Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Semifreddo z owocowym musem i bezami

Prosty, śmietankowy deser z wanilią, owocowym truskawkowo-malinowym musem i bezami.
Semifreddo najczęściej krojone jest w zgrabne prostokątne porcje, ale my wolimy tradycyjne gałki :)

składniki:

  • 250g owoców jagodowych (np. truskawek i malin)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 100g cukru*
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250g serka mascarpone
  • 2 garście bezików

Foremkę (dużą keksówkę lub prostokątną ok. 20cmx30cm) wyłożyć folią spożywczą. Owoce zmiksować z 2 łyżeczkami cukru w blenderze, przetrzeć przez sito na mus. W pierwszej misce ubić żółtka z 60g cukru na jasny, puszysty krem. W drugiej misce ubić śmietankę z wanilią na sztywno, następnie zmiksować z serkiem.
W trzeciej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać 40g cukru i miksować początkowo na mniejszych, kolejno na większych obrotach miksera. Połączyć zawartość pierwszej i drugiej miski, na końcu wmieszać ubite na sztywno białka i grubo pokruszone bezy. 2/3 masy masy przelać do foremki, łyżką wymieszać z 2/3 musu owocowego. Na wierzch rozłożyć pozostałą 1/3 masy lodowej, a na nią łyżeczką resztę musu. Utworzyć fantazyjny wzór za pomocą końca łyżeczki lub wykałaczki. Semifreddo zmrozić minimum 4-5h, wyciągnąć na chwilę (10-15 minut) przed podaniem. Deser można kroić lub nakładać gałkownicą.

Buon Appetito! :)

*polecam domowy waniliowy.



 

 

piątek, 30 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Lody jogurtowe z agrestem i skórką cytrynową

    Lipiec to mój ulubiony owocowy miesiąc, bo codziennie mam fioletowe usta :) Pijemy koktajle z polskich borówek i co kilka dni piekę kolejne porcje jagodzianek!

  • Lody truskawkowo-waniliowe (Strawberry & Vanilla Popsicles)

    Słodkie, nie tylko z wyglądu:) Lody na patyczkach na coraz cieplejszą pogodę, bo podobno w nadchodzący weekend słupki termometrów mają podskoczyć wysoko, więc t

  • Lody bananowe

    Wczoraj ranoprzyszła pocztą paczka, a w paczce była książka, książka Michela Rouxa ‘ Jajka ’ . Trudno było się zdecydować jaki przepis (jest ich aż

Komentarze
2013/08/31 04:01:37
Oh zjadlabym... ale zrobilas apetyczne zdjecia:)
-
2013/08/31 12:42:32
Jak mnie cieszą te letnie, kolorowe zdjęcia, gdy zewsząd już straszą jesienią :).
Pysznie!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/09/01 17:18:54
przepiękne te szklaneczki, nigdy takich nie jadłam...
coś tylko z ostrością bieli masz chyba?
-
2013/09/02 18:19:46
Nie robiłam jeszcze semifreddo ... ale wyglada bardzo kusząco:)
-
2013/09/02 22:25:20
Swietnie się zapowiada! Cudne ujęcia :)
Pozdrowienia:*