też chciałam zapytać o te piękne falbanki, ale z komentarzy wszystko już wiem:)
-
2013/02/14 11:41:50
W oczach obłęd mam ...dosłownie .... babeczki "Mercedes" Kochana:)
-
2013/02/14 13:26:17
cudownictwo !!!!! pycha !!
-
2013/02/14 16:03:26
Mistrzostwo świata!Pięknie zdjęcia!
-
2013/02/14 17:01:13
Chciałabym robić takie "nieudane" zdjęcia ;)
-
2013/02/16 15:28:46
Jeśli to tak smakuje jak wygląda, to niebo w gębie :)
-
2013/02/17 11:13:09
Wyglądają grzesznie i czekoladowo. Bosko :)
-
2013/02/18 13:48:46
Trafiłam na Twojego bloga szukając sufletu, zajrzałam i zakochałam się- w Twoich przepisach i niesamowitych fotografiach, masz bez wątpienia talent!
-
2013/02/18 15:03:06
O mamo... Rozpustne :)
-
2013/02/19 20:59:05
Viridianko, wiem, ze pochwalne komentarze moga Ci sie juz nudzic, ale na prawde trudno oderwac wzrok od tych pysznosci!
Zdradzisz jak w tak szybkim tempie opanowalas fotografie kulinarna na megawysokim poziomie?

Pozdrawiam cieplutko!
-
2013/02/19 21:12:24
Patrycjo to bardzo miłe, zawsze się cieszę :)
Bloga prowadzę już 4 rok, w końcu każdy zaczyna ogarniać o co tutaj chodzi, zwłaszcza jeśli zainwestuje się w dobry sprzęt :) A poza tym jestem mega zdolna :D Oczywiście żartuję ;) Nie wszystkie moje sesje wychodzą tak jakbym tego chciała, dla mnie niedoścignionym wzorem jest Asia z Kwestii Smaku. Słodkości fotografuje się o wiele prościej niż wytrawne dania, a Ona robi to po mistrzowsku i kiedyś czytałam, że sesja zajmuje jej 5-10 minut ;) U mnie znaaacznie dłuuużej ;)
Jestem dumna z kilku zdjęć na blogu, ale w większości jestem meeega krytyczna. Coś co podoba mi się dziś jutro już nie i nie ląduje na Czekoladowym Kocie, dlatego każda sesja musi być dopracowana prawie do perfekcji. Prawie, bo do całkowitej jeszcze daleka droga :)

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie komentarze!
-
Gość: , *.warszawa.vectranet.pl
2013/02/20 11:58:38
W jaki sposób wyciąć środki? Bo nie bardzo rozumiem ;)
-
2013/02/20 14:53:31
Poprawiłam w przepisie;) chodzi o to by np. metalową foremką do rurek albo nożem wyciąć okrągłą podłużną dziurę o średnicy ok. 1-1,5cm. Ciasto wyciągasz i napełniasz kremem toffi. cioccolatogatto.blox.pl/2012/08/Chocolate-Blackberry-Cupcakes-babeczki.html tutaj na zdjęciu widać że w cieście jest nadzienie, a na nim krem.
-
2013/02/21 16:05:20
Krem układa się bajecznie!! Czekoladowe falbanki są najpyszniejsze ;)
-
2013/02/25 07:34:43
powalające!
-
2013/02/25 17:56:19
Zajebiście to wygląda!
-
2013/03/14 19:51:54
zrobiłam kilka dni temu..są PRZE-PY-SZNE!!!!!!!!dziekuję za przepis!!!buziaki ogromne za Twoje przepisy!!!!
-
2013/03/14 19:55:15
Jak mi miło :)! I ja dziękuję i cieszę się ogromnie :)
-
Gość: gogolw, *.um.mielec.pl
2013/06/14 09:44:47
Prawdziwa bajeczna rozkosz....
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/07 13:33:08
Wyobraźnia to latawiec, na którym możesz wzbić się najwyżej. - Lauren Bacall

Przekonanie o mega zdolności -jest bardzo przydatne- aby nic nie załamywało -
Aby zawsze -udoskonalać już i tak istniejącą doskonałość - w swoim sercu-w swoich myślach - oczy pomagają wyobrażnii- zapamiętując to co widzieliśmy-Krytyka też się przydaje- ale nie ta złośliwa-Jeśli w człowieku jest poezja-łatwiej dokonywać takich cudów-
jak pieczenie ciast-czy przyrządzanie ich na zimno-Albo gdy ktoś się uczy zdobywa wiedzę-Budząc się rano warto się uśmiechać - do wschodzącego słońca-
odwiedzającego nas - ono obdarza serce tym co najcenniejsze-radością-i szczęściem--zdrowiem-