Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto 'Kopiec Kreta'

Do Babci zawsze można było przyjść po kawałek ciasta z owocami i kruszonką, po kruchego rogalika z cukrem pudrem lub rozpływający się ustach tort czekoladowo-orzechowy. Uwielbiałam te zapachy, które już od progu witały nas po szkole. Babcia nadal rozpieszcza nas swoimi przepysznymi obiadami i cudownymi wypiekami. Gdy wracam ze studiów zawsze rano pierwsze kroki kieruję właśnie do Niej, bo myślę że to właśnie od Babci genetycznie otrzymałam miłość i talent do pieczenia. Jednak zanim samodzielnie zaczęłam piec pierwsze ciasta, tarty, muffiny lub ciasteczka musiałam przejść przez okres pudełkowy ;) 'Kopiec kreta' uwielbialiśmy! Trudno się dziwić, skoro połączenie czekolady i bananów jest tak genialne. Dziś piekę je z własnego przepisu - czekoladowe, miękkie, wilgotne ciasto przekładam klasycznie* bananami oraz śmietankowym kremem straciatella. Kroję kawałek, zamykam oczy i znów mam 13 lat :) 
*w sezonie sprawdzą się również truskawki albo maliny.

składniki na ciasto:

  • 200g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 75g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100ml mleka
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 25g gorzkiego kakao
  • 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 175g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

oraz:

  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ok. 30g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
  • 6 bananów, mniejszych
  • sok z 1/2 cytryny

Tortownicę (22cm) posmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, a boki oprószyć niewielką ilością kakao lub mąki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mleko podgrzać w garnuszku, dodać kakao i wymieszać na gładko. Całość ściągnąć z ognia, wsypać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem (10-12 minut), w połowie ucierania dodać miód i ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Na wolnych obrotach miksera dodać czekoladową mieszankę, wlać połowę maślanki i wsypać połowę sypkich składników, zmiksować na gładko i dodać resztę maślanki oraz sypkich składników. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w 175st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ściągnąć boki tortownicy i ostudzić na kuchennej kratce. Następnie odciąć wierzch ciasta, łyżką wydrążyć część ciasta tak by pozostały boki i dno*. Wszystkie okruchy i wierzch ciasta przełożyć do miski, palcami pokruszyć na okruszki.

Przygotować krem: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać serek mascarpone i jeszcze raz zmiksować na sztywno. Na końcu wmieszać startą czekoladę. Krem schłodzić 30 minut w lodówce.
Banany obrać ze skórki, odciąć czubki i dokładnie posmarować sokiem z cytryny. Owoce poukładać ściśle obok ciebie na spodzie ciasta. Następnie wyłożyć krem na banany na kształt kopuły. Okruchami ciasta obłożyć krem, lekko dociskając dłonią. Schłodzić 30 minut przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*ciasto przycięłam i wydrążyłam za bardzo przez co miałam później za dużo okruchów do obsypania - nie ma co przesadzać :)

środa, 16 października 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2013/10/16 21:39:10
Jadłam je tylko z pudełka właśnie, wiele, wiele lat temu. Chociaż nigdy nie robiłam, bo jadłam tylko w gościach.
-
2013/10/16 22:00:20
Asiu, piękne ciasto! Nigdy nie jadlam kopca kreta, ani domowego ,ani z paczki.
Cudowne zdjęcia
Pozdrówki cieplutkie :)
-
2013/10/16 22:39:20
Pysznie wygląda :)
-
2013/10/17 07:10:34
Uwielbiam je, głównie za nieziemski wygląd :P
-
2013/10/17 08:08:36
Genialnie wygląda :)
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/17 09:13:52
Witaj po długiej przerwie :)
Wygląda smakowiecie, musze spróbować, bo równiez nigdy nie jadłam takiego ciasta- ani z pudelka ani pieczonego.
-
2013/10/17 11:16:31
Fantastycznie go pokazałaś na tym pierwszym zdjęciu!
-
2013/10/17 12:45:45
Nie jestem zwolenniczką wypieków w pudełka. Nigdy nic w ten sposób nie piekłam, dlatego cieszę się gdy widzę takie przepisy, idealnie odwzorowane. Piękne zdjęcia, jak prawdziwy kopiec kreta! ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/10/17 15:14:48
Anno witaj :) spróbuj i koniecznie daj znać jak Ci smakuje!

Monica teraz to ja też, ale jako dziecko pudełkowe ciasta kusiły okrutnie ;)

Cieszę się, że Wam się podoba! Mam nadzieję, że również posmakuje jeśli się skusicie.
Pozdrawiam ciepło!
-
2013/10/18 15:38:56
Kopiec kreta w idealnej scenerii :))
-
Gość: poznanskiepapu, *.wtvk.pl
2013/10/19 21:56:20
jejku ale fantastyczne ciasto!!! na liscie must do! :)
-
2013/10/22 20:28:38
Kocie, ten czas "pudełkowy" to był kiedyś fenomen. Te różnokształtne propozycje i nazwy. Pamiętam jak dziś jak jeszcze nie było fazy na muffiny poza tymi babeczkami w proszku i tam były papilotki. Potem fenomen się rozrósł i można było opuścić pudełka i "normalnie" kupić papilotki, i inne ingrediencje. A fakt, że kopiec kreta robię do dziś tylko, że wedle własnego pomyślunku. Czasem banany zamieniam na wydrylowane wiśnie. Też się super sprawdza.
Pozdrawiam
Ania
-
Gość: nobody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/24 00:45:24
Witam :) Zamierzam jutro zrobić ten cudny kopiec :D Wszystkie składniki już zakupiłam, ale mam problem z serkiem mascarpone ;/ nigdzie nie umiałam znaleźć. Czy jest jakiś inny serek, albo coś "serkopodobnego" żeby konsystencja kremu i przede wszystkim smak były podobne? Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/10/24 14:07:54
Ania tak to były czasy, babeczki też piekłam :D Chyba najbardziej lubiłam z drobinkami czekolady.. Pomysł z wiśniami świetny!

Nobody mascarpone to tak naprawdę bardzo gęsta, tłusta śmietana. Gdybyś miała taką bardzo gęstą, wiejską powinno się udać. A jak nie to spróbowałabym kremówkę połączyć z inną śmietaną, gęściejszą. Tylko nie wiem czy będzie na tyle stabilna po ubiciu, może musiałabyś krem usztywnić żelatyną.
-
Gość: nobody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/24 14:51:27
Ech, kupiłam już niestety jakiś usztywniacz do śmietany -coś a'la krem ;/ więc zobaczymy... Taki super swojski to ten kopiec nie będzie, ale następnym razem zrobię z mascarpone i będzie git :D idę się babrać :D Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)
-
2013/10/24 14:53:15
Będziesz miała pretekst to drugiego podejścia ;)
Daj znać jak wyszło!!
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/23 00:53:51
w przepisie na ciasto brakuje jakiejkolwiek wzmianki o mleku, kakao i czekoladzie ze spisu składników? Przygotowałam wszystkie składniki postepowałam wg przepisu i nagle zostałam z tymi trzema składnikami, po prostu je dodałam (czekolade stopioną) ciasta w pikearniku mam nadzieję że wyjdzie, bo stoczyłam batalię o zrezygnowanie z kupna pudełkowego kopca deklarując się że zrobię samodzielnie ...
-
2013/12/23 18:01:40
Rzeczywiście, bardzo przepraszam! Już dopisuję.
Jak Ci się upiekło?
-
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/23 18:20:22
Wyglada dobrze, jest nieco bardziej zwarte ale to chyba nie zakalec, na zdjeciach widze ze Twoje tez zdaje sie byc bardziej zwarte niz np biszkopt. Honor bedzie uratowany :) Wesolych Swiat!
-
2013/12/23 18:58:07
To się bardzo cieszę! :) Aniu tak, ciasto powinno być bardziej zwarte i znacznie wilgotniejsze od biszkoptu, bo to ucierane. Dla Ciebie i Rodzinki również wesołych i pysznych Świąt!
-
2014/02/23 17:40:47
W tej trawie wygląda jak prawdziwy :) Pyszne ciasto ! ;)