Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik owsiany z konfiturą malinową

Płatki owsiane to jeden z tych produktów w mojej kuchni, który nigdy się nie kończy :) I mimo, że słój ze śniadaniową granolą pełny, a z piekarnika wyskakują co rusz różne owsiane ciasteczka to w 'mącznej' szafce są zawsze. Dzisiaj zapraszam na niecodzienny sernik - z dodatkiem owsianki. Do ciast przygotowuję ją z dodatkiem słodkiej śmietanki zamiast części mleka lub wody, dzięki czemu wypieki mają odpowiednią, kremową konsystencję i lepszy smak. Jak mój sernik. Inny, ale taki pyszny! Idealnie smakuje z konfiturą malinową, choć sprawdzą się tu także inne owoce jak śliwka z różą lub brzoskwinie.

składniki na owsiankę:

  • 200ml mleka
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 50g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego i ziarenka z 1 laski waniliowej)

składniki na konfiturę malinową:

  • 150g malin
  • 75g puree z malin*
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny

składniki na spód:

  • 100g ciasteczek owsianych
  • 50g płatków owsianych
  • 50g masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 70g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego)
  • owsianka
  • 2 jajka
  • 2 białka

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować owsiankę. Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukry, dodać mleko i śmietankę. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. 

Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać puree z cukrem i sokiem cytrynowym, gdy zgęstnieje dodać maliny. Całość ściągnąć z ognia i delikatnie wymieszać. Konfiturę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia.

Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać płatki owsiane oraz masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, mascarpone, śmietankę 30% i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać stopniowo ostudzoną owsiankę, następnie po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Na schłodzony spód przełożyć masę serową, na wierzch delikatnie nałożyć konfiturę. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej całą noc w lodówce.

Buon Appetito! :)

*maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

czwartek, 19 września 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Zośka, *.arreks.com.pl
2013/09/19 18:24:52
Świetny pomysł ! :-)
-
2013/09/19 18:34:29
Sernik wygląda przepięknie :) Zjem zaraz monitor! :( xd
-
2013/09/19 19:24:37
Viri wspaniały. Widzę, że skusiłaś się na tę paterę. A ja ją w ostatniej chwili wymieniłam na inną i już żałuję.
-
2013/09/19 20:58:11
ooo, świetny pomysł:)
-
2013/09/19 21:40:48
Sernik z owsianką...? W życiu bym na to nie wpadła! Koniecznie muszę spróbować, bo pomysł mnie zaintrygował :)
-
2013/09/19 22:04:43
Nabrałam ochoty na ten serniczek :-)
-
2013/09/19 22:27:26
ja mam podobnie. Owsiankę jem codziennie na śniadanie (zmieniam tylko dodatki) zatem nie wyobrażam sobie aby w naszej szafce zabrakło płatków owsianych :)
Wierzę że sernik jest pyszny! Wygląda obłędnie!
-
2013/09/20 08:18:31
Jak zawsze wygląda pięknie :)
-
2013/09/20 14:34:14
Z dodatkiem owsianki wydaje się idealny nawet na śniadanie :)
-
2013/09/20 19:01:16
Asiu,kolejne cudo wyczarowałaś! Jestem pod wrażeniem. Pozdrowienia:)
-
2013/09/20 20:53:47
Sernik i maliny...

Wszystko to co potrzebne jest mi do szczęścia... Dzięki za przepis i pozdrawiam :)
-
2013/09/22 16:10:13
Mam nadzieję, że będzie Wam smakował - dajcie znać w komentarzach!
-
2013/09/26 23:49:42
Malinowa konfitura w tym kubeczku wygląda fantastycznie, pochłonęłabym samą konfiturę zamiast sernika :D
-
2013/09/27 13:34:06
Przepadam za sernikami, więc Twoja opcja bardzo mi się podoba!
-
Gość: , *.icpnet.pl
2013/10/13 13:10:08
nie wiem dlaczego takiego jeszcze nie jadłam!
-
2013/10/13 16:53:02
Ponieważ to ja wymyśliłam taki sernik ;))))
-
2013/10/13 20:44:02
Mamma mia!!
Muszę to wypróbować z konfiturą malinową!!
-
2013/10/16 15:15:13
Daj znać jak smakował :)
-
Gość: Basia, *.torun.mm.pl
2013/10/17 11:51:14
Piękny sernik, wygląda pysznie. Bardzo podoba mi się także patera. Cudo.Gdzie można taką kupić?
-
2013/10/17 14:33:31
Kupiłam w sklepie internetowym Scandiloft.pl, są/były też w Home&You :)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/04/17 22:14:17
Co proponujesz zrobić z żółtkami? Planuję zrobić ten sernik; zostały mi też dwa żółtka, gdyż białka zużyłam do kremu owsianego.
-
2014/04/18 08:36:09
Czyli masz 4 żółtka czy 2? Bo nie bardzo wiem skąd krem owsiany i białka do niego? :)
Mam tag URL lub wykorzystanie żółtek na blogu, może Ci pomoże a jak nie to jak pieczesz drożdżową babkę na święta to zamiast białka, albo do kruchego na mazurek. Nie wiem na co masz ochotę ;)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/04/21 00:00:00
Miałam 4 żółtka ;) do owsianki dodaję ubite białko, dzięki czemu całość staje się puszysta; nazywam to kremem.
Ciasto upiekłam wczoraj. Smak mnie zaskoczył - nie nazwałabym tego wypieku sernikiem (choć większość stanowi ser) gdyż bardzo wyraźnie czułam owsiankę. Mus/konfitura z malin jest istotnym i aromatycznym dodatkiem.
Podsumowując - ciacho smaczne ale może nienajlepsze na wielkanoc w rodzinie, która czeka na sernik.
Pozdrawiam ;)