Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Lody truskawkowo-waniliowe (Strawberry & Vanilla Popsicles)

 

Słodkie, nie tylko z wyglądu:) Lody na patyczkach na coraz cieplejszą pogodę, bo podobno w nadchodzący weekend słupki termometrów mają podskoczyć wysoko, więc to idealny deser by delikatnie się schłodzić.

Zawsze ciężko mi się zdecydować, które lody wybrać. Jest ich mnóstwo! Czekolada, orzech laskowy, mięta, caffè latte, owoce... No sami powiedzcie :) Dlatego lody przygotowałam w dwóch, ale klasycznych smakach - pięknie pachnącej wanilii oraz soczystej truskawki. Waniliowe na bazie niezawodnego crème pâtissière, jednak bez mąki ani masła a z jogurtem, by miał odpowiednio lżejszą konsystencję. Truskawkowe to po prostu zmrożony koktajl truskawkowy, również na jogurcie. Dla ciekawszego wyglądu część nakładałam w foremkach w zabawne esy-floresy, a część poziomami tak by osobno spróbować jednych i drugich.

Podobno te dwa smaki to jedne z częściej wybieranych, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. A ponieważ sezon na polskie truskawki tuż, tuż to tym bardziej polecam!

składniki na lody waniliowe:

  • 200ml mleka (lub śmietanki kremówki 30%)
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru (60g)
  • 1 laska wanilii
  • 200g jogurtu greckiego

składniki na część truskawkową:

  • 400g truskawek
  • 5 łyżek cukru (60g)*
  • 150g jogurtu greckiego

oraz:

  • foremka do lodów
  • drewniane patyczki


Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i obie części włożyć do garnka o grubym dnie. Wlać mleko i śmietankę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek (białka nie będą nam potrzebne). Żółtka utrzeć w miseczce z cukrem. Gorący mleczny płyn powoli wlewać do żółtek cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Masę z powrotem przelać do garnka i podgrzewać na malutkim ogniu, mieszając do zagotowania (uwaga by mieszanki nie przegrzać, jeśli pojawią się grudki krem można uratować przez przetarcie go przez sitko). Całość przelać do czystego naczynia, ostudzić i schłodzić zanurzając miskę w wodzie z kostkami lodu. Dodać jogurt i wymieszać ręczną trzepaczką lub za pomocą ręcznego blendera. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Gęste, ale nie całkowicie zmrożone waniliowe lody przełożyć do foremki, włożyć patyczki i zmrozić przed dodaniem lodów truskawkowo-jogurtowych. Foremkę do lodów można również napełniać dowolnie częścią truskawkową, truskawkowo-jogurtową i waniliową mrożąc lody na poszczególnych etapach by się nie wymieszały i pamiętając o włożeniu w międzyczasie patyczków.

Truskawki zmiksować z cukrem (można odłożyć 2-3 łyżki na tym etapie) i jogurtem. Następnie zmrozić w zamrażalniku mieszając co 30-40 minut by pozbyć się już w gotowych lodach kryształków lodu. Miękkie, zmrożone truskawkowe lody przełożyć do foremki na lody. Jeśli odłożyliście same zmiksowane truskawki, dopełnić nimi do końca foremkę.

Lody należy schłodzić minimum 4-6 godziny a najlepiej całą noc w zamrażarce. By wyciągnąć je z silikonowej foremki należy zanurzyć je przez 10-15 sekund w naczyniu z wrzącą wodą, po czym mocno pociągnąć za patyczek. Domowe lody są twardsze niż te ze sklepu, dlatego najlepiej wyciągnąć je na chwilę przed podaniem.

Buon Appetito!

*można dodać mniej jeśli owoce są słodkie.



 

 

środa, 15 maja 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Lody jogurtowe z agrestem i skórką cytrynową

    Lipiec to mój ulubiony owocowy miesiąc, bo codziennie mam fioletowe usta :) Pijemy koktajle z polskich borówek i co kilka dni piekę kolejne porcje jagodzianek!

  • Semifreddo z owocowym musem i bezami

    Prosty, śmietankowy deser z wanilią, owocowym truskawkowo-malinowym musem i bezami. Semifreddo najczęściej krojone jest w zgrabne prostokątne porcje, ale my wol

  • Lody bananowe

    Wczoraj ranoprzyszła pocztą paczka, a w paczce była książka, książka Michela Rouxa ‘ Jajka ’ . Trudno było się zdecydować jaki przepis (jest ich aż

Komentarze
2013/05/15 20:36:32
Połączenie idealne :)
-
2013/05/15 22:37:41
Jak tylko pojawią się te nasze truskawki postaram się zrobić.
-
2013/05/16 08:18:05
Przepisy na tym blogu są po prostu genialne :) Zdjęcia również :)
Pozdrawiam :)
-
2013/05/16 08:41:25
Ło, mniam :D
-
2013/05/17 20:45:29
Super! Odkąd trafiłam na Twój blog uzależniłam się od niego :) Pozdrawiam
-
2013/05/18 12:23:47
Już nie mogę się doczekać polskich truskawek na ryneczku;) Chętnie bym się poczęstowała taki lodem;)
-
2013/05/19 22:32:15
Wow, jakie zdjęcia! Pyszności na nich :)
-
Gość: Kropka, *.jjs.pl
2014/05/01 07:33:06
Mam pyyanie:gdzie można kupić takie foremki? Szukam już od jakiegpś czasu i chyba jestem ślepa bo nie mogę nigdzie znaleźć. Będę wdzieczna za odpowiedź, pozdrawiam ;)
-
2014/05/01 07:55:34
Kupiłam w TK Maxx :)
-
Gość: Kropka, *.jjs.pl
2014/05/01 10:22:19
Ooo, dzięki, to się będę rozglądać, może jeszcze trafię :)
-
2015/06/07 13:14:28
Cuda ;-) Też wczoraj robiłam lody waniliowo-truskawkowe, ale nieco inna formuła :)