Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik waniliowo-czekoladowy z truskawkami

Jesteście gotowi na polskie truskawki? Nareszcie prawda? :) W ostatni weekend widziałam w Krakowie pierwsze krajowe i już wiem, że najpierw zjem je sauté, a potem na pewno nie zabraknie naszych ulubionych najprostszych i najpopularniejszych deserów - z odrobiną śmietanki oraz cukru pudru albo koktajli na kefirze. Bo prawda jest taka, że nie lubię truskawek pieczonych, choć aromat stopniowo podgrzewanych w piekarniku jest przecież tak cudowny, że trudno choć na chwilę wyjść z kuchni. I właśnie m.in. dlatego upiekłam sernik truskawkowy. Z połączenia dwóch, znanych Wam z bloga przepisów. Masa sernikowa jest bardzo kremowa, słodka dzięki białej czekoladzie i pięknie pachnąca wanilią. Dla kontrastu konfitura z czerwonych owoców jagodowych, głównie truskawek i do wyboru porzeczek lub malin (ewentualnie róży). Świetnie razem współgrają, a gotowy sernik wygląda nie tylko ślicznie, ale i pysznie smakuje. Polecam!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się morele, maliny albo mieszanka owoców leśnych.

składniki:

  • 500g truskawek*
  • 150g czerwonych porzeczek/malin (albo dwie duże łyżki konfitury różanej)
  • 2 łyżeczki cukru**
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g biszkoptów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 70g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 200g białej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej, płaskie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Najpierw przygotować na patelni konfiturę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 300-350g pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię razem z porzeczkami/malinami, cukrem i sokiem cytrynowym. Podgrzewać aż całość ładnie zgęstnieje - w połowie zmiksować za pomocą blendera by pozbyć się kawałków owoców. Gotową ostudzić.

Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać do zagotowania, zalać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolać roztopioną w śmietance czekoladę, potem dodawać po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając truskawkową konfiturą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe połówki truskawek. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Buon Appetito! :)

*lub dowolnych owoców, także mrożonych - polecam morele, maliny lub mieszankę owoców leśnych.

**ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości owoców. Należy również pamiętać, że sernik dzięki białej czekoladzie jest odpowiednio słodki, więc fajnie kontrastuje kwaśniejsza konfitura.

czwartek, 23 maja 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/23 21:05:17
Soczyście truskawkowo:) Tez myślę o serniku jako o pierwszym wypieku z truskawkami:)
-
2013/05/23 21:05:30
Viri sernik oczywiście rewelacja, ale mnie zaczyna zastanawiać ile Ty masz tych cudnych sukienek? We wszystkich kolorach tęczy? Jeszcze więcej? Przepiękne.
-
2013/05/23 21:09:25
przepięknie:)
-
2013/05/23 21:23:08
Ale piękny! a jaki kosz ładny, bielutki :P
-
2013/05/23 21:46:49
Kabuś nas jest trzy w domu + Tata i Kot ;) Jak wracam do domu to oczywiście od Taty i Kota ubrań nie wypożyczę ;) ale od Mamy już jak najbardziej, a trochę ich w szafie jest, więc widzicie nie tylko moją garderobę ;)

Dziękuję i pozdrowienia!
-
2013/05/23 21:48:18
Chociaż pardon! przy gruszkach gotowanych w białym winie mam fartuch na sobie, który tak naprawdę jest koszulą Taty ;) Także jeszcze tylko Kot mi nic nie wypożyczył..
-
2013/05/23 21:51:47
Przecudne zdjęcia, zapięte na ostatni guzik. Nawet sukienka pasuje :)
-
2013/05/23 21:52:34
Viri to przejrzyj garderobę kota, może coś ciekawego się znajdzie ;)
-
2013/05/23 22:54:08
Piękny sernik, bardzo pysznie wygląda. Śliczne zdjęcia, a najpiękniejsza to sukienka! :)
-
2013/05/24 04:54:51
Piekny ten sernik!:) Musi byc smaczny nieslychanie:) Zdjecia masz powalajace po prostu!!!!:)
-
2013/05/24 06:39:16
W Opolu też są. Drogie, niestety, ale garstkę na sernik (taki!) można kupić :D
-
2013/05/24 08:46:06
Jak zawsze wszystko piękne :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/05/24 12:33:37
joł joł ale truskawkowo i wiosennie się zrobiło, pięknie wyszły te truskawki w serniku szkoda tylko,że nie widać też środeczka. Viri co to jest "cup shortening" może wiesz?
-
2013/05/24 12:36:22
Wspaniały. I ta piękna czerwona sukienka :)
-
2013/05/24 16:39:53
Kabuś chyba się nie wcisnę :(

Edit widać trochę na pierwszym zdjęciu :) A wygląda bardzo podobnie w środku jak ten, tylko kolor konfitury inny.
'Cup shortening' mówisz. 'Cup' to miarka/szklanka do odmierzania, a 'shortening' to tłuszcz do pieczenia, taki biały. W Stanach popularny jest Crisco w niebieskim opakowaniu (może widziałaś na filmach, bo to tam mega popularne jest, a jak nie to wygoogluj sobie). Oni to chyba używają jako masło roślinne, czyli u nas byłaby to margaryna, jakaś kasia czy coś ;) Ja używam tylko prawdziwego masła, także nie znam się na roślinnych utwardzonych tłuszczach, ale podejrzewam że taki shortening jest tańszy no i nie barwi kremów, mas itp. Głowy za swój wywód jednak nie dam :)))

A sukienka jest z Solara jak coś ;))

Pozdrowienia!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/05/24 18:11:16
dzięki za informację, jeszcze a' propo to naszła mnie refleksja, ze takie oddawanie się rozkoszom podniebienia na łonie natury jest bardzo zmysłowym zjawiskiem:-)
-
2013/05/25 15:04:46
Sernik wyglada cudownie i na pewno tez tak smakuje:) Gratuluje wykonania:) pozdrawiam
-
2013/05/27 15:00:58
Wygląda cudnie Viri! Strasznie mam na taki ochotę!
-
2013/05/31 22:24:32
Choć sukienki widac tylko kawałek to zakochałam się w jej kroju ...właśnie takiego czegoś szukam na lipcowy ślub pzyjaciół i niestety nie mogę znaleźć:) .... a sernik musi smakować doskonale:) pozdrawiam
-
Gość: Jadeit, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/05 14:51:52
Upiekłam i jak wszystkie serniki tutaj jest meeega przepyszny! Czekam na kolejnego sernika :)
-
2013/06/05 15:15:34
Jadeit bardzo, bardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz!
Kolejny pewnie dopiero na wakacjach, bo na razie sesssja trwa..
Pozdrawiam ciepło!
-
2013/07/17 10:58:31
Na początek - bardzo lubię oglądać Twojego bloga. Zrobiłam dwa serniki z niego, ale ten drugi: waniliowo-truskawkowy lekko nie wyszedł, mimo że ściśle trzymałam się przepisu.:( Rozleciał się po wyjęcie z formy (wcześniej chłodziłam), a truskawki na wierzchu puściły sok i zabarwiły całą górę. Masz pomysł, czemu?:( Może za krótko się piekł
Pozdrawiam
-
2013/07/17 13:36:01
Najprawdopodobniej za krótko się piekł, upieczony powinien być wyraźnie ścięty na środku, ruszający się ale jak dobrze ścięta galaretka. Sernik piekłam na początku maja z mniej soczystych truskawek, Ty miałaś najprawdopodobniej bardziej soczyste i dlatego puściły więcej soku.
-
Gość: Dorota, *.ri.ri.cox.net
2013/07/20 01:47:25
DAwno nie bylam na twoim blogu, piekne zdjecia i ciekawe przepisy :)
-
2013/07/20 20:23:43
Zaglądaj częściej :) Dziękuję!