Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią

Pozostając w bananowym klimacie - dżem! Ma tę wielką zaletę, że przygotujecie go o każdej porze roku w różnych połączeniach. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz wanilii. Z kawą i czekoladą lub bardziej egzotycznie - z ananasem oraz orzechem kokosowym. Pysznie smakuje z cynamonowymi tostami francuskimi i kremem czekoladowym albo pancakes, na które przepis podam już wkrótce.

  • 6 bananów
  • 300ml soku pomarańczowego
  • 150ml wody
  • 25ml soku z cytryny
  • 50g cukru
  • 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Do szerokiego garnka lub patelni z wysokim brzegiem wlewamy sok pomarańczowy, wodę, sok z cytryny oraz cukier. Podgrzewamy aż się rozpuści. Banany obieramy, usuwamy czubki, a resztę kroimy na plasterki. Następnie owoce przekładamy do garnka i mieszamy by nie ściemniały. Dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając by owoce nie przywarły do dna. Po ok. 15 minutach dżem miksujemy blenderem by miał gładką konsystencję i dodajemy skórkę kandyzowaną. Uwaga by dżem nie wyszedł za gęsty/lepki, jeśli będzie dodajemy więcej płynu (soku z pomarańczy lub wody). Gorący przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików starając się usunąć jak największą ilość powietrza z naczynek. Pasteryzujemy.

Buon Appetito! :)



wtorek, 22 października 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2013/10/22 20:32:25
Z placuszkami smakowałyby bajecznie:)
-
2013/10/22 21:20:56
o ja Cię kręce... to musi smakować obłędnie
-
2013/10/22 21:40:59
Uwielbiam, ubóstwiam po prostu straciłam dla niego głowę. Robiłam w zeszłym roku ale wersję bez pomarańczy. :) Pozdrawiam
-
2013/10/22 22:07:24
Ależ to musiał być boski dżem! Wspaniałe połączenie smaków i aromatów. Biorę słoiczek!:)
Przepiękne zdjęcia kochana.
Pozdrawiam ciepło:)
-
2013/10/23 04:14:33
ale super przepis!
-
2013/10/23 08:25:29
Mmmm to musi być pyszne :)
-
2013/10/23 13:39:00
Dziękuję, dajcie znać jak Wam smakuje :)
Dżem można dodać również do chlebka bananowego zamiast bananów.. ;))
-
2013/10/23 20:22:03
Czy sok pomarańczowy to ma być świeżo wyciskany sok czy po prostu dobry sok z kartonu? I można pominąć skórkę czy dżem straci bardzo dużo smaku?
-
2013/10/23 20:28:09
Najlepiej świeżo wyciskany sok pomarańczowy :)
Możesz pominąć, jasne!
-
2013/10/24 20:45:16
Dzięki! ;)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 20:07:46
Czy to banany dają kolor dżemu? bo o smak to nie pytam-musi być super pychotka-
-
2014/01/15 14:06:35
Tak banany, ale ważne by dodać do nich sok z cytrusów a także przekładając do słoiczka postarać się usunąć jak największą ilość powietrza z naczynia.