Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z borówkami

Czy wspominałam już, że uwielbiam polskie borówki? ;) To dobrze, bo tydzień rozpoczynam po raz kolejny właśnie z nimi i dzisiaj następna propozycja - sernik w prześlicznym delikatnie fioletowym odcieniu, kremowy i pysznie owocowy. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z borówek oraz konfiturę, a wierzch o najlepszy dodatek w sezonie w postaci śmietany i borówek. Sernik możecie upiec także w kolorze malinowym. Bardzo polecam!

składniki na spód:

  • 125g ciasteczek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu)
  • 2 łyżki masła

składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 220g cukru
  • 300g śmietany gęstej 18%
  • 5 jajek
  • 150g + 50g purée z borówek*
  • 2 łyżki śmietankowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki dżemu jagodowego**
  • 250g borówek polskich

oraz:

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki puree z borówek*
  • borówki do posypania gotowego sernika

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, gęstą śmietanę i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Kolejno dodać 150g purée z borówek, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy/mąkę oraz wanilię. Dżem jagodowy wymieszać ze 100g borówek. Na schłodzony spód nakładać masę serową przekładając dżemem wymieszanym z owocami (jeśli chcecie by brzeg sernika pozostał jednokolorowy, nakładajcie konfiturę pozostawiając zewnętrzny margines masy serowej). Na wierzchu rozłożyć pozostałe 150g borówek i 50g purée. Piec 15 minut w 170st.C, potem 60-70 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej na całą noc w lodówce.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodać gęstą śmietanę 18% i jeszcze raz zmiksować na sztywno. Dodać purée i wymieszać mniej lub bardziej dokładnie. Wyłożyć na schłodzony sernik, posypać borówkami.

Buon Appetito! :)

*borówki zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito na purée.

**możecie również pominąć dodatek dżemu i części borówek w przepisie dodawanych do masy, piekłam dwa rodzaje i oba są bardzo smaczne, więc wybór pozostawiam Wam.

poniedziałek, 15 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
-
2013/07/15 20:41:09
Fantastyczny i pięknie sfotografowany!
-
2013/07/15 21:28:07
Viri jak tak czytam Twój wpis, to przekonuję się, że jednak przepis na spód od Nigelli, który mi nie wyszedł ostatnio, nie miał prawa wyjść. Dzięki Ci, o dzięki. A JAGODOWY ;) sernik jest boski
-
2013/07/15 21:54:06
Dwa posiłki sernikowe w podobnej nucie dziś wciągnęłam. Twój piękny! :)
-
2013/07/16 06:47:13
Jest doskonały! Wspaniały kolor , wygląd. Bardzo mi się również podoba patera.
Uściski:)
-
2013/07/16 11:36:07
Bajeczny. Piękna kolorystyka zdjęć :)
-
2013/07/16 20:25:40
wspaniałe zdjęcia :)
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/07/16 22:59:11
Zdjęcia przepiękne! Mam pytanie odnośnie"polskich borówek" bo wydaje mi się,że na zdjęciu widzę i jagody i borówki? Borówki są słodsze od jagód dlatego pytam bo przymierzam się do tego cuda na weekend:-)pozdrawiam
-
2013/07/17 13:38:39
Dziękuję za miłe komentarze!

IwonaN polskie borówki to nasze leśne owoce, popularnie zwane w większości kraju jagodami. W moich stronach nazywa się je borówkami.
A na zdjęciu widzisz i polskie borówki (jagody) i kilka amerykańskich.
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/07/17 22:11:29
Dziękuję za odpowiedź! Ja jestem z Wielkopolski i nigdy nie słyszałam żeby jagody nazywać polskimi borówkami. Borówki to u nas są tylko te amerykańskie:-)
-
2013/07/18 13:52:51
Wspaniały sernik,chętnie bym spróbowała .pozdrawiam.
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/07/20 17:47:18
Ten kolor borówkowy jest zniewalający, robiłam taki ale na zimno:-)
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/07/25 15:15:49
Mam pytanie odnośnie śmietany 18%? ma być słodka czy kwaśna? bo słodką to znam tylko taką płynną?
-
2013/07/25 16:05:26
Gęsta śmietana, taka w kubku.
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/07/25 19:45:12
Dziękuję:-) Spód już zrobiony, właśnie zabieram się za resztę:-)
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/07/26 11:29:31
Pyszny!właśnie zjadłam pierwszy kawałek:-) Mój sernik wyszedł dużo ciemniejszy,bardziej fioletowy mimo,że do masy nie dodałam dżemu.Ta śmietana na wierzchu super!
-
2013/07/26 13:30:50
Miło mi bardzo czytać Twój komentarz! :)
Może moje borówki są mniej farbujące ;))
Pozdrawiam!
-
2013/07/27 17:12:21
Przepyszny blog, przepiękne zdjęcia. Pozdrawiam
-
2013/07/27 21:07:30
Dziękuję i również pozdrawiam!
-
2013/07/28 08:30:56
Nic tylko piec!:)
-
Gość: ryjek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/30 13:38:44
Myślisz że mogłabym zastąpić jagody jeżynami?? Bo nie przepadam, a chciałabym zrobić:)
-
2013/07/30 14:12:59
Oczywiście, że możesz. Maliny, truskawki, brzoskwinie.. Co lubisz.
A masz już jeżyny? :) U mnie jeszcze nie ma niestety.
-
Gość: ryjek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/30 14:47:22
są już od jakiegoś czasu, niestety strasznie drogie:( pozdrawiam:)
-
2013/07/31 14:06:22
Dzisiaj kupiłam! :)) Juuupi! :))) 7zł za 500g.
-
2013/09/02 17:00:26
Uwielbiam serniki. Piekę je jednak dosć rzadko, bo później musze zjadać sama ... takiemujednak nie umiałabym odmówic:)
-
2014/01/12 12:21:22
Bardzo, ale to bardzo smakowite zdjęcia, borówki uwielbiam, zatęskniłam za latem ;-)
-
2014/01/12 15:12:24
Dziękuję za miły komentarz :)
-
Gość: Niewidzialny, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/12 16:32:39
Owoce są godne pożądania -oczywiście nie te zakazane-
Tęsknota za wiosną i latem- też są wskazane '
to takie marzenia- Powrót do zielonych lat
kiedy była sielanka-wiosno wracaj
z siłą huraganu-10000km na godzinę
Lato to moc słońca - ono tak promienieje
powodując radość -i szczęście.Lato
daj nam złudzenie że już jesteś
Fotki to urealniają - Dziękuję ...
-
2014/07/01 23:28:23
sernik marzenie... aż mam ochotę od razu barć się za pieczenie tylko składników brak :(
-
2014/07/05 11:12:11
Mam nadzieję, że skompletowałaś już składniki! :))
-
Gość: Magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/12 18:28:43
mam pytanie odnośnie tego naczynia z gorącą wodą - po co je wkładać do piekarnika? i czy zostawić podczas pieczenia sernika?
-
2014/07/12 20:32:18
Dzięki temu sernik nie powinien pęknąć, tak ma zostać w czasie pieczenia sernika.
-
Gość: Ola, *.inowroclaw.mm.pl
2014/07/16 16:37:24
Mam pytanie czy ta śmietana gęsta 18% to kwaśna i ja należy zmieszać z kremowką???
-
2014/07/16 17:21:19
Jak w przepisie: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodać gęstą śmietanę 18% i jeszcze raz zmiksować na sztywno.
Nie wiem co rozumieć przez słowo 'kwaśna' :) ma być gęsta z np. kubka, a nie lejąca z kartonika.
-
Gość: , *.pl
2014/07/21 13:08:39
Dziękuję za przepis, wyszedł w smaku pyszny ale strasznie mokry, dodałam borówki zamrożone, to przez to?? A i to puree z borówek się robi w ten sposób że blenderem mieli sie borówki a potem przez sitko oddziela skórkę i pesteczki tak ?? no i oczywiście do ciasta tylko to bez skórek się daje
-
2014/07/21 18:04:19
Myślę, że tak. Mrożone owoce są bardzo mokre, dlatego w sezonie polecam piec ze świeżymi, a poza - zamrożone owoce odsączyć, dodać więcej proszku budyniowego/mąki ziemniaczanej. Aha i jeszcze to może być wina sera, jeśli jest zbyt śmietankowy, a mało zwarty.
Cieszę się, że smakuje! :)
-
Gość: Jogo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/24 01:31:41
Witam! zamierzam upiec ten serniczek, tylko mam małe pytanko. NIe mam takiego piekarnika jak Pani, zapewne w piecu, tylko taki zwykły na prąd więc jest tam tylko jedna półka, naczynia z wodą nie mam gdzie wstawić, czy to nie przeszkadza? nigdy nie piekłam ciasta w taki sposób i szczerze mówiąc nie wiem co to naczynie daje. W zwiazku z tym, ze piekarnik jest jaki jest nie można ustawić temperatury.jest cały czas taka sama, więc ile czasu serniczek trzeba piec w takiej sytuacji???Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam!
-
2014/07/24 08:12:11
Też mam piekarnik na prąd, elektryczny ;)
Możesz przed wstawieniem sernika kilka razy psiknąć wodą do piekarnika, potem też kilka razy, jeśli możesz to zrobić w swoim piekarniku lub po prostu pominąć kąpiel wodną. Dzięki temu sernik nie powinien pęknąć.
Ile czasu to Ci nie powiem dokładnie, ja bym go piekła w 150st.C do momentu aż widocznie się zetnie na całej powierzchni. Nie wiem czy będzie idealnie równy, ale najważniejsze by się upiekł.
Pozdrawiam!
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/07/24 23:02:07
Ciekawe co mi wyjdzie z tego sernika, mój ojciec przez przypadek włączył grzanie na 250 stopni... i tak piekło się z 15 minut... jest szansa, że wyjdzie?
-
2014/07/25 13:06:54
Jeśli się nie spalił w trakcie tych 15 minut to wyjdzie ;)
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/25 14:47:48
W smaku fajny, delikatny, ale nie wiem czy to wina piekarnika i małego wypadku, o którym wspomniałam wyżej, czy tego, że dawałam jagody na oko bo nie mam wagi - był zbyt płynny. Konsystencja przypominał mi nieco tiramisu. Ponoć liczy się wnętrze, głębia a nie wygląd :p
-
2014/07/25 16:05:42
A może za krótko pieczony? Albo zbyt wodnisty ser? w sumie to może być wiele powodów również nakładających się.. Niech się schłodzi jeszcze kilka godzin i może będzie fajniejszy ;)
-
Gość: , *.pl
2014/07/28 17:44:49
A lepszy będzie ser samemu mielony czy ten w wiaderku może być ?? Ja zrobiłam drugą wersję bez puree, tylko borówki wrzucilam i dałam 3 łyzki mąki ziemniaczanej a poprzednie 2 łyżki budyniu i wyszedł ścisły , też boski aczkolwiek jest taki jak zwykły sernik , z musem był lepszy tylko rzadkawy
-
2014/07/28 22:08:05
Samemu mielony na pewno z puree będzie bardziej związany, ew. dobrej jakości wiaderkowe ale nie żadne śmietankowe :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/07/28 22:53:55
Jeśli chodzi o mnie to nie mogę niestety powiedzieć ,że jest to moje ulubione ciasto choć wiązałam z nim wielkie nadzieje, bo tu wygląda rewelacyjnie . Mnie osobiście w ogóle nie smakował na zdjęciu wyszło wszytko super ,ale rzadkość i grutkowatość (pomimo przemielenia sera 3 razy ) zniechęca mnie do robienia go kolejny raz ...żałuję ,ale nie polecam ...:( strata energii
-
2015/07/29 08:01:04
Z tego co napisałaś miałaś problem z samym twarogiem, jeśli ten nie był dobrej jakości lub był nieodpowiednio przygotowany to sernik bez dobrego sera smakować nie może niestety. Przykro mi ze się zawiodłaś, jeśli ser po przemieleniu nadal ma grudki polecam wymieszać go ze śmietana i potem potraktować blenderem. Ja ostatnio robiłam podobny i twarogu nie mieliłam tylko twaróg ze śmietana i owocowym pure zmiksowałam od razu w kielichowymi blenderze, wyszedł gładziutki.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze całkiem z mojego bloga nie zrezygnujesz!