Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Markizy kokosowe z białą czekoladą

Krucha, delikatna, kokosowo-waniliowa para ciasteczek przełożonych kremem z białą czekoladą, odrobiną likieru Malibu i ekstraktu z wanilii. Absolutnie najlepsze! A dodatkowo - wbrew pozorom - bardzo szybkie do przygotowania. Po kwadransie ciasto gotowe jest już do wykrawania i pieczenia, a porcja w piekarniku spędza jedynie około 5 minut (oczywiście czas zależy od grubości ciastek).

Do zrobienia kremu potrzebujecie koniecznie blendera, a gotowy najlepiej przełożyć jest do rękawa z okrągłą, drobną końcówką i dowolnie wyciskać, po czym skleić dwa ciasteczka. Wierzch polecam ozdobić cienką warstwą roztopionej w słodkiej śmietance białej czekolady oraz posypać wiórkami kokosa zmielonymi z cukrem pudrem.

Przepis koniecznie do wypróbowania :)

składniki na ciasto (ok. 35-40 sztuk markiz):

  • 200g mąki pszennej
  • 100g zmielonych wiórek kokosowych*
  • 75g cukru pudru
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 150g masła, zimnego
  • 2 łyżki wody, zimnej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

składniki na krem:

  • 200g zmielonych wiórek kokosowych*
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g białej czekolady
  • likier kokosowy i ekstrakt waniliowy do smaku

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać ze zmielonym kokosem oraz ziarenkami wanilii. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę i likier, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 5-15 minut. Na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienko porcje ciasta, wykrawać foremką kółka, układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Blaszki z ciasteczkami schładzać kilka minut przed pieczeniem. Piec 5-8 minut w 170st.C aż delikatnie się zarumienią. Studzić na kuchennych kratkach.

Krem: 100ml śmietanki podgrzać, gorącą zalać posiekaną czekoladę i po chwili wymieszać na gładko. W kielichu blendera (lub ręcznym blenderem) zmielone wiórki zmiksować z pozostałą śmietanką, następnie z masą czekoladową, dodać likier i wanilię do smaku (po ok. 1-2 łyżeczki). Miksować aż krem zgęstnieje, a wiórki będą porządnie rozdrobnione.

Ostudzone ciasteczka przekładać kremem (krem włożyłam do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką), wierzch dodatkowo polecam posmarować niewielką ilością roztopionej w śmietance białej czekolady i obsypać zmielonymi wiórkami wymieszanymi z cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

*najlepiej w młynku, mieli od razu bardzo drobno.

**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

środa, 17 kwietnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: magda, *.lublin.mm.pl
2013/04/17 19:42:23
wyglądają obłędnie!
-
2013/04/17 20:04:30
Bardzo kusząca propozycja:)
-
2013/04/17 20:08:38
Viri podoba mi się tu wszystko. Czas wykonania, nałożenie kremu no i oczywiście niebieskie paznokcie :)
-
2013/04/17 20:11:54
Co tu dużo mówić - absolutnie do zrobienia :)
-
2013/04/17 21:37:10
Biorę ten lazur razem z ciasteczkami! :)
-
2013/04/17 21:49:25
Witaj, dziś pierwszy raz zaglądnęłam a Twój blog, i muszę przyznać, że chciałabym, aby mój wyglądał podobnie! Tu jest i smacznie i pięknie:) Będę zaglądać, a dwa przepisy już sobie upatrzyłam, nie lubię nic od nikogo toćka w toćkę przepisywać, i nie będę tego robić, ale niewątpliwie mnie zainspirowałaś:) Zostaję i patrzę, i jem oczami!:)
Pozdrawiam
Jola
-
2013/04/17 22:04:26
Kabuś to może się skusisz? ;) Ja odkąd mam Ka aka kicusia aka chaberka to tylko w nim robię kruche ciasto przystawką do ucierania, w 3-4 minuty ciasto jest gotowe.

Małgoś a proszę :)

ABCmojejkuchni mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej ;) Dziękuję, bardzo się cieszę że się podoba!

Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam!
-
2013/04/17 23:47:34
Wyglądają niesamowicie apetycznie :) po prostu cud
-
2013/04/18 07:12:05
Fantastyczne!
-
2013/04/18 08:37:28
Cudnie to wszystko skomponowane :D
-
Gość: kuzynka, *.dynamic.chello.pl
2013/04/18 09:17:37
Jak nikogo nie było w domu i Tequila ewidentnie dawała znać, że mnie nie lubi, pozwoliłam sobie spróbować markiza bez kremu (domyślam się, że to było to) i powiem Ci, że pyszny! Tęskni mi się teraz za nimi przy mojej porannej kawie^^
-
2013/04/18 13:22:19
Ania tak, ciasteczka leżały na stole. Nie przekładałam wszystkich :) Same też są przepyszne, ale z kremem jak Rafaello yum, yum ;)

Dziękuję i pozdrawiam!!
-
2013/04/18 21:52:35
No i co tu napisać. Tak banalnie, że piękne i smakowite? Noszszsz... No ale zwyczajnie trzeba zrobić:)
-
2013/04/18 22:31:03
Ach, one muszą być pyszne. Delikatne.
Kokos uwielbiam./
Śliczne zdjęcia, wszystko tak ładnie pasuje, nawet paznokcie. :)
A to jesteś Ty na zdjęciach?
Pozdrowienia:)
-
2013/04/19 12:26:53
Opalanko koniecznie, a potem dać znać jak smakowały!! :)

Majanko dziękuję, są naprawdę pyszne! Może upieczecie z Synkiem? :)
To ja - i sama też zdjęcia robiłam ;) pomagał mi statyw heh.

Pozdrawiam!
-
2013/04/21 20:13:59
Idealne te ciasteczka, na pewno wypróbuję! :)
-
2013/04/21 20:24:18
Wieki Mnie tu nie było a tu same pyszności Viri! :) Markizy kokosowe to moje ulubione bez dwóch zdań, wieki ich już nie jadłam :(
-
2013/04/25 19:09:03
Cudnie wyglądają, a ja jestem łasa na wszystko co kokosowe. Więc chyba muszą wylądować u mnie na liście ;)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2013/05/02 13:02:38
Zrobiłam ciasteczka, były bardzo smaczne. Ale jedyny problem jaki miałam to krem kokosowy. Mam taki blender (kotlet.tv/wp-content/uploads/2011/10/mpm-1.jpg) i mimo zastosowania ręcznego blendera nie udało mi się uzyskać gładkiej masy, wiórki kokosowe były dość duże. Młynka do kawy nie mam. Jak mogę uzyskać taką gładką masę? Wiórki suche umieścić w wysokim pojemniku i w suchej postaci potraktować ręcznym blenderem?
-
2013/05/02 20:00:52
Albo w wysokiej misce o płaskim dnie, tylko dawaj mu odpocząć co kilkanaście sekund żeby się nie przegrzał. Nie wiem czy uzyskasz tak mega gładką konsystencję jak przy pomocy młynka, ale trzeba próbować :)
-
Gość: kinga, 93.55.50.*
2015/08/16 13:12:49
Witam.Chcialam zapytac czy do tych ciasteczek moge uzyc foremki:www.mniammniam.com/sklep/12076,Praska_do_nadziewanych_ciastek_i_pierogow_w_ksztalcie_serca_2103_1107_Wilton.html
CZy ciasto jest za bardzo kruche?
-
Gość: kinga, 93.55.50.*
2015/08/20 22:17:22
Tu chyba predzej smierci sie doczekam niz odpowiedzi.
-
2015/08/21 17:29:44
Mam nadzieję, że jeszcze żyjesz;-)
Jest kruche, ale ja bym spróbowała, chociaż nigdy nie używałam takich foremek.
Następnym razem napisz @, ostatnio zaglądam tu dość sporadycznie.