Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Cupcakes orzechowo-kawowe z czekoladowym kremem i jeżynami

Babeczki z ciasta kawowo-orzechowego z zapieczonymi jeżynami, puchatym czekoladowym kremem oraz kilkoma świeżymi owocami na wierzchu. To trochę inna wersja cupcakes, które robię zazwyczaj - po pierwsze ciasto przygotowałam z klasycznego ucieranego przepisu, a nadzienie pominęłam i zastąpiłam jeżynami pieczonymi razem z ciastem. Babeczki są przepyszne, pachną i smakują orzechami laskowymi, espresso  oraz gorzką czekoladą. Wybrałam do nich jeżyny, ale świetnie sprawdzą się również maliny. Gorąco polecam!

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 125g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu (40g)
  • 2 jajka
  • 75ml espresso
  • 150g mąki pszennej
  • 100g orzechów laskowych, podpieczonych i zmielonych
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 150g jeżyn (po 3-4 sztuki do każdej babeczki)
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do oprószenia)

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 55g gorzkiej czekolady 74%
  • 50ml espresso
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

oraz:

  • jeżyny
  • czekoladki
  • ziarenka kawy

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z mielonymi orzechami laskowymi, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem (10-12 minut). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie wlać espresso, kolejno połowę sypkich składników i połowę jogurtu, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek, posypać odrobiną gorzkiego kakao i do każdej babeczki powciskać po 3-4 jeżyny. Piec w 175st.C przez 16-20 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, do ciepłej stopniowo dodawać serek mascarpone i espresso. Wymieszać na gładko. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać krem czekoladowo-kawowy i jeszcze raz ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, schłodzić min. 30 minut w lodówce. Babeczki ozdobić kremem, kilkoma jeżynami i czekoladką. Schłodzić kilka minut przed podaniem.

Buon Appetito! :)



 

wtorek, 03 września 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2013/09/03 20:26:05
Viri cudowne, a oczyma wyobraźni widzę te koty pod spodem ;)
-
2013/09/03 20:29:32
Ha ha ha ha :D
-
2013/09/03 21:16:53
Ja mam zawsze problem jak taka cupcake ugryźć:)
-
2013/09/04 06:59:48
Jakie piękne Asiu!
I zdjęcia takie magiczne.
Pozdrowienia :)
-
2013/09/04 07:02:23
Na osłodę jesiennych dni jak znalazł :D
-
2013/09/04 07:07:01
Babeczki są fantastyczne!
-
2013/09/04 09:15:08
A gdzie koty?:D
-
2013/09/04 10:18:42
Po prostu same cudowności... :)
-
2013/09/04 12:09:51
Właściwie to nawet czytać nie muszę. Pożeram te zdjęcia wzrokiem :))
-
2013/09/05 09:34:06
Wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2013/09/05 15:07:23
Piękne te babeczki ;)
-
2013/09/08 13:24:41
Piękna aranżacja
-
2013/09/08 18:05:18
Dziękuję!
-
Gość: Fibie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/13 23:35:26
można wiedzieć gdzie kupujesz papilotki? Wydają się wyższe niż standardowe ;)
-
2013/09/14 12:28:21
Mają 3,5cm wysokości. Na tortownia.pl albo przydasiownia.pl