Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Współpraca z firmą Wrigley. Babeczki czekoladowe z czereśniami i gotowe opakowania gumy Orbit.

W jednym z poprzednich wpisów KLIK zobaczyliście jak projektuję własną paczkę gumy Orbit. Dziś przedstawiam efekt oraz przepis na urocze babeczki ze zdjęcia.
Na przesyłkę trzeba zaczekać kilka dni, jednak efekt jest naprawdę fajny! Zdjęcia pozostają w dobrej jakości i mimo żywej kolorystyki oraz dużej ilości szczegółów, prezentują się bardzo profesjonalnie. Równie dobrze sprawdzi się tu zatem ulubione zdjęcie z wakacji jak i sam wesoły napis lub życzenia. Fajnym dodatkiem są też breloczki, które znajdziecie w przesyłce – słodki różowy pączek, kubek kawy i inne :) Przygotowanie takiego opakowania jest możliwe dzięki aplikacji dostępnej w Internecie KLIK.


Czekoladowa babeczka z wisienką na pewno ukoi wszystkie smutki i wywoła uśmiech – KEEP CALM AND EAT A CUPCAKE! Ciasto jest mięciutkie i czekoladowe, środek nadziany pyszną konfiturą z czereśni i wiśni, a na wierzchu delikatny pastelowo-różowy krem. Każdą babeczkę - poza soczystą wisienką - ozdobiłam mini tabliczką czekolady, która jest wesołym i jednocześnie smacznym akcentem. Myślę, że to jedne z tych cupcakes, obok których nie można przejść obojętnie.
Babeczki gotowe, paczki Orbit gotowe – zatem czas przetestować niespodziankę! Ja wiem już kogo zaskoczę tym prezentem :) Zdziwienie na twarzach przyjaciół i rodzinki gwarantowane, gdy zobaczą słodką babeczkę z wisienką a o
bok.. zdjęcie tej samej babeczki na paczce gum, które w dodatku przydadzą się idealnie po deserze. 

Bardzo prosty sposób żeby sprawić komuś niemałą przyjemność!

składniki na ciasto (12 babeczek):

  • 2 jajka
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125ml maślanki lub kefiru
  • 50ml espresso
  • 75g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 110g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta sody
  • duża szczypta soli

Składniki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego soku z czereśni lub wiśni
  • odrobina różowego barwnika spożywczego

oraz:

  • 12 łyżeczek konfitury z czereśni lub wiśni*

Foremkę na muffinki (14-16 sztuk) wyłożyć papilotkami. Espresso podgrzać z masłem oraz miodem w garnuszku, ciepłą mieszankę ściągnąć z ognia i dodać czekoladę, po ok. minucie przesiane kakao. Wymieszać na gładką masę (np. ręczną trzepaczką). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, cukier i wanilię ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać po trochę suchych składników. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec ok. 12-14 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm) i napełnić je konfiturą (po 1-1,5 łyżeczki). 

Krem: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek, sok i barwnik - zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, schłodzić 30 minut i wycisnąć krem na babeczki. Udekorować czereśnią/wiśnią i mini czekoladką. Polecam dekorować tuż przed podaniem. 

Buon Appetito! :)

*najlepiej domowej. Owoce myjemy, następnie drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1-2h by puściły sok. Jeśli chcecie zachować w konfiturze większe kawałki owoców - co bardzo polecam - odłóżcie ich część (około 1/4-1/3 owoców) do osobnej miseczki, dodajemy je stopniowo w czasie przygotowywania dżemu. Podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Konfiturę gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (w międzyczasie dodajemy sok z cytryny, ewentualnie więcej cukru oraz odłożone wcześniej owoce). Gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

 

piątek, 02 sierpnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
Gość: Aisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 14:02:44
Gdzie można kupić te mini czekoladki?
-
2013/08/02 14:34:49
Musisz kupić silikonową foremkę na takie mini tabliczki. Sama je musisz zrobić, nie wiem czy gotowe są w sprzedaży ;)
-
Gość: www.limonkowy.blogspot.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/02 22:03:48
Ależ słodziutkie :-) I te mini-czekoladki...mniam!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/08/02 22:52:42
ależ przepiękne-arcydzieło!
-
Gość: aga, *.rybnet.pl
2013/08/02 23:14:23
Jakiej czcionki użyła pani do napisania hasła "Keep ...."?
-
2013/08/03 10:16:39
Nie wytrzymam,jakie cudności Asiu! :)
-
2013/08/03 10:27:30
Dziękuję! Cieszę się, że Wam się podobają :) To jedne z moich ulubionych!

Aga czcionkę wyszukałam w internecie wpisując 'Keep Calm font'.

Pozdrawiam!
-
2013/08/06 22:15:26
bajeczne te babeczki!!!
a paczki gumy genialne, mogłyby być szeroko dostępne :)
-
Gość: karolan, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/16 09:56:23
Zrobiłam babeczki i są pyszne :) Jak wilgotny murzynek. Najpierw wystraszyłam się, bo ciasto było dość luźne ale wyszły rewelacyjnie :)
-
2013/08/17 20:47:38
Świetnie, że smakowały! :) Bardzo się cieszę i pozdrawiam.
-
2013/09/02 17:30:18
Kurcze za taką babeczkę dałabym sie pokroić .... opakowanie wyszło pięknie:)