Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z konfiturą jeżynową

Brownie. Najbardziej czekoladowe ciasto na świecie. Do upieczenia praktycznie z każdym dodatkiem - z owocami, dżemem, ciasteczkami lub kremem toffi. Mój przepis na brownies to dużo czekolady, masła, jaj i cukru, a minimum mąki. Dzięki temu ciasto jest bardzo intensywne w smaku i gęste, ale bez efektu zakalca. Ciasto lubię podkręcić owocowym smakiem, na przykład jak dzisiaj - domową konfiturą z jeżyn. Polecam!

składniki:

  • 250g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 200g cukru trzcinowego
  • 6 jajek, o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 35g mąki pszennej
  • 15g gorzkiego kakao
  • duża szczypta soli
  • 220g konfiturą jeżynową*

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę 20x30cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło w garnuszku, potem ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać na gładką masę i ostudzić. W międzyczasie w misce miksera ubić jajka, cukier oraz wanilię aż krem stanie się lekki i puszysty. Ostudzoną masę maślano-czekoladową wlewać powoli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łopatką. Wsypać przesiane suche składniki. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, łyżeczką rozłożyć dżem. Piec ponad 20 minut  - środek powinien być lekko ciągnący, brownie nie pieczemy do suchego patyczka. Ostudzić w foremce, następnie kroić na kwadraty.

Buon Appetito! :)

*najlepiej domowej. Owoce myjemy. Przekładamy do szerokiego, niskiego garnka lub głębokiej patelni, zasypujemy cukrem. Jeśli chcecie zachować w konfiturze większe kawałki owoców - co bardzo polecam - odłóżcie ich część (około 1/4-1/3 owoców) do osobnej miseczki, dodajemy je stopniowo w czasie przygotowywania dżemu. Podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Konfiturę gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (w międzyczasie dodajemy sok z cytryny, ewentualnie więcej cukru oraz odłożone wcześniej owoce). Gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować. 

niedziela, 18 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2013/08/18 19:34:10
wygląda obłędnie!
-
2013/08/18 20:48:39
Brownie i jeżyny to moje dwa ulubione smaki. Lubię sierpień za jeżyny :)
Ciasto, Króliczku wygląda super!
-
2013/08/20 10:04:36
Wspaniałe brownie! :-) Uwielbiam jeżyny, więc już się w nim zakochałam :-)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/08/20 22:07:35
piękna, artystyczna kompozycja!
-
2013/08/21 19:44:28
Wygląda świetnie :0
-
2013/08/21 22:16:45
Cudne! Z jeżyną nie robiłam jeszcze. Mniam, musi być pyyyszne!
Pozdrowienia cieplutkie :)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2013/08/30 16:15:46
Ile jeżyn potrzeba do zrobienia tej ilości konfitury? Ile cukru?
-
2013/08/30 22:11:49
Ok. 350? Nie powiem dokładnie, ponieważ zależy jak soczyste są owoce i jak bardzo je odparujesz. Zrób wiecej, jak zostanie zjesz na kanapce bo pyszny :) Cukier do smaku.
-
2013/08/30 22:13:14
Aha ja robiłam z 500 i został mi niecały mały sloiczek:)
-
2013/08/30 22:13:57
Nawet widać go na zdjęciu;)
-
2013/09/02 17:46:13
Brownie to coś co miśki takie jak ja kochaja najbardziej:). Teraz to już niewiem czego chce mi się bardziej : brownie czy Twoich szarlotkowych muffinek:)
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/26 21:30:31
Właśnie smażę konfiturę do brownie. ;) Wspaniały zapach! Porównywalne tylko z gorącymi malinami i truskawkami ;)
-
2014/08/27 12:42:44
Ojj na tak deszczową pogodę idealnie wybrałaś :)