Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Gofry czekoladowo-bananowe

O czym myślisz słysząc słowo 'gofry'? Mnie - przypuszczam, że jak większości z Was - w momencie do głowy przychodzi nasze polskie morze. I dzieciństwo. I wakacje. Do przejechania cała Polska, kilkanaście godzin w samochodzie ( w tym 95% śpiąc co zostało mi do dzisiaj) i w końcu jesteśmy. Piasek pod stopami, chłodna woda, fale, wkoło mewy, drobne muszelki i kamienie do znalezienia na brzegu przy odrobinie szczęścia*. Wieczorami spacery po deptakach oraz zapach gofrów prawie na każdym kroku.

Dzisiejsze znacznie odbiegają od moich wspomnień. Ciasto jest przede wszystkim o smaku czekolady i bananów! Dodatki również możecie skomponować w ciekawszy i smaczniejszy sposób - te na zdjęciach to niezastąpiona śmietanka, ale także waniliowy krem z serka mascarpone oraz plasterki bananów, owoce leśne, sos karmelowy, cukier puder i wiórki z czekolady. Jak każde gofry najlepsze są tuż po upieczeniu, ale można ewentualnie odświeżyć je przez owinięcie w papierową chusteczkę i podgrzanie kilka chwil w mikrofalówce.

*pozwólcie, że dla dobra wpisu skupię się jedynie na pozytywach Morza Bałtyckiego :)

składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 60g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g cukru drobnego trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 banany, bardzo dojrzałe i duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 35g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 300ml mleka
  • 200ml maślanki
  • olej roślinny (opcjonalnie)

DODATKI:

sos karmelowy:

  • 100g cukru drobnego trzcinowego
  • 50ml wody
  • 200ml śmietanki kremówki 30-36%

bita śmietana:

  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

krem mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii

oraz:

  • banany
  • owoce leśne (świeże lub rozmrożone)
  • wiórki czekoladowe
  • cukier puder

Najlepiej by składniki były w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. Banany obrać, zmiksować blenderem na puree razem z żółtkami i ekstraktem z wanilii. Czekoladę roztopić z masłem i wymieszać z puree bananowym. Osobno ubić białka razem z cukrem na sztywną pianę. Połączyć mleko z maślanką, puree bananowo-czekoladowym oraz suchymi składnikami. Na koniec wmieszać ubitą pianę z białek. Rozgrzaną gofrownicę opcjonalnie posmarować odrobiną oleju roślinnego za pomocą pędzelka. Nakładać porcje ciasta i piec aż gofry będą chrupkie oraz gdy łatwo będą odchodziły od gofrownicy. Gofrownicę wystarczy smarować odrobiną oleju co 3-4 porcje gofrów.

DODATKI. Sos karmelowy: W garnku o grubym dnie roztopić cukier z wodą, gotować na złotobrązowy karmel (karmelu nie należy mieszać, można okrężnymi ruchami poruszać garnkiem by całość równomiernie się topiła). W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Ostrożnie wlać kremówkę do karmelu – uwaga na gorącą parę! powoli wymieszać drewnianą łyżką aż oba składniki się połączą.
Karmel gotować na małym ogniu kilka minut aż nieco zgęstnieje. Ściągnąć z ognia i przestudzić. Bita śmietana: Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przechowywać w lodówce do momentu podania. Krem mascarpone: Połowę laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka za pomocą noża. Serek, śmietankę, cukier puder i ziarenka waniliowe ubić na sztywny krem, przechowywać w lodówce do momentu podania. Owoce: banany obrać i pokroić w plasterki, skropić ewentualnie sokiem z cytryny lub limonki by nie ściemniały. Moje propozycje: 1. bita śmietana + banany + sos karmelowy + wiórki czekoladowe; 2. krem mascarpone + owoce leśne; 3. cukier puder.

Buon Appetito! :)



czwartek, 30 maja 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/05/30 11:30:10
Piękne zdjęcia Viri, cudowne gofry! Jesteś niesamowicie uzdolnioną dziewczyną. Nie dość, że pysznie pieczesz i gotujesz to jeszcze te fotografie!:)
Co do gofrów, mnie kojarzą się z Zakopanem i z Sopotem :)
-
Gość: Natalia, *.play-internet.pl
2013/05/30 17:26:07
Mi też gofry kojarzą się z latem i słońcem. Ale te są wyjątkowe :) Wyglądają wyjątkowo apetycznie. Myślę, że takie to dopiero zrobiłyby furorę nad polskim morzem (i nie tylko)! Gratuluję talentu, cudnych wypieków i pięknego bloga, którego od jakiegoś czasu śledzę i podziwiam. Pozdrawiam!
-
2013/05/30 20:03:15
Dokładnie! Pierwsze gofry i mi kojarzą się z dzieciństwem i morzem ;) Nie wiem czy czasem Twoja propozycja nie jest jednak bardziej kusząca niż za dawnych lat góra bitej śmietany ;) PS zestawienie bita śmietana + banany + sos karmelowy + wiórki czekoladowe zdecydowanie wygrywa ;)
-
2013/05/31 09:57:43
Cóż za wspaniałości !!! :)
-
2013/05/31 10:16:33
Tak tak!! Gofry to Kołobrzeg, Mielno, Władysławowo... Podróż nad morze z Zamościa maluchem zapakowanym pod dach plus walizy na dachu :) Ale trafiłaś w moje wspomnienia :)
:*
-
2013/05/31 14:01:33
A mi gofry zawsze kojarzą się z ogromną ilością bitej śmietany, której nie lubię. Ale w tych się zakochałam :)
-
2013/05/31 15:07:01
Mnie też gofry się kojarzą z wakacjami, z Sopotem :) I do tego polewa advocatowa :) Mniam :) Wersja czekoladowa też mi się podoba :)
-
2013/05/31 16:01:38
haha, widzę, że większość osób ma takie skojarzenia (ja również się do nich zaliczam) ;) ale tak pięknych gofrów jak Twoje nigdzie się nie dostanie. Mistrzostwo!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/05/31 17:59:17
zbiłabyś fortunę nad morzem:-)
-
2013/05/31 20:03:55
Wspaniałe:)
-
2013/05/31 21:19:41
Mmmmmmmm-niam:)
-
2013/05/31 22:28:09
Przyznam szczerze, ze jak dla mnie to te gofry nad polskim morzem są zbyt wypasione ...ja lubię wersje podstawową, z cukrem pudrem po prostu:) .... ale takich kawowo - bananowych z sosem karmelowym sobie nie odmówię ....i choc moi chłopcy dziś zajadali gofry to pewnie kolejnych nie odmówią:)
-
2013/06/12 14:15:50
Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że aż chce się zjeść ten monitor !! :) Pozdrawiamy Gorąco :*
-
2013/06/16 10:25:02
Uwielbiam gofry!
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/30 21:42:14
Fotografie nasączone kolorami -tekst do czytania pobudza do wyobraźni-Każdy owoc wydaje się bardziej rzeczywisty -tak opisany jak Pani to czyni -Kolory uzdrawiają - chorych -warto więc czytać -przepisy na niezwykłych Blogach - i delektować się -smakiem -jeśli mamy okazję - konsumować owoce -w różnych deserach (dużych i małych )