Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bezy Pavlovej z kremem winno-różanym i truskawkami

Znacie już je bardzo dobrze - jednak truskawkowa czerwień tak pięknie komponuje się ze śnieżnobiałymi bezami, że i w tym sezonie nie mogłabym ich nie upiec. Dla odmiany łączę je z różowym winem oraz odrobiną różanej wody w kremie, który dzięki ubitej śmietance jest nadal lekki i delikatny, jak w klasycznej Pavlovej. Najważniejsze w całym przygotowaniu jest to, by winny krem zmieszać z kremówką tuż przed podaniem, inaczej w lodówce straci na gęstości.
Do smaku wspaniale pasują truskawki, ale również maliny lub figi, dlatego wybór pozostawiam Wam. Polecam!

składniki na bezy:

  • 4 białka
  • 240g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • kilka kropli wody różanej

składniki na krem:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 125ml wina różanego lub różowego
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 125g serka mascarpone
  • kilka kropli wody różanej (do smaku)
  • odrobina różowego barwnika spożywczego*

oraz:

  • truskawki/maliny/figi
  • listki mięty/melisy

Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 150st.C. Dwie blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Ubijając na wolnych obrotach miksera do ubitej piany dodawać po łyżce cukier. Gdy się skończy zwiększyć obroty i ubić pianę na sztywno. Na koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i wodę różaną. Ubić jeszcze raz krótko do połączenia składników. Za pomocą łyżki na blaszkach rozsmarować bezy (9-10 sztuk), na środku uformować wgłębienie na krem i owoce. Włożyć blaszki do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100st.C - piec ok. 50-60 minut. Ostudzić w piekarniku, najlepiej zostawić je tak na całą noc, ale nie jest to konieczne.

Żółtka wymieszać z cukrem za pomocą ręcznej trzepaczki. Następnie ubijać w kąpieli wodnej (miskę stawiamy nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą) aż żółtka zbieleją i staną się puszyste, dolewamy wino i ubijamy tak długo aż krem zgęstnieje (by przyśpieszyć proces można jajeczno-winną masę podgrzewać w garnku o grubym dnie, należy jednak uważać by w kremie nie powstały grudki, jeśli powstanę krem przecieramy przez sitko). Krem przelać do czystej miseczki, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić i schłodzić w lodówce 2-3h. Krem winno-różany należy połączyć z ubitą śmietanką tuż przed podaniem, stojąc w lodówce starci na gęstości (ewentualnie możecie go także usztywnić niewielką ilością żelatyny). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać po trochę kremu winno-różanego i ubijać dalej by zgęstniał, na koniec dodać serek mascarpone, barwnik spożywczy i wodę różaną do smaku. Zmiksować na gęsty krem. ?

Owoce umyć. Osuszyć na durszlaku lub ręczniczku papierowym. Dowolnie pokroić. Ostudzone bezy dekorować tuż przed podaniem kremem, owocami i listkiem mięty lub melisy.

Buon Appetito! :)

*polecam dodać barwnik spożywczy (sztuczny lub naturalny, do Waszej decyzji), by krem ładniej się prezentował. Można również pominąć wodę różaną i dodać zmieloną na gładko konfiturę z róży, wpłynie to także pozytywniej na kolor.


 

 

środa, 05 czerwca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/06/05 19:43:18
Wyglądają niesamowicie!
-
2013/06/05 20:21:21
dasz wiarę, że jeszcze nie piekłam? w tym roku zamierzam nadrobić i to właśnie z truskawkami! póki co wszystkie truskawki przyniesione z przeznaczeniem "na ciasto" zjadamy prosto z durszlaka :-))
-
Gość: , *.olsztyn.vectranet.pl
2013/06/05 20:36:08
Pięęęęęękne.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/06/05 22:15:13
uwielbiam, robię podobne tylko z tylki.
A'propo jedzenia bezików filmik:-)
www.youtube.com/watch?v=9mWFodh6jio
-
2013/06/06 17:50:18
Kolorystycznie rzeczywiście wygląda to niesamowicie :) Niestety mój piekarnik jest anty-bezowy więc nie zaznam smaku tych pyszności :( Chętnie bym jedną podkradła :)
Pozdrawiam!
-
upl
2013/06/07 10:58:20
Piekne :)
-
2013/06/07 11:49:53
To jest po prostu piękne. Piękne!
Zjadłabym wszystkie i nie zostawiła nawet jednego okruszka, wiesz? :)
-
2013/06/07 16:36:18
Madziana z piekarnikami to różnie niestety. Ja nasz lubię, ale ostatnio piekłam muffiny u Siostry i tak jak mój rumieni je praktycznie od samego początku i ok. 16-18 minut wystarcza do suchego patyczka to u Sis piekłam przeszło 25, a bledziochy były nadal okrutne ;) Ona znów taki bezowy ten piekarnik ma. Może sąsiadka użyczy Ci piekarnika? ;)

Upl dzięki!

Polka dziękuję! Taa, lato idzie ;) Trzeba o sylwetkę dbać :D

Pozdrowienia dla Wszystkich! :)
-
2013/06/07 16:37:06
Myniu i dobrze, jeszcze ciast napieczesz :)
-
2013/06/08 00:30:14
Ależ piękne zdjęcia! :) Cudowne te bezy .
-
2013/06/09 10:56:38
Cześć, bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award: wegeprzepis.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog-Award.html ;)
-
2013/06/23 21:29:14
Jejku jejku, nie mogę tu wchodzić wieczorem, bo od Twoich zdjęć zawsze mam gastrofazę <3
-
2013/07/03 21:42:17
Kochana ja nie powinnam do Ciebie zagladać, bo później siedzę i wgapiam się w zdjęcia przez 3 dni:) ,,,,cudowne te bezy:) mi takie białe nigdy nie chcą wyjść:)
-
Gość: Czarownik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/15 21:25:14

Ale bym się śmiał(a)- gdyby -niektórym spełniały się marzenia-
nawet milion razy cudowniejsze-od tych -
o których oni marzą sami-same-