Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki ze śmietaną, bezami i malinami

Nieskomplikowana kompozycja składników, łatwe i szybkie do przygotowania, pyszny smak. To maślana babeczka z owocami oraz kremem z gęstej śmietany, malinowego puree i chrupkich bez. Przepis koniecznie do wykorzystania tego lata!

składniki na ciasto:

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125ml mleka
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany 18% albo greckiego jogurtu
  • ok. 140g malin (po 3-4 sztuki do każdej babeczki)

składniki na krem:

  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka bez
  • maliny

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem, miodem i wanilią na jasny, puszysty krem. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie dodać połowę sypkich składników i połowę mleka oraz gęstą śmietanę, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek, do każdej muffinki powciskać po 3-4 maliny. Piec w 175st.C przez 15-20 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem: ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem, dodać śmietanę 18% i jeszcze raz ubić na sztywno. Dodać garść rozgniecionych widelcem malin, tuż przed podaniem kilka pokruszonych bez i przemieszać kilka razy, niedokładnie. Babeczki ozdobić kremem.

Buon Appetito! :)

przepis zainspirowany Donną Hay

 

czwartek, 18 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2013/07/18 20:15:02
Na pewno są przepyszne, ale przy ostatnim zdjęciu opadła mi szczęka. Ten sypiący się cukier puder - obłędne!
-
2013/07/18 20:20:35
To pokruszona beza :) Dziękuję!
-
2013/07/18 22:48:41
Właśnie, i ja zwróciłam uwagę na tę sypiącą się bezę. Świetny pomysł:)
-
Gość: , *.net.stream.pl
2013/07/18 23:23:54
No własnie miałam pytać, gdzie te bezy :)
-
2013/07/18 23:58:15
Świetne jak zwykle. Viri kończ szybko tę medycynę i zakładaj cukiernię.
-
2013/07/19 08:55:18
NIEBO W GĘBIE :)

Ah ta beza.... :)
-
2013/07/19 22:10:57
Przepiękne zdjęcia, cudowne babeczki.
Ostatnie zdjęcie - mega!
-
Gość: Gość, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/20 11:14:09
A tort Sachera robiłaś kiedyś?
-
2013/07/20 15:13:44
To taki malinowy Ethon Mess na babeczkach..
świetny pomysł
Pozdr
zycieikuchnia.blogspot.com/
-
2013/07/20 20:23:05
Gość kiedyś robiłam, ale bloga jeszcze wtedy nie miałam :) Na Cioccolato Gatto przepisu nie ma. A chcesz go u mnie zobaczyć?
-
2013/07/22 10:24:54
Cudowne :)
-
2013/07/22 22:21:57
Ostatnie zdjęcie powaliło mnie na kolana, świetne jest;)
-
2013/09/02 17:10:36
Góra babeczek kojarzy mi się z eton mess, za którym nie przepadam .... ale same babeczki trafiają w mój gust w 100%:)
-
Gość: Niewidzialny, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/12 16:20:39
Takie widoki są niepowtarzalne-Napatrzeć się -
Potęguje się apetyt-Oczywiście tych '
łakomczuchów-Tych których oczy
powiększają się ogromnie widząc
ciastko - za szybką komputera-