Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Galette z truskawkami

Pamiętacie pierwsze samodzielnie przygotowane ciasto? U mnie była to tarta z brzoskwiniami. Pieczona bez foremki, z mało zgrabną, choć słodko wyglądającą kratką z kruchego ciasta na wierzchu. Nie była idealna, przepis również nie był najlepszy, ale pamiętam że piekłam ją nawet dwa razy w tygodniu starając się ją stopniowo udoskonalić. Dzisiaj, po kilku latach żaden szczegół tarty nie jest dla mnie większą tajemnicą. Ciasto jest idealnie kruche, nie namaka (dzięki mielonym migdałom i mące ziemniaczanej na spodzie), a całość wciąż soczysta i bardzo truskawkowa.
Galette przepysznie smakuje z łyżeczką gęstej śmietany lub kulką lodów waniliowych.

składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 125g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ok. 700g owoców
  • 3 łyżki cukru trzcinowego + dodatkowo
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kremowa śmietanka (do posmarowania)

Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać wodę i jogurt naturalny, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 20 minut w lodówce.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w zależności od wielkości na ćwiartki i połówki. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30cm. Przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiając kilkucentymetrowy margines ciasta wysypać równomiernie mieszankę cukru, migdałów i mąki. Na nią wyłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na truskawki. Kolejno posmarować je śmietanką, całość posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 40 minut w 180st.C aż spód i boki ciasta zarumienią się.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)


wtorek, 27 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/27 20:18:04
Piękne i nic się nie wylało.:)
-
Gość: A., *.adsl.inetia.pl
2013/08/27 21:22:34
Raczej nie można użyć mrożonych truskawek?
-
2013/08/27 21:37:33
Pierwsze ciasto trudno zapomnieć, ja też swoje dokładnie pamiętam ;) A tutaj widzę bardzo proste i za pewne pyszne ciasto ;)
-
2013/08/27 21:40:25
A. - możesz, ale powinnaś je rozmrozić na sitku. Tarta nie będzie też tak mocno truskawkowa jak przy użyciu świeżych. Teraz jest bardzo dużo truskawek na targach, naszych polskich - pyszne, słodkie i soczyste, nawet lepsze niż te w czerwcu :)
Jak nie truskawki to maliny, jeżyny, brzoskwinie itd.
-
2013/08/27 21:54:37
u mnie nie widziałam już truskawek :(
ale tarta obłędna - raz robiłam taką i teraz koniecznie powtórzę :D z Twojego przepisu
-
2013/08/28 08:04:12
Alez kuszący wypiek! Cudownie wygląda i te kolory !:)
-
2013/08/28 13:52:34
Piękna kompozycja i przepiękne galette! Nabrałam ochoty na takie z jagodami lub borówkami :)
-
2013/08/28 14:26:12
Też swego czasu zakochałam się w tartach, piekłam je (i nadal piekę) na różne sposoby. I choć pamiętam pierwsze swoje ciasto, nie pamiętam chyba, z czym była pierwsza tarta :). Chyba, o dziwo, wytrawna :).

Twoje ciasto wygląda przepysznie :).
-
2013/08/28 20:20:57
Przepiękna kompozycja:) Wygląda obłędnie
-
2013/08/29 09:26:50
Moim pierwszym wypiekiem była szarlotka. I pami,ętam moje zacięcie z jakim robiłam kruche ciasto. Pamiętam też, że wyszło mi wtedy strasznie twarde, a reszta rodziny dzielnie jadła aby nie sprawić mi przykrości. Dodam, że miałam wtedy może 8 lub 9 lat.
A galette jest efektowne. Przepięknie sfotografowane.
Pozdrawiam
A.
-
2013/08/29 14:54:24
Pysznie wygląda :P
-
2013/09/02 17:58:09
Robiłam galette już wielokrotnie:) To ciasto skradło moje serce .... spróbuję Twojej wersji któregoś dnia ... gdy dojrzeją śliwki na drzewie:) ....
PS. Moim pierwszym ciastem był piegusek:)
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/19 18:49:26
Zrobiłam - smakuje nieziemsko i takie łatwe. Już mi się chce znów je zrobić:-)
-
2014/06/19 21:05:02
Cieszę się :)!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/29 19:20:03
Dzisiaj upiekłam z rabarbarem i niewielką ilością truskawek, która mi pozostała z wczorajszego dnia. Chyba lepsza od truskawkowej:-)
-
2014/06/29 19:52:50
Jesteś najlepsza :))))
Mój organizm nie najlepiej reaguje na rabarbar, ale wierze na słowo :D

Pozdrawiam!
-
2014/07/05 00:07:10
Dziękuję za przepis, dzisiaj upiekłam, wyszła pyszna, ciasto faktycznie nie namaka :) Pozdrawiam! :)
-
2014/07/05 11:13:39
Bardzo się cieszę i dziękuję za komciaczka ;))
Pozdrowienia!
-
2014/08/29 16:28:23

ponieważ kocham serniki, to właśnie ten wypiek był moim numerem jeden, też nie był najlepszej jakości, ale rodzina jadła i chwaliła :-)
Twoje galette, przecudnej urody - :-)
-
2014/08/29 20:47:47
:)!