Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik crème brûlée

 

Połączenie dwóch wspaniałych deserów - klasyka polskiego i francuskiego. Na spodzie z biszkoptów delikatna, pachnąca wanilią masa sernikowa, którą przygotowujemy łącząc ser twarogowy (i ewentualnie mascarpone) z śmietankowo-jajeczną bazą do crème brûlée. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć chrupiącej cukrowej skorupki. Sernik można podawać sauté lub z sezonowymi owocami. Bardzo gorąco polecam, szczególnie że jedna z opinii brzmiała: "Asia, to najlepsza rzecz jaką w życiu jadłem!" Miłe :)

składniki na spód:

  • 125g biszkoptów lub maślanych ciasteczek*
  • 2-3 łyżki masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 200ml mleka
  • laska wanilii
  • 70g cukru
  • 50g cukru waniliowego
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 750g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie (lub 500g twarogu + 250g mascarpone)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na cukrową skorupkę:

  • cukier

Śmietankę i mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać ręczną trzepaczką w misce, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i wymieszać na gładko. Gorącą mieszankę z mleka i śmietanki powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż budyń się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty (uwaga by nie powstały grudki, jeśli powstaną, budyń należy przetrzeć przez gęste sitko). Krem ściągnąć z ognia. Przełożyć do czystej miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i ostudzić. Można przygotować dzień wcześniej by krem był bardziej aromatyczny dzięki wanilii, przed pieczeniem ogrzewamy go wtedy do temp. pokojowej.

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski włożyć ser twarogowy i mascarpone, wymieszać. Dodać krem waniliowy (bez laski), na koniec po jednym białku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce, idealnie całą noc. Przed podaniem każdy kawałek sernika posypujemy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla.

Buon Appetito! :)

*podane przykłady ciasteczek sprawdzają się bardzo dobrze, jednak najbardziej smakowały mi te


 

niedziela, 10 marca 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/10 17:03:35
Mogę zostawić ten mały kawałek, a zjeść resztę ? :P
-
2013/03/10 17:07:22
Śliczny ten sernik
-
2013/03/10 17:13:58
Już dzięki fotce na FB - poczułam miętę. :D Zajrzałam i miłość o pierwszego wejrzenia! :)
-
2013/03/10 17:21:47
Po prostu boski! wygląda tak smakowicie :P
-
2013/03/10 17:36:41
A mój mąż dzisiaj właśnie o crme brlée marzył. Oczywiście nie dostał, bo nie było z czego. Cudny Viri
-
2013/03/10 17:40:17
O matko, bajka nie sernik! zapisuje przepis zeby koniecznie osobiscie sie w nim rozsmakować !! :)
-
Gość: Askafrom, *.wroclaw.mm.pl
2013/03/10 18:17:46
Czyli tych białek nie ubijamy, tylko rzadkie dodajemy do masy? Przepis wygląda na prosty :)
-
2013/03/10 18:34:14
Askaform tak dokładnie, rzadkie dodajemy do masy sernikowej i tylko krótko mieszamy by dobrze połączyły się z pozostałymi składnikami, ale nie napowietrzyły :)
Jest prosty, na pewno każdy sobie z nim poradzi!

Dziękuję, bardzo się cieszę że się Wam podoba! :)
Pozdrawiam!!
-
Gość: polinne1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/10 19:20:19
oj :) a ja na diecie :)
-
2013/03/10 20:58:53
Asiu, sernik wygląda obłędnie!
Zdjęcia piękne, szczególnie to pierwsze. :)

Buziaczki:*
-
2013/03/10 21:37:28
Polinne lepiej ćwiczyć niż odmawiać sobie takich pyszności ;)

Dziękuję Majanko, pierwsze połączyła moja Sis i rzeczywiście b. fajnie Jej to wyszło :)
Buziaczki!

Pozdrawiam ciepło!!
-
2013/03/11 10:08:07
Viri, cudeńko...! Zrobię na Wielkanoc....! A co...!
-
2013/03/11 12:19:06
Skoro najlepsza to trzeba kiedyś spróbować:) ....
-
2013/03/11 14:08:35
świetny pomysł, piękne zdjęcia :) jeśli smak jest porównywalny z wyglądem to porywam caly i uciekam :) pozdrawiam :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/11 15:14:46
Podziwiam za wielką pasję i tyle smacznych przepisów. Dzisiaj zabieram się za ten sernik!
Ja dopiero startuję, ale jeśli masz ochotę zajrzeć na kobiecy blog, bardziej lifestyle, to zapraszam... na łososia z ryżem i sałatką z rukoli ! Pozdrawiam i dobrego dnia ! :) la-essentia.blogspot.com/
-
2013/03/12 16:47:18
Takie połączenie wygląda obłędnie;)
-
2013/03/14 13:36:58
Wyszedł idealny :)
-
Gość: mimi, *.pools.arcor-ip.net
2013/03/19 11:59:56
Wspanialy, Ty robisz takie piekne zdjecia, mam straszna ochote go upiec, mam tylko jedno pytanie- czy naprawde trzeba kazdy kawalek karmelizowac osobno czy mozna wszystko wczesniej? Bo skarmelizowanie wszystkiego na raz ulatwiloby sprawe.

Jeszcze jedno- kiedys zrobilas takie torciki z pasiastego biszkopta (ciezkie i lekke ciasto biszkoptowe) z malinowym bodajze srodkiem. Mam potworna ochote je zrobic, ale nie moge znalezc przepisu- pamietam jak wygladaly, pamietam jak sie je mniej-wiecej robilo, ale za nic nie moge sobie przypomniec jak sie nazywaly. Pomocy!!!!
-
2013/03/19 14:21:53
Kawałki ładniej będą wyglądały karmelizowane osobno, ale można też cały skarmelizować i dopiero wtedy kroić nożem. To trochę tak jakbyś chciała crme brlée pokroić w miseczce - nie uda się zrobić idealnie prostej linii z karmelizowanej skorupki, wiesz o co chodzi, po prostu cukier pęka tam gdzie chce :)
Tak robiłam, ale nie mam już ich na blogu bo nie byłam zadowolona do końca z przepisu:) Może kiedyś jeszcze się pojawią, ale tylko poprawione.
-
2013/03/19 14:23:13
creme brulée* oczywiście ;)
-
Gość: mimi, *.pools.arcor-ip.net
2013/03/19 14:38:11
Dzieki, juz powoli zaczynalam myslec, ze mam torcikowe halucynacje ;)
-
2013/03/22 16:37:20
Wygląda pysznie :) Zachowam przepis, postaram się szybko wykorzystać.
-
2013/03/22 21:26:39
wygląda fenomenalnie.... Następny na liście :)
-
2013/03/23 18:53:12
Dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje :)
-
2013/03/24 19:41:57
Wyglada bosko!
-
2013/03/25 10:21:21
Witaj Viri :)

Ten sernik to mi się śnił po nocach wiesz ;> gdy go zobaczyłam u Ciebie jakiś czas temu ;)

Ta skorupka na górze jej a ten smak no to poezja musi być :) Koniecznie muszę taki zrobić :)

serdecznie pozdrawiam

Ewelina
-
2013/03/27 19:06:18
Ale poezja smaku....dlaczego nie można odłamać kawałeczka???
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/27 21:28:09
ło matko, a ja ubiłam te białka i sernik nie chciał mi się ściąć, po trzech godzinach studzenia w lodówce znów wrzuciłam do piekarnika na godzinę, a on i tak ciapowaty. Pierwszy raz widzę żeby białka wrzucać nie ubite do ciasta. wrrrr.....
-
2013/03/27 21:52:04
Proszę o dokładne czytanie przepisu i ewentualne dopytywanie się jeśli coś jest niejasne :) Teraz to już niestety nic wiele nie poradzisz, zaznaczę tylko że w większości przepisów sernikowych na blogu jajka do ciasta dodajemy bez wcześniejszego ubijania. Wyjątek z pieczonych stanowi krakowski.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/03/27 22:15:50
ups! to był chyba pierwszy mój sernik w życiu, ale nie poddam się i zrobię może drugi na święta tamten był tydzień temu. Nawet został strawiony:-)
-
Gość: , 46.7.136.*
2013/03/29 13:56:03
czy żółtek które mieszamy ma być 5 razem? Czy to jedno żółtko dodajemy w jakimś innym momencie?
-
2013/03/29 14:49:48
wszystkie 5 do budyniu waniliowego
-
Gość: , 46.7.136.*
2013/03/29 14:57:55
dziękuję :)
-
Gość: Alittlewoman, 195.216.96.*
2013/05/13 12:16:56
Piekłam serniczek w weekend, jest naprawdę bardzo dobry, taki mocno waniliowy i delikatny. Bałam się trochę, bo krem budyniowy wyszedł mi dość rzadki, ale w piekarniku wszystko bardzo ładnie się ścięło (wcale nie musiałam wydłużać czasu pieczenia) - wyszedł idealnie gładki i taki aksamitny. Dziękuję za naprawdę fajny przepis i za smakowitego bloga.
-
2013/05/13 13:25:25
I ja dziękuję za podzielenie się swoją opinią w komentarzu :) Cieszę się bardzo, że smakował. Pozdrowienia!
-
2013/05/14 17:50:10
Wow, to wyglada Viri jak najlepszy smietankowy sernik jaki znam! Ze uwielbiam creme brulee czuje ze mi sie ten sernik przysni dziisaj w nocy :))
-
2013/05/14 21:02:08
Słodkich sernikowych snów Basia :))
-
Gość: Kitek, *.play-internet.pl
2013/10/29 19:09:36
Czy mogę użyc sera sernikowego z wiaderka (np. president) czy musi byc twaróg?
-
2013/10/29 20:13:30
Jasne. Byleby był dobrej jakości ;)
-
Gość: Kitek, *.play-internet.pl
2013/10/30 15:28:54
Przepraszam, że zamęczam kolejnym pytaniem, ale czy masa nie będzie za płynna? W przepisie jest pół litra płynu, a ser z wiaderka zwykle jest dużo mniej zwarty od własnoręcznie mielonego. Kusi mnie ten sernik, ale boję się, że z serem z wiaderka to będzie klapa, a twarogu nie mam za bardzo jak zmielić. Czy używała Pani kiedyś w tego typu przepisie sera z wiaderka?
-
2013/10/30 16:13:34
Nie zamęczasz ;) Zawsze lepiej spytać wcześniej, niż po fakcie ;)
Do typowo polskich serników używam twarogu własnoręcznie mielonego w maszynce (np. do krakowskiego), do wszystkich pozostałych jest to prawie zawsze taki ser z kubełka. Ważne by ser był sprawdzony, zazwyczaj używam sera z firmy Piątnica - jest stosunkowo gęsty i nie kwaśny.
-
Gość: Kitek, *.play-internet.pl
2013/10/31 17:14:37
Bardzo, bardzo dziękuję ze odpowiedź. Jak go zrobię, podzielę się wrażeniami (już nie w tym tygodniu, bo dziś wzięłam się za szarlotkę, ale może za tydzień) :-)
-
Gość: edit, 78.8.206.*
2014/03/01 13:39:15
budyń mi się zważył:-(((dlaczego, co robić???
-
2014/03/01 13:58:18
Z przepisu: 'Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż budyń się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty (uwaga by nie powstały grudki, jeśli powstaną, budyń należy przetrzeć przez gęste sitko).'
A dlaczego: za długo podgrzewany, na za dużym ogniu.

Daj znać czy pomogło!
-
Gość: edit, 78.8.206.*
2014/03/01 15:10:07
dzięki Viri za tak szybką podpowiedź:-)))spanikowałam:-) najpierw wrzuciłam ten zważony na sitko, całkiem woda się oddzieliła, po przetarciu zrobiła lekka kaszka, podgrzałam to ale już się nic nie poprawiło. Mam nadzieję, że coś z tego będzie, poszło do pieca. Hehe, widzę nawet, że to już drugie moje pechowe podejście:-) Ten brulee to chyba jakaś wyższa szkoła jazdy.
-
2014/03/01 16:13:00
Oj to żółtka musiały się dość mocno przegrzać, możesz spróbować przygotowywać creme brulee w kąpieli wodnej. Potrwa to dłużej, ale jest bezpieczniej :)
Pozdrawiam.
-
Gość: edit, 78.8.206.*
2014/03/01 16:37:00
Masz rację będę tak robić, chyba że w garnku teflonowym, ale mam tylko duży. Sernik już się upiekł, wyszedł bardzo ładnie jakby nie było i posmakowałam, już się fajnie ścina, będzie git. Do tego rozmrożę jakieś owoce co zostały i zrobię plewę, bo cukier to u mnie by się nijak nie rozpuścił. Najlepsze by były wisienki, ale się skończyły niestety:-( Dzięki za inspiracje i szybką pomoc w tak dramatycznej chwili!
-
2014/03/01 16:49:10
Ja mam garnek z grubym dnem, którego używam do wszelkich budyniowatych i karmelu. Już podstarzały firmy Zepter, ale bardzo dobrze sobie radzi :)
Cieszę się, że wszystko ok. Pozdrawiam!
-
Gość: edit, 78.8.206.*
2014/03/01 16:55:55
Właśnie zjadłam pierwszy kawałek GENIALNY, wybitnie delikatny, rozpływa się w ustach z dodatkiem polewy jagodowej zagęszczonej odrobiną skrobi kukurydzianej.
Tak to była wina garnka, bo ogień miałam bardzo mały. pozdrawiam!
-
2014/03/02 15:49:14
Szybka jesteś :) Nie czekałaś aż się schłodzi, łakomczuchu :))))
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/03/02 16:06:32
z pół godziny wytrzymałam:-) ale całkiem niezły był taki puszysty z tym kisielem:-)
-
Gość: Aga, *.static.ip.netia.com.pl
2015/01/15 10:04:42
hej :)

w przepisie 4 jajka + 1 żółtko, to dodaję i robię z tego budyń, a to jedno białko dodaję potem do masy serowej, tak? Nie ubijam go?
-
2015/01/15 13:13:54
Hej! W przepisie używam 4 białek i 5 żółtek, białek nie ubija się w tym przepisie :-)
Wszystkie żółtka do kremu budyniowego, wszystkie białka dodajesz do masy serowej nieubite.