Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Cupcakes kokosowe z marakują

Marakuja jest fantastyczna! W smaku i zapachu to trochę jak połączenie słodkiego ananasa i kwaskowatej pomarańczy, o zupełnie innej, ciekawej konsystencji (do zobaczenia na ostatnim zdjęciu) oraz żółto-zielonkawym wnętrzu z czarnymi, kwaśnymi pesteczkami. Uwielbiam wyjadać ją łyżeczką prosto z połówek owoców, jednak nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała czegoś (czyt. cupcakes) również na bloga. I tak nawiązując do egzotyki połączyłam ją z kokosem, natomiast w czerwcu chciałabym bardzo spróbować wersji z truskawkami (oby tylko była dostępna w sklepach!).

Przepis na ciasto znacie z mistrzowskich babeczek kokosowo-poziomkowych (klik), wypełnione są kremem przygotowanym na bazie soku z marakui oraz ozdobione puszystym kremem śmietankowym i mielonymi wiórkami kokosowymi. Ładne i pyszne, do polecenia!

12 babeczek upieczonych wg. tego przepisu.

składniki na krem z marakui (passion fruit curd):

  • 9-10 marakui
  • 50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy
  • 35g cukru (lub do smaku)
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietanki kremówki 30%

składniki na krem śmietankowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • krem z marakui (do smaku lub wszystko minus ilość potrzebną do nadziania babeczek)

oraz:

  • ok. 50g zmielonych wiórek kokosowych

Krem z marakui. Marakuje wydrążyć i przetrzeć przez sitko tak by uzyskać 150ml soku, wlać do garnuszka o grubym dnie razem z mąką rozpuszczoną w wodzie, cukrem i żółtkami, dodać ok. połowy ziarenek lub wcale, jak lubicie. Składniki wymieszać ręczną trzepaczką aż się połączą, następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, następnie śmietankę, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy. Krem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wydrążone za pomocą np. foremki do kruchych rurek babeczki napełniamy gotowym kremem po ok. 1-2 łyżeczki. 

Krem śmietankowy: Zmiksować serek i śmietankę na sztywno. Dodać resztę kremu z marakui oraz sok z cytryny do smaku i jeszcze raz zmiksować, by powstał gładki, gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (najlepiej krem schłodzić kilka godzin lub całą noc w lodówce).

Napełnione kremem z marakui babeczki ozdobić kremem śmietankowym jak np. tutaj. Następnie za pomocą noża wygładzić krem nadając mu kształt kopuły, obsypać grubą warstwą zmielonych wiórków kokosowych i dłonią uformować gładką kopułkę, strząsnąć nadmiar wiórek. Babeczki przechowywać w lodówce, przed podaniem wyciągnąć na ok 20-30 minut.

Buon Appetito! :)

 

czwartek, 11 kwietnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
Gość: nika88, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/11 20:06:48
Babeczki muszą być pyszne, ale jestem ciekawa z jakiego sklepu pochodzi ta podstawa (patera?) pod nie? Jest przepiękna i chciałabym mieć taką. :)
-
2013/04/11 20:46:44
Kupiłam w ScandiLoft.pl ale chyba już jej tam nie mają ;) co drugi bloger teraz ma taką więc szybko się skończyły ;) Zobacz na Redmug.pl, może jeszcze mają.
-
2013/04/11 21:46:46
oryginalne połączenie smaków. Przyznam że marakuja to dla mnie póki co obcy owoc.. ale z pewnością zwrócę na nią uwagę przy kolejnych zakupach w większym sklepie :)
-
2013/04/11 22:21:48
Marakui w stanie surowym nie jadłam, jedynie jakieś soki piłam z jej dodatkiem. Ciekawa jestem jak smakuje surowa.
Piękne zdjecia , takie delikatne. Cudnie u Ciebie, jak zawsze kochana :*
-
2013/04/12 07:15:25
Piękne aiałe czapeczki!
-
2013/04/12 08:55:15
Jak zawsze pięknie :)
-
2013/04/12 09:10:26
Milk_Chocolate ja kupiłam w Kauflandzie, podobno w Tesco też można.

Majanko też tylko soki do tej pory, jest naprawdę super więc jak znajdziesz to koniecznie spróbuj! :) I dziękuję Majanko!

Dziękuję i pozdrawiam!
-
2013/04/13 03:34:29
Ale super "czapki" im zrobilas:) Swietnie wygladaja a marakuja jest pyyyszna:)