Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marcepanowe z gruszkami w białym winie i wanilii

Moja propozycja na majówkę - przepyszne, mocno migdałowe ciasto z gruszkami gotowanymi w białym winie z wanilią i goździkami, które znacie z poprzedniego wpisu. Wygląda bardzo ładnie i efektownie, więc jestem pewna że zachwyci Was nie tylko smakiem. To mój ulubiony sposób na przygotowanie babeczek, ale tym razem wykorzystany do upieczenia ciasta. Szybki i prosty, a efekt niesamowicie smaczny dlatego tak bardzo go lubię. Najpierw ubijam jajka z cukrem, następnie dodaję marcepan roztopiony z masłem i mlekiem, na koniec sypkie składniki oraz jogurt. Spróbujcie koniecznie!

5 gruszek przygotowanych wg. przepisu z białym winem lub czerwonym

składniki na ciasto:

  • 3 jajka, duże
  • 80g cukru
  • 185g marcepanu
  • 75g masła
  • 75ml mleka
  • 175g mąki pszennej
  • 70g płatków migdałowych, zmielonych na mąkę migdałową
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, duże
  • 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

oraz:

  • masło
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Gotowe gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody by prosto stały. Tortownicę o średnicy 21-22cm wysmarować masłem (boki grubiej), dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obłożyć płatkami migdałowymi. Schłodzić w zamrażarce, można też tak przygotować foremkę dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać powoli przestudzoną masę marcepanową, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Na koniec wlać likier. Gotowe ciasto przełożyć do foremki, włożyć gruszki. Piec 50-60 minut w 170st.C do suchego patyczka, w połowie pieczenia ciasto nakryć folią aluminiową by wierzch za bardzo się nie przyrumienił. Ciasto ostudzić na kuchennej kratce, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)


i z backstage'u ;)


środa, 24 kwietnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2013/04/24 20:35:27
Cudowny pomysł z tymi stojącymi gruszkami! :)
-
2013/04/24 20:42:29
Przepiekne ciacho! Swietny pomysl z calymi owocami ;)
-
2013/04/24 20:56:44
niesamowite! :-) zaśliniłam się straszliwie, dziś szczególnie na to białe wino i gruszki, chyba za długa ta zima była i latem mi zapachniało :-)
-
2013/04/24 21:01:28
Straszna jesteś Asia, takie cuda wieczorem wstawiać :)))
Jakie to ciasto ma przekrój , normalnie zachwyt do potęgi entej
-
2013/04/24 21:34:15
Backstage mi się podoba ;)
-
2013/04/24 22:25:57
Przepysznie wygląda, i te gruszki w całości w cieście niesamowite;)
-
2013/04/25 06:08:49
Całe gruszki w cieście świetnie się prezentują :))
-
2013/04/25 08:02:46
Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia :) I przepisy też :)
-
2013/04/25 08:16:26
Wygląda genialnie :)
-
2013/04/25 12:30:45
Fantastyczne!
-
2013/04/25 12:40:48
piękne, nie mogę się napatrzeć :)
-
2013/04/25 13:12:44
wygląda po prostu fenomenalnie :) Piękne zdjęcia i kapitalne dechy w tle!
-
Gość: josik, *.pool.mediaways.net
2013/04/25 18:56:46
ciasto pycha!!! właśnie upiekłam :) tylko że trochę pozmieniałam,dałam truskawki,zamiast mielonych migdałów orzechy laskowe i zapomniałam likieru :D ale i tak smaczne ciacho wyszło :)))
Mam tylko pytanie małe.Mnie masa marcepanowa wyszła dosyć gęsta,nie dało jej się wlać do masy jajecznej.Składniki były dokładnie zważone i rozpuszczone.Czy mogło tak wyjść czy jednak cos nie tak ze składnikami?
-
2013/04/25 20:49:32
Z proporcjami marcepanu, masła i mleka jest wszystko oki. Patrzę nawet dla pewności do zeszytu gdzie zapisuję przepisy i na babeczki marcepanowe i jest dobrze, ale kupowałam już różne rodzaje marcepana i raz miałam taki, który mi się bardzo źle rozpuszczał czyt. nie rozpuszczał się.. Zobacz na skład na opakowaniu, czy nie ma tam np. mąki w składzie albo innych 'dodatków'.
Cieszę się, że mimo wszystko ciasto Ci smakowało. Dodaj następnym razem więcej mleka by konsystencja była zbliżona do pasty albo kup inny marcepan i zobaczysz :)
-
Gość: josik, *.pool.mediaways.net
2013/04/26 07:24:15
Dziękuję za odpowiedź :) mój marcepan ma w składzie tylko migdały i cukier...ale następnym razem (będzie na pewno! :)) dodam składniki z innych firm i zobaczymy.I spróbuję z gruszkami...:)))
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/04/26 14:34:59
Spróbuj i daj znać:)
Pozdrawiam ciepło!
-
2013/04/26 23:50:58
Ale piękne ciasto! I te gruszki wystające - no coś wspaniałego Asiu. :)
-
Gość: johngalt, *.ostroda.vectranet.pl
2013/04/28 18:40:00
Mam dwa pytania:
-jaki gatunek gruszek najbardziej by się tutaj nadawał?
-czy wino powinno być słodkie/półsłodkie/wytrawne?
Planuję zrobić ciasto na imieniny taty, mam nadzieję, że goście będą nim tak oczarowani jak ja. Tzn o ile mi wyjdzie:D Ale wygląda naprawdę niesamowicie.
-
2013/04/28 18:59:47
Nie znam się niestety na gatunkach.. ale wpis wcześniej, przy przepisie na gruszki jest ich zdjęcie w wersji surowej, może to Ci pomoże. Najlepsze są takie średniej wielkości, nie podłużne, a takie grubiutkie, o typowym kształcie gruszki ;) z zielono-żółtą skórką i kropeczkami na niej. Ważne by nie były za bardzo dojrzałe, bo Ci się rozgotują, zbyt sypkie też nie są smaczne, ale ja ich po prostu nie lubię.
Moje było wytrawne.
-
2013/04/28 19:27:07
omnonomnom :>
-
Gość: lavande, *.nplay.net.pl
2013/05/01 13:21:30
chętnie upiekę! wygląda niezwykle apetycznie:)

pozdrawiam
-
2013/05/02 19:56:26
Daj znać jak smakowało :)
-
Gość: johngalt, *.ostroda.vectranet.pl
2013/05/03 13:13:36
Musiałam piec dłużej, bo środek po upływie 50 min wciąż był surowy. No ale w końcu 'doszedł' i teraz stygnie:) Degustacja nastąpi o 16, dam znać wtedy:D
-
2013/05/03 18:26:30
A jak dużo dłużej musiałaś piec? Zwiększyłam widełki czasowe w przepisie, ale u mnie wystarczyło 40. No i jak smakuje Wam? :)
-
Gość: johngalt, *.ostroda.vectranet.pl
2013/05/03 19:23:28
Piekło się jakoś 1h20min, wszystkim bardzo smakowało i wyglądało naprawdę ślicznie. Mi bardziej odpowiadało samo ciasto, gruszki w winie to chyba nie dla mnie - zbyt alkoholowe:D Ale nikomu innemu ten fakt nie przeszkadzał, więc to raczej kwestia moich osobistych preferencji:)
W każdym razie bardzo dziękuję za przepis, naprawdę fajnie mi się z nim pracowało i już dawno spod moich rąk nie wyszło tak reprezentatywne ciacho:D
-
2013/05/03 20:17:49
Jeej to prawie dwa razy tyle co piekłam ja.. Cieszę się, że Wam smakowało! Bardzo :)
Pozdrowienia!
-
2013/05/06 18:55:09
Przepięknie wyglądają te gruszki w cieście!
-
2013/05/13 15:54:32
Obłędne to ciasto , zachwyca mnie wyglądem, do tego uwielbiam marcepan!:)
-
2013/05/14 17:46:14
Asiu, genialne sa te cale gruszki z ogonkami w ciescie, ale zdjecie backstage jest po prostu boskie!!! Usciskow moc :*
-
2013/05/14 21:03:13
Dzięki Basieńka :)
Bardzo drewniane to z backstagu ;)
-
2013/05/16 20:57:10
Brzmi fantastycznie, a i gruchy wyglądają ekstra w tym cieście. A poza tym zgadzam się z Basią ;)
-
Gość: María, 186.90.240.*
2013/07/01 17:46:43
Hello! I Would like to translate this recipe to my language ( spanish) but I don't know what language do you speak. Can you tell me please. Thank you very much.
-
2013/07/01 18:10:32
Hi Maria! It's Polish.
-
Gość: gogo, 79.97.45.*
2015/01/17 18:43:39
A ja dzisiaj zrobilam ciasto i sie nie udalo, nie uroslo w ogole... a robilam wedlug przepisu, moze trzeba dodac wiecej sody i proszku do pieczenia?
-
2015/01/18 08:42:15
Ani trochę nie wyrosło? Może to wina proszku do pieczenia/sody? Długo były otwarte?
Tutaj możesz zobaczyć jak zmieniła się wysokość ciasta po takiej ilości spulchniaczy, myślę że jest to właściwa ilość.
-
Gość: gogo, 79.97.45.*
2015/01/18 12:20:00
wyszlo surowewsrodku nie wiemczemu,moze powinnam byla mieszac ciasto lyzka poubiciu piany, a nie miskerem, a moze za niska temp pieczenia
-
2015/01/19 17:11:53
Jeśli straciło objętość po połączeniu składników, to jest to bardzo prawdopodobne że mogło wpłynąć na końcowy efekt.
Nie wiem na pewno co mogło być przyczyną.
Szkoda, że nie wyszło.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/19 22:54:09
Ja sądzę, że najlepiej mieszać drucianą trzepaczką. No nie Viri?
-
2015/01/20 10:21:50
Można:-) chociaż ja mieszam na najwolniejszych obrotach albo silikonowa łopatką;-)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/20 11:41:34
mam wielkiego stresa jak to robię:-) Łatwo przedobrzyć i pianę zepsuć. Chyba też dokładna proporcja mąki musi być, bo za dużo też zgniecie pianę, a za mało znowu nie utrzyma tej piany jakby. Taka moja refleksja:-)
-
2015/01/21 07:17:49
Masz rację :-)