Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami

Wszyscy są ostatnio bardzo monotematyczni - wiosna to temat przewodni! Czekamy na zieleń, kwiaty, dłuższe dni i mnóstwo światła. By nieco ocieplić wizerunek zimy w Waszych sercach, ma też ona kilka kuchennych zalet, a jedną z nich jest to, że jest doskonała do przygotowania drożdżowego ciasta typu brioche, czyli takiego ze sporą ilością masła (ok. 1:2 w proporcji z mąką). Dużo tłuszczu w cieście sprawia ze zaczyna się ono roztapiać pod wpływem ciepła - w zimnie łatwiej i szybciej nadacie mu odpowiedni kształt.  Jest ono zdecydowanie jednym z lepszych - w pysznym połączeniu z domowym waniliowym crème pâtissière, kilkoma rodzynkami w środku i migdałowymi płatkami. A już niedługo - koniecznie z truskawkami!

składniki na ciasto:

  • 28g drożdży świeżych
  • 50ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 8g soli
  • 85g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 285g masła

Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej!

składniki na budyń waniliowy:

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100ml mleka
  • 1 laska waniliowa
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki masła

oraz:

  • 2-3 łyżki mleka
  • garść rodzynek i płatków migdałowych

Ciasto należy  przygotować w wieczór poprzedzający poranne pieczenie bułeczek. Przygotować zaczyn z drożdży, 50ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, 1 łyżeczki cukru i mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, nakryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na 15 minut.


Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej, masło można dodatkowo zmiękczyć w mikrofalówce. Ciasto przed schłodzeniem jest bardzo luźne, dlatego najlepiej przygotować je w robocie kuchennym. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajka oraz jogurt, mieszać aż składniki się połączą. Następnie zagniatać ok. 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie (wciąż będzie lepiące, nie należy się tym martwić i absolutnie nie dosypywać mąki). Do ciasta dodawać po kawałku bardzo miękkiego masła i zagniatać – dokładać kolejne, gdy poprzednie połączą się z ciastem. Gdy całe masło połączy się z ciastem zagniatać jeszcze ok. 5 minut, przełożyć do czystej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką i wstawić do lodówki na 8-12h (na zdjęciu obok ciasto jest już po schłodzeniu).

Crème pâtissière należy przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie bułeczek. Śmietankę i mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka rozmieszać ręczną trzepaczką w misce, wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać na gładko. Gorącą mieszankę z mleka i śmietanki powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż budyń się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty (uwaga by nie powstały grudki, jeśli powstaną budyń należy przetrzeć przez gęste sitko). Krem ściągnąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Przełożyć do czystej miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i ostudzić. Potem schować do lodówki na całą noc.

Po nocy spędzonej w lodówce ciasto szybko zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Podzielić na 70-80g okrągłe bułeczki (18 sztuk). Ułożyć na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki nakryć ściereczkami i odstawić do napuszenia na 1h. Następnie w środku każdej bułeczki uformować głębokie wgłębienie, wsypać kilka rodzynek, nałożyć budyń i odstawić jeszcze na 15-30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 st.C do zarumienienia. Ostudzić na kuchennej kratce. Przed podaniem broszki można oprószyć cukrem pudrem, najlepiej smakują z odrobiną dżemu malinowego lub morelowego.

Buon Appetito! :)


sobota, 23 marca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2013/03/23 20:19:42
Wymarzone śniadanko dla zmarzniętych przedłużającą się zimą...
-
2013/03/23 20:57:48
Viri masz rację co do tych zalet zimy. Ja jednak poproszę już o wiosnę. Brioszki widziałam już wczoraj :) Cudne.
-
2013/03/24 00:45:38
Cóż za pięknotki te brioszki! Pyszne :)
-
Gość: mariol1018, *.ambit24.net
2013/03/24 08:58:39
smakowite,tylko nie wiem ile masła do budyniu?
-
2013/03/24 09:44:39
3 łyżeczki, już dopisałam.
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/24 10:23:35
zaraz sobie wydrukuję i zrobię na pewno!
ubóstwiam drożdżówki z kremem!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/24 21:32:57
hmmm...śniadanko z takimi bułeczkami...zakochałam się w wanilii dzięki Twojej stronie, ostatnio kupiłam sporo takich buteleczek w aldim czy to lidlu po 4zł:-)
-
2013/03/25 10:24:31
Witaj Viri :)

A wczoraj oglądałam w tv pewien ;) program kulinarny i właśnie tam kucharze piekli brioszkę - tak sobie patrzyłam i stwierdziłam ale bym taką zjadła, trezba poszperać w internecie i poszukać jakiegoś dobrego przepisu.

Wchodzę dzisiaj do Ciebi i oto co widzę :O brioszki <mniam>. Czytasz w moich myślach ;>

Po świętach upiekę na 100 % choć może jeszcze przed świętami ;)

serdecznie pozdrawiam

Ewelina vel Ewelosa
-
2013/03/25 17:11:08
ja u siebie też zdiagnozowałam zimową monotematyczność, której straszliwie nie lubie! takie brioszki zdecydowanie mogłyby tą aurę odczarować.
-
2013/03/26 20:34:41
Przyznam szczerze, że mi ta zima nie przeszkadza jakoś .... na kwiatki, zieleń jeszcze przyjdzie czas ...w swoim czasie:) ...a ja ciesze sie ciepłem w domu, bo mi chleby pięknie i szybciejrosną w ciepełku kaloryfera:)
Brioszki są cudowne .... i te smaki - budyń, rodzynki ....bosko:)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/28 12:43:39
dziś rano zrobiłam brioszki, niebo w gębie, rozpływają się się w ustach. Ciasto delikatne jak żadne drożdżowe. Poezja po prostu, polecam wszystkim!