Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Galaretki truskawkowo-malinowe w cukrze

Jedno z milszych cukierkowych smaków dzieciństwa? Kolorowe galaretki! Słodkie i pysznie owocowe. Czasami ozdobione drobnym cukrem, innym razem mleczną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Proste i szybkie do przygotowania, a zapakowane w barwne papierki mogą stać się fajnym prezentem dla Przyjaciela.
Galaretki możecie zrobić prawie z każdych owoców (oczywiście z pominięciem świeżego ananasa i kiwi), ja wybrałam truskawki i maliny. Należy tylko pamiętać, że te bogate w pesteczki (maliny, jeżyny, porzeczki) warto przetrzeć przez sito. Cukier także najlepiej jest dodawać sugerując się słodkością owoców, a dzięki temu że owocowego puree nie podgrzewacie - gotowe galaretki zachowują swój świeży, soczysty smak i wszystkie witaminy. Polecam :)

składniki:

  • 650g truskawek
  • 400g malin
  • 150-200g cukru
  • 250ml wody
  • 50g żelatyny (5 łyżek)
  • sok z 1/2 cytryny

Owoce umyć, osuszyć na papierowym ręczniczku. Truskawki odszypułkować. Zmiksować w blenderze i przelać do dużego naczynia, osobno zmiksować maliny i przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Malinowe puree wymieszać z truskawkowym i sokiem z cytryny.

Żelatynę namoczyć w 100ml wody (na czas podgrzewania wody z cukrem). Pozostałe 150ml wody podgrzać  z cukrem do zagotowania i aż cukier się rozpuści. Garnek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Następnie powoli wlewać do owoców i cały czas mieszać (całość można jeszcze raz zblenderować jeśli powstaną grudki). Foremkę 20x30cm wyłożyć folią spożywczą, przelać galaretkę i wstawić do lodówki aż stężeje. Kroić w prostokąty lub dowolnie. Podawać z miseczką cukru drobnego albo roztopioną czekoladą, wiórkami kokosowymi itp.

Przepis na ok. 100 galaretek wielkości ptasiego mleczka.

Buon Appetito! :)

 

 

środa, 12 czerwca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/06/12 21:13:52
Domowe galaretki to świetny pomysł!
-
2013/06/12 21:22:41
Viri, Ty wiesz jak mnie zauroczyc ;-)) galaretki to smak mojego dziecinstwa... piekne!!
-
2013/06/12 21:23:46
Viri cudne. Ja nie jestem wielką fanką galaretek, to znaczy mogę bez nich żyć, ale myślę, że takie domowe zjadłabym z miłą chęcią.
-
2013/06/12 21:30:46
Już zimą planowałam, że na pewno takie galaretki wykonam. Dzięki za przypomnienie! Wyglądają pięknie :)
-
2013/06/12 23:17:43
Smak dzieciństwa. Ja lubiłam zawsze żółte i czerwone.
Pozdrawiam
P.S.:Ale najbardziej galaretki w czekoladzie.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/06/12 23:29:15
Genialne!!!!! nigdy takich jadłam. Naczynia są przepiękne, a czerwony druszlaczek mnie urzekł:-)
A wiesz może jak się robi lookum, galaretki tureckie, przepadam za nimi:-)
-
2013/06/12 23:42:34
Ach Viri, jakie one są urocze! Piękne galaretki i cudowne zdjęcia. Jesteś mistrzynią!:)
-
2013/06/13 00:12:56
och! cuda!
-
2013/06/13 00:23:13
Jeśli robiłabym takie galaretki dla przyjaciela, to jedno jest pewne ... przyjaciel by ich nawet nie powąchał. Nie miałby szansy :)
-
2013/06/13 03:49:32
Pieknie wygladaja!:) Swietny pomysl na prezent:)
-
2013/06/13 07:56:01
Ja też pamiętam ten smak - genialne :-) Koniecznie muszę zrobić!
-
2013/06/13 08:02:14
Zapomniałaś o (R) :D
Śliczne galarecioszki!
-
2013/06/13 08:43:41
Wspaniałe, będą dziś w moich myślach i planach :)
-
2013/06/13 08:59:39
Jaki cudny kolor :))
-
2013/06/13 10:35:40
Moja córeczka się zachwyciła,jesteś moją inspiracja kulinarną,pozdrawiam.
-
2013/06/13 14:03:55
jak zawsze pięknie :)

można wiedzieć skąd te śliczne kolorowe naczynka ? :)
-
2013/06/13 15:03:33
Edit nie wiem :) ale jak wpiszesz w googlach to na pewno znajdziesz ;)

Majanka :*

Pinkejku nie bardzo wiem o czym do mnie mówisz :D powinnam napisać galaletki? ;)

Ladylaura bardzo mi miło! :)

MagiczeWypieki można ;) ze sklepów ScandiConcept (miseczka) i ScandiLoft (kubek). To naczynia z Bloomingville.

Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze i pozdrawiam bardzo ciepło!
-
2013/06/13 23:06:45
Pięknie zdjęcia;) Galaretki pewnie dużo smaczniejsze niż te sklepowe i na pewno z większą ilością owoców;)
-
Gość: alutka, *.internetia.net.pl
2013/06/14 00:38:57
Viri, a mogę spytać, jakie jest Twoje zdanie... jako przyszłej pani doktor :) :) jeśli chodzi o osładzanie sobie życia? :) Ludzie z coraz większą świadomością się żywią, m.in. używają coraz mniej cukru. Sama nie popieram tej "mody" i też stoję murem za wszystkimi "normalnymi" wspanialysmi przepisami, jak Twoje. Ale co myślisz na przykład o odmawianiu sobie cukru i zastępowaniu go stewią (o syntetycznych słodzikach nawet nie wspominajmy...!!) ? Albo o wyrzekaniu sie "bialej" mąki i wszystkiego innego zwanego pustą kalorią? :)
-
2013/06/15 20:49:00
Alutka na to pytanie mógłby z pewnością odpowiedzieć dokładniej dietetyk, ja mogę wyrazić zdanie tylko jako ja-ja (niekoniecznie powołując się na 'moją lekarską przyszłość', bo kompetencji i wiedzy do tego nie mam ;) ).
Tak na marginesie to podejrzewam, że połowa lekarzy nie wie co to stewia jest :D Może diabetolodzy się tym bardziej interesują. Ogólnie rzecz ujmując uważam, że wszystko jest dla ludzi :) Wolę pacjenta zdrowo się odżywiającego, podmieniającego białą mąkę na razową, cukier biały - trzcinowym lub miodem, ew. jak piszesz stewią i zmniejszającego dotychczasową 'szczyptę' soli lub używającego tych produktów w kuchni, ale w ograniczonej ilości niż takiego, którego dieta jest w kolorach białym, żółtym i brązowym. Dla mnie nie ma w tym nic złego jak ktoś zastąpi lub ograniczy produkty typu 'pusta kaloria' byleby robił to z rozsądkiem i wiedzą.
-
2013/06/16 10:24:30
Wyglądają smakowicie!
-
2013/06/17 21:51:51
Jezu jaki kolor!!!! Obawiam się, że byłabym w stanie zjeść co najmniej sztuk trzydzieści za jednym razem :)))))) Jak sobie patrzę co za cuda tworzysz, to zazdroszczę talentu i że Ci się chce :)
Całus Mała :*
-
2013/06/17 23:54:28
Przepiekny blog i przepiekne zdjecia :) Dopiero weszlam na Twojego bloga i juz sie zakochalam
Pozdrawiam cieplo
Agaa
-
2013/06/19 13:37:37
Aga pysznościowe jak to owocowe galaretki :)

Polka aaa tam takie gadanie :D Chcieć to się chce, byleby czas zawsze był! A odskocznię tego typu mieć muszę ;)

Duzosole bardzo się cieszę i zapraszam jak najczęściej!

Pozdrawiam!
-
2013/06/19 13:54:28
Ale mi narobiłaś apetytu tymi galaretkami, jak tylko będzie okazja na pewno je przyrządze :) Pozdrawiam :)
-
2013/06/20 14:16:27
Twoje zdjęcia są cudne! Potrawy też, ale fotki to pierwsze wrażenie tego co wyprawiasz w kuchni :) Masz talent Kobieto!!!!!!
-
2013/06/20 15:54:52
Bardzo mi miło, dziękuję :))
-
2013/06/25 00:47:42
muszę zrobić :) idealny przepis! idealny! wyglądają bajecznie!
-
Gość: Agata, *.icpnet.pl
2013/06/25 07:37:52
Jeśli istnieje coś takiego jak przestylizowanie zdjęcia z jedzeniem, to niewątpliwie mamy tu z tym do czynienia. Dlaczego aż tak dużo elementów? :C Przecież masz czas żeby pokazać wszystkie swoje gadżety. Szkoda, bo galaretki super :c
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/06/25 12:53:51
Chyba nie ma tu czegoś takiego jak przestylizowanie, bynajmniej ja tu czegoś takiego nie widzę. Wielość elementów jest normalna w kuchni czy na stole. Kompozycje są bardzo dobre i wcale nie muszą być uproszczone.
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/26 13:10:56
JAk długo mozna je przechowywać? Choc pewnie znikaja w mig ;) Sliczne zdjecia
Pozdrowienia z zachmurzonych Gorlic:)
-
2013/06/26 14:12:04
Anna do kilku dni i koniecznie w chłodzie. Ozdabiać tylko tuż przed podaniem, a najlepiej jak napisałam we wpisie - osobno z miseczką cukru, bo ten bardzo szybko się topi na galaretkach.
Ojej cieszę się bardzo, że Miejscowi mnie czytają :)) Ja od poniedziałkowego wieczoru jestem w Grl i w większosci stąd będą nadawać przez najbliższe 3 miesiące :)) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/27 09:34:59
Tak, tak czytają i podziwiaja twoje zdolności i umiejetności :) natrafiłam jakis czas temu na twojego bloga i zakochałam się- przepisy fajne , zdjecia cudne. Masz talent do tego!
ja tez lubie gotowac i piec, ale do twojego poziomu mi daleko, choc i lat ciut więcej:)
no nic- udanego wypoczynku życzę , może zatem gdzieś koło siebie przemkniemy w G-cach.
-
2013/07/03 21:53:39
Po prostu obłędne:)
-
2014/01/12 12:25:05
Do zrobienia!
-
Gość: , 195.95.164.*
2015/05/28 11:12:17
Witam, mam pytanie czy można zrobić galaretki z truskawek zamrożonych. Pozdrawiam Kasia
-
2015/05/29 08:14:58
Powinno być ok:-)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/31 12:17:11
Słodycz uwodzi serce i oczy - chociaż - ja wolał bym przekazać ją innym - fotografia prześliczna - urokliwa- rzeczywistość -przypomina samym spojrzeniem -słodycz dla mnie w minimalnych ilościach - ale inni niech się nią delektują -z całego serca życzę -Smacznego -!!!