Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z budyniem kokosowym i borówkami

Lato bez polskich borówek dla mnie nie istnieje. To moje ulubione owoce. Kupuję je na litry, a potem podjadam na surowo i w pierogach Babci, popijam koktajle, dodaję do śniadaniowej granoli (klik) oraz oczywiście piekę! Ukochane jagodzianki z mojego najlepszego przepisu na drożdżowe ciasto z serkiem (klik) albo ciasto z budyniem i kruszonką (klik). Łączę je także z egzotycznym dodatkiem w postaci kokosa i tak powstają przepyszne, wprost rozpływające się w ustach tartaletki z idealnie kruchym kokosowym ciastem, nadzieniem z owoców i dżemu oraz kremową warstwą budyniu z kokosowej śmietanki. Dla mnie to hit! Ale ja jak pewnie zauważyliście, w tym przypadku nie jestem obiektywna :)

składniki na ciasto*:

  • 270g mąki pszennej
  • 100g zmielonych wiórek kokosowych**
  • 75g cukru pudru
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 200g masła, zimnego
  • 2-3 łyżki wody, zimnej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

składniki na budyń kokosowy:

  • 300ml śmietanki kokosowej
  • 2 żółtka
  • 35g cukru
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej, kandyzowanej

składniki na nadzienie z borówek:

  • 250g borówek polskich
  • 3-4 duże łyżki dżemu jagodowego

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać ze zmielonym kokosem oraz ziarenkami wanilii. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę i likier, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto***. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 5-15 minut. Foremki na tartaletki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, większą część rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Zmrozić 1h lub dłużej. Drugą pociąć na paski, następnie schłodzić kilka chwil i zapleść - gotową kratkę schłodzić na papierze do pieczenia (kratki nie trzeba zaplatać, można pozostałe ciasto tylko pociąć na paski i poukładać na tartach). Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą.  Piec 14 minut w 175st.C aż się lekko zarumienią. Ostudzić.

W misce utrzeć żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. W garnuszku o grubym dnie doprowadzić śmietankę do wrzenia. Żółtka zalać śmietanką i wymieszać ręczną trzepaczką, dodać skórką pomarańczową (w tym momencie budyń można jeszcze chwilę podgrzać na małym ogniu by zgęstniał, ale nie jest to konieczne, zetnie się w piekarniku). Przelać do czystej miseczki, nakryć folią spożywczą i tak przygotowany budyń ostudzić. Borówki wymieszać z dżemem.

Na ostudzone spody nałożyć nadzienie borówkowe i budyń kokosowy, a potem nakryć kratką (można ją wcześniej posmarować mieszanką żółtka i śmietanki, ładniej się zarumieni). Docisnąć kratkę do brzegów tart, piec ok. 12-16 minut aż budyń się zetnie. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

*przepis na 8 tartaletek + 4 plecionki kratki na wierzch.

**najlepiej w młynku, mieli od razu bardzo drobno.

***ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

środa, 10 lipca 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/10 20:39:11
Cudowne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć! Aż się człowiek uspokaja, kiedy na nie patrzy. Wspaniałe działanie:).
Tartaletki zaś cudownie pyszne muszą być. W końcu ten kokos, no i jagody!:)
Pozdrowienia :)
-
2013/07/10 20:43:40
Majanko :** Cieszę się bardzo, że tak na Ciebie działają :))
A tarty są bardzo pyszne, wszystkim niesamowicie smakowały!
Pozdrawiam również:)
-
2013/07/10 20:48:09
Zdjęcia są boskie.... można pomarzyć :) Cudowne!
-
2013/07/10 20:57:19
Budyń kokosowy uwielbiam... pycha ;)
-
Gość: bs , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/10 21:08:27
No cudeńka! Moja lista kulinarna na te wakacje rośnie i rośnie.. ale te tartaletki po prostu muszę zrobić! :D

Takie praktyczne pytanie, czy śmietanka kokosowa, to jest ta gęsta, biała warstwa która tworzy się na mleczku kokosowym w puszce? Bo nigdy nie spotkałam w PL śmietanki kokosowej samej w sobie, zawsze musiałam kupować np. dwie puszki i odlewać śmietankę.
-
2013/07/10 21:25:34
Bs daj znać jak smakują :)
Tak to ta gęsta część oddzielająca się w kokosowym mleku. W Almie gotowa śmietanka do kupienia w małych czerwonych puszeczkach. Śmietankę można zastąpić mlekiem kokosowym.

Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich!
-
2013/07/10 21:34:41
Cudne Asiu. Buzia się uśmiecha. Ja jagód nie kupuję a zbieram i dlatego nie mam ich na litry. Za dużo komarów niestety.
-
2013/07/10 21:46:19
Viri, niezwykle energetyczne zdjęcia:) Az chciałabym tam z Wami być:):):):) A JAGÓDKI, bo borówki to u nas jesienią w cieście i w każdym innym koktajlu kocham jak Ty:)
-
Gość: tulipee, *.dynamic.chello.pl
2013/07/10 22:05:37
Hej :) mam ochotę zrobić te pyszności, ale powiedz proszę czy można zrobić w jednej dużej tarcie ok. 23 cm. i o ile wtedy zmniejszyć/zwiększyć proporcje składników?
-
2013/07/11 13:04:52
Kabuś u mnie w lasach jest borówkowa posucha ;) na targ ludzie zwożą z dalszych regionów małopolski albo podkarpacia. Zamawiam u Dziadka :)

Ewelajna Dzięki! ze mną i statywem? ;)

Tulipee można zrobić jako jedną tartę jak najbardziej. Myślę, że z połowy powinno być ok. Daj znać jak CI się upiekła i smakowała :)
-
2013/07/12 16:22:25
Uwielbiam kokosa w każdej postaci, poza tym twoje zdjęcia w 100% oddają smakowitość tych tartaletek.
-
2013/07/13 21:17:07
Bardzo się cieszę, że się podobają :)
-
Gość: Fibie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/19 23:15:37
Gdzie kupiłaś swoje formy to tart? I ile mają cm średnicy?
-
2013/07/20 21:01:11
Wydaje mi się, że oba rodzaje mam z DUKI. Są z wyciąganym dnem, z porządnego materiału, godne polecenia. 12cm i 10cm.
-
Gość: keja, *.dynamic.chello.pl
2013/07/24 20:41:34
Wasz blog pobudza zmysły...wypieki wyglądają niebiańsko, a wszystko podkreślają zdjęcia. Szczyt estetyki, mmmm a wypieki boskie!
-
2013/07/24 20:54:40
Bardzo się cieszę, dziękuję! :)
-
2013/09/02 16:53:41
Po jagodach zostało już wspomnienie ...no i kilka zamrożonych woreczków:) .... tartaletki cudowne, zdjęcia obłędne .... głaskam się po brzuszku bo mi się słodkiego zachciało:)