Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Figowy dżem z malinami, rumem i pomarańczami

Nasza spiżarka ma się w tym roku wyjątkowo dobrze. Szarą przestrzeń zastąpiły kolorowe płytki i jasne ściany. Odświeżone półeczki, od początku wakacji stopniowo zapełniam domowymi konfiturami - mam już truskawkową z whisky, wieloowocową z bardzo dużymi kawałkami owoców, pięknie pachnące malinowo-brzoskwiniową i morelową z wanilią, a także ulubioną Taty wiśniową z likierem oraz moje czereśniową i jeżynową..
Natomiast wrzesień to czas fig. W zeszłym roku przywiozłam z chorwackich wakacji spory koszyczek własnoręcznie zebranych owoców, w tym mogłam jedynie zaopatrzyć się w znanym sklepie na literę L. :) Są ogromne, przesłodkie i bardzo dojrzałe. Idealne na domowe przetwory - w połączeniu z malinami, pomarańczami i ciemnym rumem dżem jest przepyszny! Wspaniale pachnie, a jak smakuje! Najlepszy z razowymi bułeczkami, chrupiącymi croissantami albo naleśnikami z orzechowej mąki. Polecam.

składniki:

  • 1kg fig
  • 200g przecieru z malin*
  • 150g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
  • 100ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta 1-2 pomarańczy
  • sok z 1/2-1 cytryny
  • 50ml ciemnego rumu

Figi myjemy, odcinamy twarde czubki i każdą kroimy na kawałki - ósemki lub drobniej. Przekładamy do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem razem z malinowym przecierem, cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Odstawiamy na 1-2h. Następnie owoce podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała (gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować) - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Do widocznie zagęszczonej konfitury (po ok. 30 minutach) dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż dżem osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (ok. 1h z przerwami). Na sam koniec wlewamy rum. Gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy.

Buon Appetito! :)

*maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

poniedziałek, 09 września 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
Gość: Niusia, *.adsl.inetia.pl
2013/09/09 16:49:32
Bardzo mi się podoba! Tylko muszę znaleźć w końcu figi bo jak na złość tam gdzie zaglądam widziałam dwie lub trzy sztuki...
Takie domowe przetwory kuszą tak bardzo, że aż trudno ich nie otworzyć o wiele za wcześnie niż należy. ;)
-
2013/09/09 16:53:23
Niusiu w weekend były tańsze i ludzie wykupili w momencie ;) ale może jeszcze będą na dniach :)
Masz rację, u nas powoli się już je zjada i rozdaje ;)
-
2013/09/09 20:40:26
Bardzo oryginalny!
-
2013/09/09 21:00:12
Boski ten dżem! wow! Uwielbiam figi, a dżem z nich jest taki pyszny. Niestety nie miałam okazji go robić, ale jadłam i strasznie mi smakował.
Pozdrawiam ciepło.
-
2013/09/09 21:06:13
Święty pomysł i wygląd też rewelacyjny :)
-
Gość: IwonaN, *.icpnet.pl
2013/09/09 23:07:10
oj, chyba się skuszę jak tylko uda mi się dostać figi w dobrej cenie:-) Bardzo jestem ciekawa przepisu na tą konfiturę wiśniową z likierem i czereśniową! Już nie w tym roku, ale w przyszłym chętnie bym spróbowała. ja robiłam w tym roku porzeczkę z maliną, morelową i wiśniową z czekoladą i kakao:-)
-
2013/09/10 08:29:01
uwielbiam figi ! jak sobie przypomnę smak tych włoskich... mniam :)
dżemik musi być wspaniały :)
-
2013/09/10 11:55:11
Raz jadłam figowy dżem (chyba z orzechami) i przyznaję, że jest pyszny. Twoje dodatki na pewno czynią go jeszcze pyszniejszym :).
-
2013/09/10 14:12:08
Iwona - owoce myjesz, drylujesz i zasypujesz cukrem. Odstawiasz na 1-2h by puściły sok, potem cały sok i większą część owoców + dodatkowy cukier podgrzewasz po kilka razy, w między czasie stopniowo dodajesz pozostałe owoce i sok z cytryny. Chodzi o to by płyny parowały i z soku i cukru powstał gęsty syrop oblepiające owoce, które powinny być w dużych kawałkach dzięki stopniowemu dodawaniu. Na sam koniec wiśniówka do smaku, do słoików i pasteryzujesz.
-
2013/09/23 23:55:10
Kilka dni temu trafiłam na targu na przecenione figi do natychmiastowego spożycia (1 zł za sztukę!), więc natychmiast pomyślałam o tym dżemie.
Trzeba przyznać, że wygląda i pachnie naprawdę wspaniale, już od samego początku :) Postępowałam z grubsza zgodnie z przepisem, ale użyłam skórki tylko z jednej sporej pomarańczy. Figi same w sobie są głównie słodkie, więc wymagają dodatków, ale mam wrażenie, że z większą ilością skórki dżem smakowałby głównie pomarańczowo. Z podanej ilości wyszły trzy pełne średnie słoiczki.
-
2013/09/26 08:35:36
Cieszę się, dzięki za komentarz :)
-
2013/10/05 20:45:12
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje, ale patrząc na fotografię można dostać ślinotoku ;)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 20:23:25
Czy na zrobienie tej konfitury z wiśni z likierem to lepiej dodać likier czy nalewkę wiśniową?
a ilościowo to ile tego alkoholu?
A może to tajemnica- firmowa-?
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 20:25:00
Przepraszam za tyle pytań
-
2014/01/15 14:11:58
Na pytania odpowiem zawsze, więc proszę w razie wątpliwości jak najbardziej pytać :)

Likier zazwyczaj jest słodszy więc jeśli już konfitura jest słodkawa, to dałabym nalewkę. Ale można dodać likier a dodać na samym początku mniej cukru lub dolewając likier dodać jednocześnie sok z cytryny.
Alkohol dodajemy do smaku, w sezonie wiśniowym '14 spiszę dokładne proporcje na najlepszą konfiturę wiśniową na świecie i opublikuję na blogu dokładną recepturę :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/15 19:39:53
Cieszę się z odpowiedzi- Dziękuję Serdecznie...