Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny daktylowe z orzechową kruszonką

Zanim przejdę do truskawek na blogu (które nota bene wykorzystuję już w kuchni od kilku dni) zaproponuję Wam fantastyczne muffinki. O nieco zimowym smaku, ale tak pyszne że moglibyśmy zajadać się nimi nie tylko w czasie śnieżnej aury za oknem i które piekłam już trzy razy w ciągu ostatnich miesięcy. Są wilgotne i bardzo mięciutkie - za sprawą puree z suszonych daktyli (najlepiej odmiany medjool - duże, karmelowe, z pestką), tartych orzechów włoskich i miodu - oraz aromatyczne dzięki korzennym dodatkom. By nadać im nieco wiosenno-letniego smaku dodajcie po 3-4 sztuki mrożonych malin do każdej muffinki. Gorąco polecam - idealne na majówkowy piknik!

składniki na ciasto (14 sztuk):

  • 200g suszonych daktyli, wypestkowanych
  • 100ml wrzącej wody (lub soku z pomarańczy)
  • 140g mąki pszennej
  • 70g tartych orzechów włoskich
  • 60g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju
  • 50g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, dodać posiekane orzechy, wymieszać i włożyć do lodówki. Daktyle zmiksować w blenderze razem z wodą na puree.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, tarte orzechy włoskie, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać daktylowe puree. Szybko wymieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Posypać kruszonką i piec 18-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)


 

niedziela, 28 kwietnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Muffiny orkiszowe z owsianką i jeżynami

    Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płat

  • Muffinki a'la szarlotka

    Stoiska na targu wypełnione po brzegi borówkami, malinami, porzeczkami i wiśniami. Tuż obok polskie jabłka - moje ulubione i kwaśne papierówki. Są też owoce mor

  • Muffiny z białą czekoladą i malinami

    M uffinki z białą czekoladą i malinami. Mięciutkie, bardzo smaczne. Od siebie dodałam odrobinę kruszonki. Składniki na 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g mąki

Komentarze
2013/04/28 18:10:41
Aż mam ochotę zrobić coś daktylowego :)
-
2013/04/28 18:19:31
Już tyle apetycznych wypieków z daktylami widziałam, że chyba kupię te suszki i upiekę, bo ciekawi mnie ich smak w cieście...
-
Gość: monif, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/04/28 20:17:31
Lubię daktylową słodycz,
a w towarzystwie orzechów i tych wszystkich składników z pewnością dostarcza niepowtarzalnych doznań smakowych :)
-
2013/04/28 22:44:23
chętnie bym takie zabrała na majówkowy wypad bo brzmią bardzoooo pysznie :)
-
Gość: aga, *.tktelekom.pl
2013/04/29 07:33:03
Dzień dobry!
Jak to jest z kruszonką - mąka, cukier trzcinowy, masło i orzechy włoskie siekane.Wykonanie:masło,cukier, mąka,orzechy siekane i ORZECHY TARTE?
-
2013/04/29 07:49:20
Aga już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)
-
2013/04/29 08:48:21
Viri robiłam ostatnio ciasto daktylowe i zostało pochłonięte przez rodzinkę. Teraz pora na muffiny. Będą w sam raz na majówkę.
-
2013/04/29 14:01:28
Są przepiękne. Cudowne zdjęcia ,takie apetyczne:)
A skąd masz już truskawki? U nas ni widu, ni słychu...:(
-
2013/04/30 06:28:48
ach ta moja słabość do kruszonki... ;)
-
2013/04/30 17:51:15
Majanko jeszcze hiszpanki ;) ale smakują dobrze.
-
2013/05/03 13:12:02
uwielbiam muffiny czy ciasta ma daktylowym musie!! pyszny pomysł z orzechową kruszonką
-
2013/05/06 08:27:13
Ach, ach. Na pewno wypróbuję je u siebie :)
-
2013/05/08 10:00:26
Cudnie wyglądają. A gdzie kupujesz takie papilotki? Szukam ich od jakiegoś czasu i nigdzie nie mogę znaleźć.
-
2013/05/08 15:52:05
Na Przydasiownia.pl :)
-
Gość: paula, 93.154.142.*
2013/05/10 17:58:19
zrobiłam z orzechami laskowymi i zupełnie pominęłam cukier w cieście, bo stwierdziłam, że miód i daktyle wystarczą. Muffiny wyszły dostatecznie słodkie, w środku bardzo wilgotne jak brownie, choć piekłam 40 minut!!! No i nie chcą odchodzić od papilotków. Szkoda, że nikt nie piecze i nie dzieli się wrażenieami:( W smaku intrygujące.
-
2013/05/10 18:03:27
O rany 40 minut to bardzo długo jak na takie małe muffinki.. Może to przez ten cukier. Po ostudzeniu u mnie odchodziły bardzo ładnie. Tutaj możesz zobaczyć upieczone przez Kabę: stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Muffinki-daktylowe.html
Zawsze bardzo mi miło jak dzielicie się wrażeniami z pieczenia, może ludzie pieką ale nie komentują ;) Nikogo do niczego nie zmuszę ;)
Pozdrowienia!
-
2013/05/12 19:48:01
Ja w standardzie muffinki piekę 20 minut (już nawet bez sprawdzania) ale blacha do pieczenia fajna
-
2013/05/13 13:26:28
Foremka z firmy Wilton i jest genialna :)