Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z konfiturą

Ciasto do upieczenia z każdą konfiturą - z wykorzystaniem dowolnych sezonowych i lokalnych owoców. Wybrałam wiśniowo-czereśniową podkręconą domowym likierem, która od roku jest u nas absolutnym hitem. A ponieważ od dawna miałam ochotę na najprostsze drożdżowe - mięciutkie, pachnące i słodkie - to stała się idealną towarzyszką dla mojego ciasta. Polecam!

składniki na zaczyn:

  • 25g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

składniki na ciasto:

  • 550g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 50ml miodu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • zaczyn
  • kilka łyżek mleka

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

dodatkowo:

  • duży słoik dowolnej konfitury owocowej
  • lukier

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 10-20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski miksera. Dodać jogurt, olej, miód, jajko i zaczyn. Zagnieść ok. 10 minut dolewając mleko - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto krótko zagnieść, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na duży prostokąt, następnie podzielić na dwa wąskie prostokąty. Na obu rozsmarować konfiturę pozostawiając z jednej dłuższej strony ok. 2-3cm brzeg bez konfitury. Wolny margines posmarować wodą. Oba prostokąty zwijamy jak roladę. Wałki zawinąć wokół siebie i przełożyć do keksówki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Ciasto odstawiawić przykryte szmateczką w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem delikatnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub kremową śmietanką. Pieczemy w 180st.C przez ok. 25-30 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Ciasto polukrować.

Buon Appetito! :)

środa, 24 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2013/07/24 21:04:35
przeurocze zdjęcia! Chyba sobie jutro taką zrobię :D
-
2013/07/25 00:00:34
Weekend spędzę na wsi. To ciasto będzie doskonale pasowało do sobotniej, popołudniowej kawy w owocowym sadzie ;)
-
2013/07/25 07:15:25
Ależ kusząca letnia propozycja!
-
2013/07/25 08:26:39
Pyszności z rana *.*
Pozdrowienia ciepłe ślę!
-
2013/07/25 13:42:09
Cudownie wygląda :)
-
2013/07/25 22:15:17
Doskonałe zdjęcia. Doskonałe ciasto.
:)
-
2013/07/26 13:31:14
Dziękuję ! :)
Polecam i dajcie znać jak smakuje.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/26 19:42:43
bardzo sympatyczna drożdżówka, a konfitury z likierem muszą super smakować. W Austrii robią takie płaskie pączki z konfiturą morelową z rumem. Uwielbiałam ten smak:-)
-
2013/07/27 12:40:09
Coś podobnego do cioccolatogatto.blox.pl/2011/02/Paczki-wiedenskie.html? Uwielbiam konfiturę morelową w pączkach, mniam!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/27 15:26:24
tamte pączki były coś jak Twoje brioszki takie płaskie z dziurą na wierzchu i do upieczonego pączka dawało się full tej konfitury, sypało się cukrem pudrem i podawało na ciepło. Potem się je zamrażało i podawało z mikrofali, smakowały jak świeże. Sama je piekłam jak pracowałam w schronisku w alpach, ale to już tak dawno, że nie pamiętam. Jedyna rzecz, która mi tam smakowała. A konfiturę z rumem podjadałam samą z wiaderka taka była pyszna:-)
-
2013/07/27 15:57:18
O rany! to brzmi pysznie! Nie masz mimo wszystko gdzieś zapisanego przepisu albo może jakieś szczególiki odkurzone z pamięci? ;)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/27 16:37:00
myślę, że to normalne ciasto pączkowe. Pewno jak urośnie robi się wgniecenie łyżką i na pełny olej wrzuca. Zdaje mi się też, że jak na olej wrzucisz to jakoś ta dziura sama się robi taka fajna. Wolę takie pączki od tych kulek, bo mniej ciasta i chyba smaczniejsze. A rum z morelami wypróbować można i do innych rzeczy. Polecam!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/27 18:20:35
acha, przypomniało mi się,ze jednak rozmrożone dawaliśmy do piekarnika, może do mikrofali tylko do podgrzania. Kurcze chyba tak, myślę że najpierw smażone na oleju, a potem mrożone. Nie jestem już pewna:-) W sumie to nie istotne chyba, że się ma piec taki, w którym się pali codziennie to wtedy można se piec do woli:-)
-
2013/07/27 21:07:13
Oki dziękuję za wskazówki :) Bardzo fajnie to wszystko brzmi, może kiedyś wypróbuję :)
-
2013/07/29 11:29:21
cudowne :) jako fanka ciasta drożdżowego pochłaniam je oczami! ;) pozdrawiam!
-
2013/07/29 19:11:28
Bardzo lubię takie drożdżowe - zgłodniałam patrząc na Twoje zdjęcia ! :)
-
2013/09/02 17:18:23
Kochana, ales mi narobiła ochoty naczereśnie:). W tym roku zjadłam ich naprawde dużo, ale czereśni nigdy dość:) podobnie jak dobrego drożdżowego:)