Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Gruszki w białym winie z wanilią

Jeden z lepszych i pyszniejszych sposobów na deserowe podanie gruszek? Gotowanie w winie oczywiście! Białe wino oraz delikatne przyprawy jak wanilia i goździki to bardzo letnie, orzeźwiające połączenie. Gruszki sprawdzają się doskonale jako świeży, lekki deser na zakończenie mniej lub bardziej eleganckiej kolacji albo.. dla osób na diecie? ;) Owoce najlepiej przygotujcie dzień wcześniej, ostudźcie a potem schłodźcie w winie - wszystko po to by nabrały pięknego aromatu i smaku. Możecie je podać tylko z odrobiną soku z gotowania, domowym sosem waniliowym, kulką dobrych lodów lub.. wkrótce kolejny post :) Stay tuned!

Przepis na gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami i pomarańczą znajdziecie tutaj.

składniki:

  • 6-7 gruszek
  • 150g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 6-7 goździków
  • 750ml białego wina

Do garnka wsypać cukier, dodać sok cytrynowy i połówki wyciśniętych cytryn, rozciętą wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Gruszki obrać ze skórki (można również wydrążyć środki owoców za pomocą specjalnego narzędzia albo nożykiem, jeśli pieczemy z nimi ciasto gruszek nie można wydrążyć) i włożyć do garnka. Wlać wino (powinno całkowicie zakrywać gruszki, ja dolałam jeszcze ok. 80-100ml wody). Doprowadzić prawie do zagotowania, a potem podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 40-50 minut aż zmiękną (nie mogą się rozgotować! czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

Buon Appetito! :)

 

 

niedziela, 21 kwietnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/04/21 12:27:08
Ale piękne zdjęcia :) wyglądają bardzo orzeźwiająco :)
-
2013/04/21 16:35:02
grucha jest winna!:-))
-
2013/04/22 06:51:20
Cudowne zdjęcia! Takie gruszki muszą smakować obłędnie.:)
-
2013/04/23 05:05:16
deser dla mnie idealny! kocham wino i gruszki :)
-
Gość: johngalt, *.ostroda.vectranet.pl
2013/05/02 18:09:31
Gruszki już gotowe, jutro będę robiła ciasto:)
-
2013/05/02 19:56:52
Daj znać jak smakowało!
-
Gość: Mucha, *.echostar.pl
2014/03/24 14:57:33
Witam!
Jakie białe wino polecałaby Pani? Nie spożywam alkoholu, więc i na winach się nie znam. Czy jakaś konkretna firma sprawdziłaby się w tym wydaniu?
-
2014/03/24 16:36:53
Witam, moje wino było wytrawne. Firmy nie podam bo niestety nie pamiętam, a i sama się nie znam. Najlepiej użyć takiego jakie smakuje nam z kieliszka.