Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z płatkami owsianymi i jeżynami

Ciasto zainspirowane wakacjami, a dokładniej wizytą w restauracji po 'Kuchennych Rewolucjach' Magdy Gessler na Kaszubach. Był to nasz przystanek w trakcie jednej z rowerowych wycieczek, gdzie spragnieni zamówiliśmy m. in. pyszne smakowe soki z brzozy z maliną, aronią lub miętą. Po przejrzeniu zaproponowanych deserów skusiłyśmy się także z Kuzynką na strudel z nadzieniem makowym i kisielem z owsianki.
Okazało się, że jest to mniej gęsta, znana wersja śniadaniowa, ale ze zmielonych płatków. Podejrzewam również, że ugotowana z dodatkiem kremowej śmietanki i odrobiny wanilii ponieważ przygotowując ją w domu można odtworzyć dokładnie ten sam smak. Dla mnie zupełnie nowa, bardzo udana kompozycja połączenia z ciastem drożdżowym i makiem (mimo, że samo było trochę za suche;) ). Myślę, że tak podany makowiec pojawi się u Nas na Święta. Tymczasem polecam zupełnie odmienioną, zdrowszą wersję mojego ulubionego letniego przepisu na kruche z budyniem, owocami i kruszonką klik. Większą część mąki pszennej podmieniłam na pełnoziarnistą oraz płatki owsiane. Budyń zastąpiłam owsianką, a z owoców wybrałam ulubione jeżyny (z powodzeniem nadają się również maliny, porzeczki albo brzoskwinie).
Ciasto jest bardzo owsiane, nie za słodkie, idealne z filiżanką kawy. Taki śniadaniowy zestaw :)

składniki na owsiane kruche ciasto:

  • 125g mąki orkiszowej
  • 50g drobnego cukru trzcinowego
  • duża szczypta soli
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka gęstej śmietany

składniki na owsiankę:

  • 300ml mleka
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 25g cukru z prawdziwą wanilią
  • 25g cukru

składniki na owsianą kruszonkę:

  • 50g masła, pokrojonego w kostkę
  • 50g płatków owsianych
  • 50g mąki orkiszowej
  • 25g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli

oraz:

  • 300-350g jeżyn, malin, porzeczek lub brzoskwiń

Przygotować ciasto. Foremkę ok. 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier i sól. Wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać śmietanę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić 1h w zamrażarce. Piec 20 minut w temp. 175st.C na lekko rumiany kolor. Ostudzić.

Przygotować owsiankę. Do garnka wsypać rozdrobnione w blenderze lub młynku płatki owsiane i cukry, dodać mleko i śmietankę. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Schłodzić 1h.

Na ostudzony spód rozłożyć równomiernie owsiankę, następnie owoce, posypać kruszonką. Piec ok. 30-35 minut na złoty kolor. Ostudzić przed krojeniem.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2013/08/26 22:18:42
cudowne! poproszę kawałek :)
-
2013/08/26 22:25:25
Owsianka w formie ciasta. Świetnie, Viri!
-
2013/08/27 09:01:45
Takie śniadanie to ja poproszę, nawet podwójną porcję :).
-
Gość: Fibie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/27 09:50:05
jakiego używasz aparatu i obiektywu? ;)
-
2013/08/27 10:26:16
Body Canon 7D, obiektywy 50mm f/1.4 i 100mm f/2.8L.
-
Gość: kartonowa, *.sm-gorczewska.com.pl
2013/08/27 20:33:16
Zrobiłam dziś to ciasto i jest genialne! :D
-
2013/08/27 20:34:20
Niesamowicie mnie to cieszy :))) Dziękuję za komentarz!
-
2013/08/28 12:24:46
Ciasto owocowe z owsianką zamiast budyniu?... Jeszcze nigdy nie widziałam czegoś podobnego. Na pewno zrobię przed końcem sezonu jeżynowego i dam znać, jak wyszło.
-
2013/09/02 17:55:41
W Twoje zdjęcia można się wpatrywać przez cały dzień ...są zjawiskowe:)
-
2013/09/21 19:40:56
Upiekłam i daję znać. Ciasto po upieczeniu wygląda pięknie i estetycznie, jak z jakiejś modnej kawiarni. Jeżyny pod kruszonką zachowują swój kształt i nie rozgotowują się na paćkę. Nadal uważam, że ciasto owocowe z kremem owsianym to pomysł, którego naprawdę warto spróbować, z tym że... Ono jest naprawdę ekstremalnie owsiane. Mnie smakowało, ale nie wiem, czy to nie za dużo dla kogoś, kto nie jest tak jak ja maniakiem płatków. Poza tym wanilia w kremie to dobry dodatek, ale ja dodałabym jeszcze jakieś przyprawy, np. cynamon i gałkę muszkatołową. Teraz koniecznie muszę spróbować tego ciasta w wersji "mniej zdrowej", z kremem budyniowym.
-
2013/09/22 16:09:19
Krystyno polecam także zwykłe kruche ciasto oraz zwykłą kruszonkę z owsianym budyniem :) Piekłam ostatnio i jest bardzo pyszne, oczywiście jak ktoś nie przepada za płatkami to zdecydowanie nie jest to ciasto dla niego. A dodatki w postaci przypraw, skórki cytrusowej itp. do wyboru zostawiam każdemu z osobna.

Pozdrawiam!