Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Brzoskwinie pieczone z miodem i migdałową praliną

W moim mieście na południu Polski nie padało od 12 lipca.. W międzyczasie ponad 30-stopniowe temperatury powoli wykańczały trawniki, kwiaty, drobne krzewy, drzewa. Mimo codziennego nawadniania naszego ogrodu wracając z wakacyjnego wyjazdu już wysiadając z samochodu widziałam niestety, że najlepiej nie jest. Jednak dzisiaj nad ranem obudził mnie deszcz silnie bębniący o parapet. Od razu pomyślałam, że to dobry moment aby zaproponować Wam pyszny przepis na słoneczne brzoskwinie, które przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. Owoce pieczone z miodem, podane z migdałową praliną oraz kremem z jogurtu naturalnego i serka mascarpone, czy nie brzmi to wspaniale? Soczysty, lekki deser, z chrupiącym akcentem - idealny na lato. Gorąco polecam!

składniki:

  • 12 brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki wody

migdałowa pralina:

  • 150g cukru
  • 100ml wody
  • 150g migdałów

do podania:

  • 150g serka mascarpone
  • 100g jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy do smaku

Migdały podprażyć na suchej patelni lub piekarniku. Foremkę posmarować cienką warstwą oleju i przesypać orzechy. Z cukru i wody przygotować złotobrązowy karmel (10-15 minut na ogniu), gorącym zalać migdały i odstawić do ostudzenia. Pralinę posiekać nożem lub zmiksować w malakserze na mniej lub bardziej grubsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 170st.C.
Brzoskwinie poprzecinać na połówki, pestki usunąć. Duże naczynie żaroodporne posmarować bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, ułożyć owoce rozcięciem do góry. Miód wymieszać z wodą i każdą połówkę posmarować za pomocą pędzelka. Owoce piec 25-35 minut.
Serek wymieszać z jogurtem i cukrem. Rozsmarować cienką warstwę kremu na talerzu, ułożyć 2-3 połówki brzoskwiń i każdą ozdobić migdałową praliną.

Buon Appetito! :)

inspiracja znaleziona w internecie

 

 

 

środa, 21 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2013/08/21 20:50:01
Bardzo lubię takie lekkie owocowe desery;)
-
2013/08/22 07:33:42
jadłam kiedyś pieczone same brzoskwinie z mascarpone i były genialne. taka alternatywa z połączeniem ciepłego i zimnego bardzo mnie kusi ;)
-
2013/08/22 12:34:01
Oczywiście, że brzmi wspaniale.
-
2013/08/22 14:37:27
wspaniały, letni deser i jak zawsze piękne zdjęcia!
-
2013/08/22 21:16:45
Przepyszny deser Asiu. Wygląda mega apetycznie. :)
Piękna sukienka również :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/08/23 16:38:58
piękny sielski klimat, fajne połączenia smaków, no i jogurt z mascarpone mniam....nie wiedziałam,że można połączyć:-)
-
2013/08/27 08:59:03
Świetny letni deserek
-
2013/09/02 17:52:31
Dla mnie już same pieczone brzoskwinie brzmią cudownie ...a u Ciebie jeszcze dodatkowo tyle dobroci:)