Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki a'la szarlotka

Stoiska na targu wypełnione po brzegi borówkami, malinami, porzeczkami i wiśniami. Tuż obok polskie jabłka - moje ulubione i kwaśne papierówki. Są też owoce morwy, o których słyszałam już nie raz, ale próbuję po raz pierwszy. Podobno zalecane dla diabetyków - nowość, ciekawostka, poczęstowane kupujemy po pół kubka. Idziemy dalej, tu pomidory, tam pachnące obwarzanki i kolejny kwiat do ogrodu. Lubię wtorki. A w domu kuchnia od rana pachnie domową konfiturą z wiśni, ciastem drożdżowym i duszonymi jabłkami. Ich część dodaję do muffinek - przepysznych, wilgotnych, delikatnie cynamonowych i z chrupiącą kruszonką. Bardzo polecam!

składniki (12 muffinek):

  • 220g duszonych jabłek*
  • 155g mąki pszennej
  • 60g mielonych orzechów
  • 60g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 120ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 małe jabłka, wydrążone i pokrojone na cieniutkie plasterki

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

*Aby przygotować duszone jabłka w garnku mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę wody oraz 1 łyżkę cukru. Jabłka obrać i wydrążyć, następnie pokroić w małą kostkę i od razu wymieszać w garnku z cytryną, wodą i cukrem by nie ściemniały. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać tylko kilka minut aż jabłka zmiękną, ale rozpadnie się tylko ich niewielka część tworząc sos. Przed dodaniem do muffinek należy przestudzić je do temperatury pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajko i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać duszone jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po 3-4 plasterki jabłek. Posypać kruszonką i piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

wtorek, 23 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Muffiny orkiszowe z owsianką i jeżynami

    Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płat

  • Muffiny daktylowe z orzechową kruszonką

    Zanim przejdę do truskawek na blogu (które nota bene wykorzystuję już w kuchni od kilku dni) zaproponuję Wam fantastyczne muffinki. O nieco zimowym smaku, ale t

  • Muffiny z białą czekoladą i malinami

    M uffinki z białą czekoladą i malinami. Mięciutkie, bardzo smaczne. Od siebie dodałam odrobinę kruszonki. Składniki na 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g mąki

Komentarze
2013/07/23 20:12:17
Papierówki są świetne do ciast, marzą mi się muffinki z jabłkami i orzechami... A morwa jaki miała kolor, bo ja widziałm prawie czarną, to znaczy jeszcze czerwoną :) Słyszałam również o białej.
-
2013/07/23 20:14:18
Morwa była taka jak jeżyny i biała. Ciemna jeszcze ujdzie, ale biała za słodka ;)
-
2013/07/23 20:22:29
Morwy jadłam jako dziecko ale niedawno miałam okazję spróbować znowu i co dziwne ... nie smakowały mi:)
-
2013/07/23 20:55:09
Niedawno odkryłam drzewa morwy podczas spaceru brzegiem Wisłoka, mają nie tylko piękne owoce, ale i liście...
-
2013/07/23 22:21:00
Takie trochę jesienne klimaty.. ale po prostu urocze :)
A morwy znam doskonale.. mam nawet z 1,5kg w lodówce ;) Mega słodkie i nie wiadomo co z tym zrobić, ale jakiś tam swój urok mają :)
-
2013/07/24 08:15:47
choć jabłka i cynamon kojarzą się raczej jesiennie, to dla mnie zestaw smakowy całoroczny :)
-
2013/07/24 09:05:19
Jabłka można podmienić na brzoskwinie i już macie letni smak ;) Chociaż dla mnie jabłka to całoroczny smak.
-
2013/07/24 09:38:21
Muszę powiedzieć, że zdjęcia na tym blogu są po prostu genialne! Gratuluje talentu i pomysłu :)

P.S. Wypieki również :)
-
2013/07/24 10:21:53
Te zdjęcia są mistrzowskie, przepisy również ! :) Najlepszy blog !! Uwielbiamy Go :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/07/24 11:35:27
ojj ale wyglądają smakowicie!:D
-
2013/07/24 12:22:31
Wspaniałe ,można zabrać ze sobą tam gdzie słońce i plaża....pozdrawiam.
-
Gość: Aisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/24 16:11:58
Cudne zdjęcia. :)

-
2013/07/24 17:36:28
Ach,ależ zdjęcia cudowne! Viri, nieziemska jesteś!:)
Podobają mi się te muffinki, a jabłuszka wyglądają na pyszne i soczyste.
Pozdrawiam:)
-
2013/07/24 20:20:26
Dziękuję Wam ślicznie Kochani! Bardzo mi miło, ze się tak podoba :)))
-
2013/09/02 17:15:08
Czekoladko, a czy myślisz, e takie tarte jabłka ze słoika będą się nadawać? Czy wówczas należy zwiększyć ilośc mleka np? Pytam, bo niewiem jak bardzo sok rozrzedza ciasto, a miałabym wielką ochotę na te muffinki:)
-
2013/09/02 18:58:22
Może być tak, że będziesz musiała zmniejszyć ilość mleka :) Wiesz na pewno jak wygląda konsystencja ciasta na muffinki, więc podratujesz ciasto dolewając lub ujmując ilość płynu, odstaw sobie część mleka w kubeczku a potem je dodasz lub nie.
Polecam w tym przepisie duszone jabłka, głównie dlatego by wyczuwalne były ich większe kawałeczki, ale takie tarte powinny być ok.
-
Gość: amelidia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/06 13:34:22
Zrobiłam szarlotki we ale bez cukru i miodu a zamiast tego dałam 1 banana, a mąki użyłam owsianej i ryżowej i też wyszły wspaniałe. Dziękuję za przepis.
-
2017/04/06 14:01:39
Uwielbiam muffinki za to, że szybko się je robi i można dać do szkoły na drugie śniadanie. Ale ile można tę mąkę z jajkiem i mlekiem;) A ten przepis jest ekstra!