Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Miniserniczki pistacjowe z limonką

Serniczki przygotowałam specjalnie z myślą o wiośnie – zaskoczą Was przepięknym jasnozielonym kolorem, orzeźwiającym limonkowym aromatem i delikatnym pistacjowym smakiem. Smaczne, filigranowe i szybkie w przygotowaniu – na spodzie z kakaowych ciasteczek i galaretką na wierzchu. Są idealne by pysznie przywitać wiosnę (tę kalendarzową) lub jako poczęstunek dla gości przy wielkanocnym stole. Po więcej świątecznych propozycji zapraszam tutaj.
Sernik można również przygotować w klasycznej tortownicy, jednak tak upieczone serniczki są od razu gotowymi porcjami, w sam raz do zaserwowania w czasie świąt.

składniki:

  • 50g ciasteczek kakaowych np. Oreo
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 500g sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
  • 125ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 75g cukru drobnego 
  • 80g pistacji (bez łupin, niesolonych), zmielonych na proszek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, płaska
  • skórka otarta z 1/2 limonki

na galaretkę:

  • sok z 2 limonek
  • 2-3 łyżki cukru drobnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100ml wody
  • 12 plasterków limonek

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Foremkę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do każdego dołka wsypać po równo ciasteczek i docisnąć opuszkami palców. Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 


Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, śmietankę kremową i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dosypać zmielone pistacje, dodać jajko, a na koniec skórkę z limonki i mąkę ziemniaczaną. Masę serową rozdzielić po równo w foremce. Piec 10 minut w 160st.C, następnie 20-30 minut w 120st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku zagotować sok limonkowy, cukier i wodę. Garnek ściągnąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w temp. pokojowej do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Na każdym ostudzonym serniczku ułożyć po plasterku limonki, zalać tężejącą galaretką, można też posypać odrobiną zmielonych pistacji i schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć na ok. 30 minut.

Buon Appetito! :)

wtorek, 26 marca 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/26 19:22:53
ooooo.... cudności, teraz nie zasnę...
:-)
szkoda, że nie można uszczknąć z ekranu!
-
2013/03/26 19:26:22
Aśka jesteś mistrzynią. To Ty czy siostra?
-
2013/03/26 19:28:10
Piękne! :) A czyja sukienka tak ładnie kolorystycznie wpasowała się w tło? :)
-
2013/03/26 19:40:16
jakie cudne :)
-
2013/03/26 19:41:21
ale cudeńka :) mmm pyszności :)
-
2013/03/26 19:44:29
Dziękuję :)
To ja i moja sukienka;) Siostra za szklanym oczkiem tym razem. Szkolę Ją troszkę czasami :P
-
2013/03/26 19:57:26
Boskie serniczki ! Boski smak :) Orzeźwiająco z limonką.
Piękne zdjęcia Asiu i fajny pomysł z Tobą w sukience. Bardzo mi się podoba taka aranżacja :)
Pozdrowienia :)
-
2013/03/26 20:38:21
Urocze maluchy ..... i piękna sukienka:)
-
2013/03/26 20:43:28
Cudownie wyglądają :)
-
2013/03/26 21:23:24
Cały dzień chodzą mi dziś po głowie miniserniczki... te są naprawdę cudne! Zdjęcia jak zwykle prześliczne :)
-
2013/03/27 06:22:01
Tylko gdzież ta wiosenka? ;))

Serniczki w sumie wystarczą :))
-
2013/03/27 07:38:19
Prawdziwa estetka z Ciebie! Pięknie wygląda połączenie zieleni z różem...
-
2013/03/27 09:24:44
No cuda. I jakie piękne zdjęcia. A tu wiosny za oknem takiej jak u Ciebie nie widać...
Wesołych świąt :).
-
2013/03/27 09:31:48
Absolutnie piękne to zdjęcie. A serniczki muszą być niesamowicie odświeżające. Z chęcią wypróbuję taki przepis!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/27 13:03:49
przepiękna kolorystyka, trochę dłoń tylko jakby dziwnie wyszła:-)
Viri a czy skórki z limonki nadają się do kandyzowania?
-
2013/03/27 14:48:41
Dziękuję!! :) Bardzo mi miło, ze się podoba.

Edit podejrzewam, że sprawa się ma podobnie jak przy innego rodzaju cytrusów ;) no ale najlepiej by miały grubszą skórkę, a u nas raczej o takie trudno.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/27 16:57:08
ach no tak, mało by tego było. To może by żółtą na zielono podfarbować?:-)hmmm...też mnie coś na zielone bierze:-)
-
2013/03/27 18:01:55
A można oczywiście, w sklepach widziałam zieloną skórkę cytrynową kandyzowaną, więc zapewne farbowana :)
-
Gość: Magda B., *.dynamic.chello.pl
2013/03/27 23:06:40
przepraszam,ja z zapytaniem o paterkę:) skąd jeśli można wiedzieć? :)
-
2013/03/27 23:42:37
Ale piękności! Iście WIOSENNE
-
Gość: Agnieszko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/29 19:57:04
Viridianko, gdzie kupujesz niesolone pistacje? :-)
-
2013/03/29 20:38:08
Kupiłam na Allegro.
-
2013/04/02 20:45:43
Beautiful spread of color and the entire post is so Spring like. Loving your blog. All the photos are so stunning!
-
2013/04/03 16:52:32
Wyglądają wspaniale. Zainteresował mnie ten przepis: pistacje i limonka, bardzo dobry pomysł. Może również zaryzykuje takie na imieniny mamy.
-
2013/04/05 23:12:42
cudownie zachęcające zdjęcia! zdradzisz jakiej marki jest sukienka?:) pozdrawiam
-
2013/04/06 02:07:33
Z Zary :)
-
2013/04/11 16:00:34
Ale przesłodkie! I jakie śliczne zdjęcia, gratuluję super bloga :)

Pozdrawiam Cię serdecznie i chciałabym zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że tutaj o tym piszę. Jednak byłoby mi bardzo miło jakbyś dołączyła do nas, a tym samym Twoje przeapetycznie przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców :)
W razie jakichkolwiek pytań bądź wątpliwości, proszę pisać na info@znajdzprzepisy.pl. Chętnie pomogę.
Pozdrawiam!
-
2013/04/11 17:32:36
Dziękuję za miłe słowa i zaproszenie, nie korzystam jednak z agregatorów kulinarnych :) Pozdrawiam!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/17 20:17:16
Serniczki urocze -smak zniewalający -szukam przepisu na takie serniczki aby wyszło 4 porcje dla 4 osób- z różnymi smakami -lub taki najzwyklejszy sernik -tradycyjny -ale w minimalnej ilości-
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/17 20:20:26
Przepraszam za zamieszanie- czy zna Pani takie przepisy ale pieczone w prodiżu -
-
2014/02/19 11:58:50
Najlepiej wybrać sernik, który Panu i Gościom przypadnie najbardziej do gustu i upiec go z mniejszej porcji :) Jeśli jest jakiś konkretny smak o którym Pan myśli to proszę napisać, może coś na blogu znajdę. Tradycyjny mój ulubiony to sernik krakowski cioccolatogatto.blox.pl/2010/12/Sernik-krakowski.html wystarczy tylko ograniczyć ilość składników do mniejszej porcji.

Pozdrawiam!