Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki z malinami, makiem i skórką cytrynową

Zanim się rozpędzę wakacyjnie (trzy miesiące zobowiązują), zbieram siły, snuję plany, szukam i wykorzystuję pierwsze pomysły... To wszystko za chwilę zobaczycie i Wy, a w międzyczasie zapraszam na przepyszne rogaliki. W jednym z moich ulubionych połączeń smakowych: ze skórką cytrynową, makiem i malinami. Spróbujcie, a polubicie je tak mocno jak my!

składniki na zaczyn:

  • 20g drożdży świeżych
  • 75ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki maki

składniki na ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 25g maku
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1-2 cytryn, drobno posiekana
  • 100g miękkiego masła
  • 100g jogurtu greckiego
  • ok. 50ml mleka
  • 1 jajko, duże

oraz:

  • 250-300g malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • lukier (z cukru pudru i soku cytrynowego)


 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku przygotować zaczyn: w garnuszku pokruszyć drożdże, dodać mąkę i cukier, całość rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski. Wymieszać z makiem. Dodać w cząstkach miękkie masło. Ugnieść na drobną kruszonkę opuszkami palców. Dodać skórkę z cytryny, zaczyn, jogurt i jajko. Zagnieść 10-15 minut - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne – w czasie zagniatania należy dolewać ciepłe mleko. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Maliny delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.


Stolnicę oprószyć mąką, porcje ciasta wałkować cieniutko na okrąg koła średnicy ok. 30cm. Kroić nożem na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 2 lub 3 równe trójkąty. Na szerszej krawędzi układać maliny i następnie każdy trójkąt ciasta rolować - od szerszej krawędzi do ostrego czubka. Formować kształt rogalika i układać w odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 30 min do ponownego podrośnięcia ciasta. Żółtko jajka wymieszać ze śmietanką lub mlekiem i za pomocą pędzelka smarować rogaliki. Piec w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 15 min. aż rogaliki się ładnie zarumienią. Ostudzić.

Przepis na 3 blaszki średnio-małych rogalików.

Buon Appetito! :)

poniedziałek, 01 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2013/07/01 21:15:45
Asiu, prześliczne rogaliczki, cudowne nadzienie no i zdjęcia i sukienka! :)
Pozdrawiam , miłych wakacji życzę :)
-
2013/07/01 21:25:27
Wyglądają tak wspaniale, że z pewnością zagoszczą na naszym stole. Jak zwykle czarujesz cuda!:)
-
2013/07/01 21:26:03
ojej jakie śliczne piegowate rogaliki , cudo Asiu*
-
2013/07/01 21:43:08
U mnie też malinki królują dzisiaj :> Rogaliki pięknie i pysznie się prezentują :)
-
2013/07/01 22:13:23
Chyba nie dałoby się ich nie polubić :P
-
2013/07/02 06:46:07
Jestem oczarowana tymi zdjęciami, naprawdę:)
-
2013/07/02 07:30:40
Śliczne i bardzo smakowite!
-
2013/07/02 10:17:57
Baaaaaaardzo piękne, przyjeżdżam :)
-
2013/07/02 10:40:24
coż można powiedzieć... piękne po prostu...
-
2013/07/02 10:46:27
Cudowne zdjęcia,cudowne rogaliki,uwielbiam do Ciebie zaglądać,miłego dnia.
-
2013/07/02 19:00:09
Wierzę że to pyszne połączenie;) ostatnio robiłam w podobnym smaku muffinki;)
-
2013/07/03 16:25:07
Ojej jakie podajesz tu pyszności ! Dwa moje ulubione skladniki- mak i maliny. Musi być pyszne !
-
2013/07/03 21:56:05
Wspaniały pomysł z tym makiem w cieście .... zjadłabym takiego rogalika:) pozdrawiam
-
2013/07/06 15:17:20
Mniam, podziel się :D Może sama się skuszę i zrobię ; )
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2013/07/13 23:01:34
czy z wisniami beda rownie dobre? mzna uzyc mrozonych wisni? jesli tak to trzeba je odsaczyc?
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/13 23:10:39
Maliny z ciastem drożdżowym robię zwijane jak calzone, to moje ulubione ciasto drożdżowe. Twoje rogaliczki za to baaardzo subtelne i zapewne dużo więcej pracy. Gratuluję, są piękne!
-
2013/07/14 11:40:37
Ewa myślę, że z każdym owocami będą dobre. Można, ale wcześniej rozmroź je na sitku albo ręczniku papierowym jak wolisz.