Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pie Pops

Pie Pops! Były już Cake Pops (klik) i Cheesecake Pops (klik), teraz czas na kolejną wariację - zdecydowanie moją ulubioną. Zarówno z wyglądu - urocze wzorki i plecione kratki z kruchego ciasta to coś, co bardzo lubię - oraz w smaku: domowe owocowe konfitury, słodki czekoladowy krem albo masło orzechowe z kawałkami chrupiących orzeszków ziemnych i dżemem malinowym ♥, czyli prawdziwy hit który naprawdę miło mnie zaskoczył - dzięki Ameryko! :)
Pie Pops to po prostu aż mini tarty z nadzieniem. Nawet tym wytrawnym! Może być to także twarożek z wanilią, toffi z bakaliami, krem budyniowy oraz teoretycznie wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Ważne jest jednak by nie nałożyć zbyt dużej ilości, dokładnie zlepić brzegi (dociskając widelcem albo końcem patyczka) i zostawić otworek na parę, by ciasteczka równo się upiekły.

kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g masła, zimnego
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek zimnej wody
  • do posmarowania: żółtko + 2-3 łyżki śmietanki kremówki/mleka

ulubione dodatki:

  • owocowy dżem*
  • masło orzechowe
  • Nutella itd.

oraz:

  • patyczki (drewniane lub papierowe**)

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto***. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 15 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkować porcje ciasta (2-5mm). Wykrawać foremką kółka (o średnicy ~6,5cm), serca itp. - w ich części malutką foremką wyciąć serduszko lub gwiazdkę, a część pokroić radełkiem w cienkie paski, które następnie zapleść w kratkę. Na środku kółka położyć patyczek lekko go dociskając. Nałożyć wybrane nadzienie pozostawiając margines, brzegi smarować wodą lub żółtkiem wymieszanym ze śmietanką/mlekiem, przykrywać posmarowanym kółkiem z wyciętym serduszkiem lub zaplecioną kratką, docisnąć brzegi patyczkiem lub widelcem.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Blaszki z ciasteczkami schłodzić kilka minut przed pieczeniem (po schłodzeniu można posypywać je drobnym cukrem jeśli wybraliście mało słodkie nadzienie).
Piec ok. 15-25 minut (w zależności jak cienkie jest ciasto) w 170st.C aż delikatnie się zarumienią.

Przepis na ok. 30-35 ciasteczkowych lizaków.

Buon Appetito! :)

*najlepiej domowy - z samych owoców, cukru i soku z cytryny, dodatkowe zagęstniki mogą spowodować 'ucieczkę' nadzienia z ciastek ;)

**upewnijcie się, że patyczki nie są np. z plastiku.

***ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

Pomysł znaleziony w internecie. M.in. podpatrzone u Bakerelli.


środa, 08 maja 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/05/08 21:23:09
Viri są obłędne. Mówisz, że papierowe patyczki też dają radę?
-
2013/05/08 21:32:37
Kabuś dziękuję! I tak, ale tylko specjalny, bardzo wytrzymały papier :) ja mam takie: www.tortownia.pl/sklep,2424,277,Wilton,Patyczki_do_lizakow_152_cm.html
-
2013/05/08 21:32:50
Świetne, w sam raz na Dzień Dziecka :).
-
2013/05/08 21:57:10
Małe cudeńka! Piszę się na wersję z masłem orzechowym
-
2013/05/08 21:58:25
Pyszny pomysł :>
-
2013/05/08 23:28:22
i jak tu nie kochać USA..
jeśli znajdę w sobie nieodkryte jeszcze pokłady cierpliwości, na pewno spróbuję zrobić :)
-
Gość: , *.lesko.tke.pl
2013/05/09 07:27:17
Przecudowne viridianko!
-
2013/05/09 15:32:41
Urokliwe na maxa :D
-
2013/05/09 22:21:07
Viri są genialne :D i moje ulubione też będą - koniecznie upiekę
a ile zabawy z nimi będzie :) już się nie mogę doczekać wolnego weekendu
-
2013/05/09 22:56:13
Cudnie wyglądają :) Piękne zdjecia, jak zawsze i poproszę jednego popsa :)
-
2013/05/10 08:52:26
Zjawiskowe :)
Piękne zdjęcie :)
-
2013/05/10 11:24:38
Fantastyczne :)) chyba to moja ulubiona wariacja będzie.
-
2013/05/10 13:33:21
Wyglądają bardzo smacznie!Muszę wypróbować:)
-
2013/05/10 18:06:45
Passthefood ja nie kocham, ani trochę :D Ale kilka pomysłów mają fajnych, np jak to masło z dżemem albo.. cupcakes!

Dziękuję, fajnie że się Wam podobają. Przepis na ciasto może być dowolny, Wasz ulubiony. Polecam jedynie schładzać ciastka przed pieczeniem to będą wyglądały przepięknie :)
Pozdrowienia!
-
2013/05/13 14:40:11
pyszne i urocze maleństwa.
-
2013/05/14 17:38:34
Obledne, jeszcze te dwa kolory nadzien, serduszko i kratka wyjatkowo do siebie pasuja! Asia robisz neisamowite rzeczy, ale to juz wiesz ;-)
-
2013/05/14 21:05:19
Krateczka moja ulubiona z kruchego, ale koniecznie dokładnie zapleciona, a nie nałożona pasek na pasek;)
Dzięki Basia! :*
-
Gość: EchoTheDoll, *.adsl.inetia.pl
2013/05/15 20:19:10
a czy wiesz, czy te cuda na patyku wyjdą też jak się użyje patyczków bambusowych do szaszłyków? próbował ktoś?
-
2013/05/15 20:52:00
Myślę, że tak. Ewentualnie możesz patyczki poprzecinać na połowy, a ciasteczka piec o nieco mniejszej średnicy. Ale i takie jak moje, powinny się ładnie upiec a potem trzymać :)
-
2013/05/16 20:55:08
Świetnie wyglądają :)
-
Gość: EchoTheDoll, *.adsl.inetia.pl
2013/05/17 14:14:16
Serdecznie dziękuję!
-
2013/05/23 22:37:17
cudowne :) szczęka mi opadła!!