Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Halloween Spiderweb Cupcakes - dyniowo-pomarańczowe babeczki z pajęczyną

Pochwalcie się jak Wy zaskoczycie w tym roku swoją Rodzinkę i Znajomych z okazji Halloween! :)
U mnie będzie to dyniowy lampion oraz babeczki ozdobione kremem z czekoladową pajęczyną i pajączkiem - proste dyniowe z wanilią oraz skórką pomarańczową z nadzieniem z pomarańczowego dżemu. Wyglądają zabawnie i smakują pysznie! Moje propozycje zawdzięczam farmie JEdynie, którą poznałam dzięki kulinarnemu festiwalowi Najedzeni Fest! odbywającemu się w ostatni weekend w Krakowie. Poznałam mnóstwo nowych gatunków o których istnieniu do tej pory nie miałam pojęcia. Stopniowo zabrałam się za ich wykorzystywanie przygotowując dzisiejsze cupcakes. Kolejne dyniowe propozycje - wkrótce!

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 140g mąki pszennej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 75g cukru waniliowego
  • 50g miodu
  • 50g masła
  • 75ml mleka
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1/2-1 pomarańczy
  • 170g puree z upieczonej dyni
  • 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego

Składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

  • 200g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 50g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

oraz:

  • gorzka czekolada
  • olej roślinny
  • pomarańczowy brokat spożywczy

Przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. Masło roztopić i ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem, puree z dyni z masłem. Cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać na zmianę w trzech partiach mleko z jogurtem, dynię z masłem oraz sypkie składniki. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok. 16 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm) i napełnić je dżemem (po 1-1,5 łyżeczki). 

Krem: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Mascarpone wymieszać ze stopniowo dodawaną roztopioną czekoladą. Dodać do śmietanki z barwnikiem. Zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, schłodzić 30 minut lub dłużej i wycisnąć krem na babeczki. Połączenia rozmazać ogrzaną łyżeczką. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną oleju roślinnego. Polewę umieścić w rożku papierowym lub małym rękawie cukierniczym, odciąć cienko końcówkę. Wyciskać czekoladę w kształcie trzech okręgów, następnie kilkoma ruchami przeciągnać wykałaczką od środka w kierunku brzegów babeczki. Następnie wycisnąć pająka! 

Buon Appetito! :)

Mój dyniowy lampion:



 

środa, 30 października 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki z makiem i likierem advokaat

    Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scen

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

Komentarze
2013/10/30 21:50:55
Są cudowne Viri! :)
-
2013/10/31 08:39:42
Jak zawsze doskonałe :)
-
2013/10/31 13:31:43
Dzięki Dziewczyny! :)
-
2013/10/31 13:38:59
Wspaniałe :) I te pajączki ;)
-
2013/11/22 10:46:08
Czy pozbawienie pajączków dwóch nóżek miało potęgować halloweenowy akcent grozy? :>

A poważnie, upiekliśmy te ciastka jako prezent dla sąsiadki w podziękowaniu za pomoc, dlatego postanowiłam zrezygnować z pomarańczowego kremu i rysowania pająków. Cupcakesy pokryłam za to lukrem brown butter icing wg przepisu Marthy Stewart. Ciasto piekło się znacznie dłużej niż w przepisie (ok. 25 minut, bez termoobiegu, plus studzenie w ciepłym piekarrniku) i mimo to wyszło bardzo "mięsiste" i wilgotne. To chyba ciasto z gatunku tych, które nigdy nie dopieką się "do sucha". Sąsiadka przysłała później smsa, że były pyszne i bardzo jej smakowały.
-
2013/11/22 17:43:53
Krystyno nie ;) Po prostu się nie zmieściły, w sumie to dwóch par brakuje u większości ;)
Piekę z termoobiegiem i grzaniem od dołu. Ostatnio próbowałam bez termo, z grzaniem góra-dół i piekłam babeczki ponad 25 minut, zwyczajne maślane.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/09 20:48:18
Potrawy-ciasta- Florę i fabułę -Oceniam tylko wzrokowo- -nawet jeśli czasami -jest to złudzenie-" Fata Morgana" to nic złego się nie dzieje--Oceniam też ile ktoś włożył pracy-wysiłku- Wartość człowieka - to jego czyny- jego codzienne zajęcia-- wszystko należy doceniać -rozumieć -Jeśli trzeba -wznosić pod niebiosa- ale to zajęcie dla najbliższych - nie dla nieznajomych- Większość znajomych czy nieznajomych sa dla mnie tak wysoko jak słońce- ze swoim cudem istnienia- swoja tajemniczością .